מפרשי האוצר
חיפוש גוגל בפורום:

ידיעה מוטעית על פטירת רבי עקיבא אייגר

על חכמים ורבנים, צדיקים ויראים, אנשי השם אשר מעולם. לילך באורחות צדיקים ולדבוק במעשי ישרים.
ברשילא

ידיעה מוטעית על פטירת רבי עקיבא אייגר

הודעהעל ידי ברשילא » ב' אוגוסט 19, 2024 2:40 pm

אחד הסופרים (לרגישות הרגישים, לא אציין שמו, והמכירים סגנונו יעמדו בנקל על זהותו) מספר:
יום אחד נשמעה שמועה בווארשי שנפטר ר' עקיבא איגר ז"ל. נתאבלה כל ווארשי אבל כבד. אותו היום נזדמן בעל אפיקי יהודה לווארשי. ביקשו ממנו גדולי ווארשי וחכמיה להספיד את הגאון, שבעל אפיקי יהודה דרשן גדול היה, ממש יחיד בדורו. נתכנסה כל ווארשי לבית הכנסת הגדול להספדו של אותו גאון. עם שהספדן עולה להספיד באה בשורה טובה שרבי עקיבא חי. עמד הספדן כשעה קטנה ומחה בטליתו דמעה בעיניו, אחר כך פתח ואמר, הפכת מספדי למחול לי. והיה דורש והולך עד שנתאזרה כל ווארשי שמחה.

האם יש מקור נוסף למעשה זה?

(על פי שמועה, בפסוק זה הספיד החת"ס את חמיו רעק"א שלא התיר להספידו ואמר: הפכת מספדי למחול - תחת לשאת דברי הספד צריך לבקש מחילה שאשיב על דבריו. - מקור מצו"ב).
הגאון מלובלין.PDF
(114.34 KiB) הורד 47 פעמים

מצליח

Re: ידיעה מוטעית על פטירת רבי עקיבא אייגר

הודעהעל ידי מצליח » ב' אוגוסט 19, 2024 3:25 pm

למידע בעלמא, רעק"א נפטר עשר שנים אחרי הג' בעל אפיקי יהודה.

ברמן

הודעהעל ידי ברמן » ב' אוגוסט 19, 2024 3:29 pm

[attachment=1]הפכת מספדי.docx[/attachment).
קבצים מצורפים
הגאון מלובלין.PDF
(114.34 KiB) הורד 31 פעמים
הפכת מספדי.docx
(111.33 KiB) הורד 42 פעמים
נערך לאחרונה על ידי ברמן ב ב' אוגוסט 19, 2024 5:07 pm, נערך פעם 1 בסך הכל.

ברמן

הודעהעל ידי ברמן » ב' אוגוסט 19, 2024 5:05 pm

ברמן כתב:
ברשילא כתב:(על פי שמועה, בפסוק זה הספיד החת"ס את חמיו רעק"א שלא התיר להספידו ואמר: הפכת מספדי למחול - תחת לשאת דברי הספד צריך לבקש מחילה שאשיב על דבריו. - מקור מצו"ב).
הגאון מלובלין.
.PDF[/attachment]

וכך הכריז הגאון רבי שלום אייזען בהלויית הרב אברמסקי בעל ה"חזון יחזקאל", את הדברים שהנפטר הגדול הורה לו בחייו להכריז בהלוייתו בהאי לישנא:
"הפכת מספדי למחול לי - במקום הספד תבקש מכולם מחילה בשמי. הרי הייתי דיין שנים מרובות והתעסקתי בצרכי צבור, שמא נפגע מישהו על ידי, אבקש איפוא את מחילתו, ובמדה שאדם מודד בה מודדין לו, והקב"ה ימחול ויסלח גם להם.
וכל איש חפץ לעשות נייחא לנשמתי, ייטיב לעשות אם יהגה בספרים שחיברתי ובהם יגעתי לברר ולמצוא אמיתה של תורה, ואני מבטיח להיות מליץ יושר עבור כל מי שילמד ויפיץ את חידושי תורתי
", עכ"ל של הרב אברמסקי זצ"ל.
הפכת מספדי.docx

הגאון רבי אלתר גילרנטר ראש ישיבת "יחל ישראל - סרט ויזניץ" הספיד את מורו ורבו המשגיח הגה"צ רבי מאיר חדש, ואמר:
"...אלווה את ההספד בתפילה - הפכת מספדי למחול לי - שהקב"ה ימחול לי על ההספד אם לא יהיה כראוי, כי כל כוונתי לכבוד המת, ולתועלת השומעים אלו אשר לא הכירו את הנפטר הדגול ואינם יודעים מתפארת גדולתו" (קובץ המאיר, ב', עמ' עט).

ברשילא

הודעהעל ידי ברשילא » ב' אוגוסט 19, 2024 7:22 pm

ברמן כתב:
ברמן כתב:וכך הכריז הגאון רבי שלום אייזען בהלויית הרב אברמסקי בעל ה"חזון יחזקאל", את הדברים שהנפטר הגדול הורה לו בחייו להכריז בהלוייתו בהאי לישנא:
"הפכת מספדי למחול לי - במקום הספד תבקש מכולם מחילה בשמי. הרי הייתי דיין שנים מרובות והתעסקתי בצרכי צבור, שמא נפגע מישהו על ידי, אבקש איפוא את מחילתו, ובמדה שאדם מודד בה מודדין לו, והקב"ה ימחול ויסלח גם להם.
וכל איש חפץ לעשות נייחא לנשמתי, ייטיב לעשות אם יהגה בספרים שחיברתי ובהם יגעתי לברר ולמצוא אמיתה של תורה, ואני מבטיח להיות מליץ יושר עבור כל מי שילמד ויפיץ את חידושי תורתי
", עכ"ל של הרב אברמסקי זצ"ל.
הפכת מספדי.docx

מופיע בספר מלך ביופיו - תולדות הגר"י אברמסקי, עמ' 881.

ברמן

הודעהעל ידי ברמן » ב' אוגוסט 19, 2024 9:12 pm

ברשילא כתב:מופיע בספר "מלך ביופיו" - תולדות הגר"י אברמסקי, עמ' 881.

צריך לומר "מלך ביפיו" [וכבר טעה בטעות זו המקטלג של "אוצר החכמה"].

סמל אישי של המשתמש
איש_ספר
מנהל האתר

הודעהעל ידי איש_ספר » ג' אוגוסט 20, 2024 1:17 am

ברשילא כתב:

(על פי שמועה, בפסוק זה הספיד החת"ס את חמיו רעק"א שלא התיר להספידו ואמר: הפכת מספדי למחול - תחת לשאת דברי הספד צריך לבקש מחילה שאשיב על דבריו. - מקור מצו"ב).

דרשות חת"ס ח"ב עמ' שצא, מתוך הספדו על חמיו הגרעק"א זצ"ל

ספדי תורה.jpg
ספדי תורה.jpg (153.07 KiB) נצפה 628 פעמים

ברשילא

הודעהעל ידי ברשילא » ב' ספטמבר 30, 2024 12:34 am

במוסף ש"ק האחרון (נצו"י תשפ"ה), הובא הספדו של הגרחי"ל אויערבאך זצ"ל על אשתו:
כשיצאה המיטה לרחוב, הספיד אותה בקצרה מחמת ראש חודש, ובין דבריו אמר בשנינות ובניגון את הפסוק: "הפכת מספדי למחול לי..." כלומר: מחמת ראש חודש, ההספד עליך, יהיה רק בקשת מחילה" הפכת מספדי - למחול לי.

מסתבר שמליצת הפסוק כהספד היתה לדבר נפוץ.

חזור אל “משפחות סופרים וימות עולם”

מי מחובר

משתמשים הגולשים בפורום זה: תולדות ו־ 536 אורחים