קצת באיחור. בסליחות ליום שבעה עשר בתמוז אומרים:
שְפוֹט אִלֵּם. וְאָז יְשַלֵּם. הַמַּבְעֶה וְהַמַּבְעִיר
האם יש מישהו היודע למי הכוונה במלה אלם?
תולעת ספרים07 כתב:דְוַי הָסֵר וְגַם חָרוֹן, וְאָז אִלֵם בְּשִיר יָרוֹן, נְחֵנוּ בְמַעְגְלֵי צֶדֶק וכו.
ועיין ט"ז אהע"ז סימן ס"ב סק"ז
ומעולם נסתפקתי מהו אלם האם הכוונה לאלם ממש שבבוא המשיח גם האלם ישיר וכדברי הנביא אז ידלג כאיל פסח ותרון לשון אלם ישעיה פרק ל"ה פסוק ו ע"ש
או אפשר שהכוונה בזה לישראל על פי לשון הפסוק בתהלים
פרק ל"ח פסוק י"ד וַאֲנִי כְחֵרֵשׁ לֹא אֶשְׁמָע וּכְאִלֵּם לֹא יִפְתַּח פִּיו:
(יד) אני כחרש - ישראל שומעים חרפתם מן האומות ואינם משיבים. ולמה, כי לך ה' הוחלתי שתגאלני ותושיעני מהם.
(יז) כי אמרתי פן ישמחו לי - לכך אנו שותקים כי אומרים אנו בלבנו אם נשיבם עזות שמא יראו במפלתינו וישמחו לנו במוט רגלינו ויגדילו עלינו לומר הלא הייתם מתפארים מתשועתכם.
(יח) כי אני לצלע נכון - לכך אנו דואגים פן ישמחו לנו לפי שמלומדים אנו במכות ומוכנים ומזומנים לשבר תמיד. ומכאובי נגדי - מזומן הוא לבוא עלי תמיד.
(כ) כי עוני אגיד - לבי מגיד לי את עוני ולפיכך אני דואג וירא מחטאתי שלא יגרום לי צלע ומכאוב.
מתעניין כתב:יישר כח לכל העונים.
לתמיהת תו"ס07 - עי' בתרגום תהלים ל"ח י"ד שתרגם אלם - אלמנא. ומסייע בזה לפירוש ר' יונה שאלמנה נקראת כך על שם שאין לה פה לדבר. ואולי רצו מפרשי התפילות להסתייע מפירושו שאף מי שיכול לדבר בפיו, ורק מחמת שאינו מעיז לדבר אינו עונה נקרא אלם.
ואכן ברש"י בתהלים שם מבואר שעם ישראל אינו עונה למחרפיו מבין האומות מתוך אמונה בקדוש ברוך הוא וכדי למנוע חילול שם שמים.
ולחשיבות הדברים לנידון זה העתקתי לשונו שם:(יד) אני כחרש - ישראל שומעים חרפתם מן האומות ואינם משיבים. ולמה, כי לך ה' הוחלתי שתגאלני ותושיעני מהם.
(יז) כי אמרתי פן ישמחו לי - לכך אנו שותקים כי אומרים אנו בלבנו אם נשיבם עזות שמא יראו במפלתינו וישמחו לנו במוט רגלינו ויגדילו עלינו לומר הלא הייתם מתפארים מתשועתכם.
(יח) כי אני לצלע נכון - לכך אנו דואגים פן ישמחו לנו לפי שמלומדים אנו במכות ומוכנים ומזומנים לשבר תמיד. ומכאובי נגדי - מזומן הוא לבוא עלי תמיד.
(כ) כי עוני אגיד - לבי מגיד לי את עוני ולפיכך אני דואג וירא מחטאתי שלא יגרום לי צלע ומכאוב.
חזור אל “מטפחת ספרים ועיטור סופרים”
משתמשים הגולשים בפורום זה: אין משתמשים רשומים ו־ 370 אורחים