ליבא לתיובתא כתב:יש לך ניתוח מלא של הקורות את צאצאיהם? [כמה נטמעו ברומנים האשכנזים? האם חלק גדול התבוללו? כמה עלו לארץ?
למה בכל חיי שמעתי רק פעם אחת על ספרדי דובר אידיש ממוצא רומני?]
איטשע טבריאנער כתב:שמעתי שבהמבורג המצב היה שהספרדים מאוד קיפחו את האשכנזים יותר ממה שהיום להיפך.
אחד הרבנים כתב:האם למישהו ישנה ידיעה על קהילות ספרדיות שהיו באירופה פעם , (חוץ מהקהילה הפורטגזית המפורסמת באמסטרדם )
וונדרבר כתב:אחד הרבנים כתב:האם למישהו ישנה ידיעה על קהילות ספרדיות שהיו באירופה פעם , (חוץ מהקהילה הפורטגזית המפורסמת באמסטרדם )
במשך הרבה דורות הונגריה ורומניה ועוד כמה מדינות באיזור היו תחת שלטון תורכיה.
והיו הרבה נדידות של יהודים מהכא להתם (ידוע שהחכם צבי למד בישיבות תורכיה),
ומהתם להכא, (לדוגמה, שמו של הרב של שיכון סטמאר בבני ברק, הג"ר אליהו הכהן כ"ץ שליט"א בן הג"ר אברהם שלמה הכהן כ"ץ אב"ד ריסקווא זצ"ל, שוה בדיוק לשמו ושם אביו של בעל שבט מוסר מאיזמיר, ואומרים שהם מצאצאיו בן אחר בן).
כמה ידיעות נוספות:
מנהג של קהילת [ספרדים] בודאפעסט (הונגריה), נזכר בספר ארבע תעניות (כולל קינות לתשעה באב) בנוסח ספרדי (וינה תרל"ח) עמ' 187
קהילת הספרדים בבוקארסט (רומניה) נזכרת בהרבה מקורות, ראה ספר על קהילות רומניה "צמיחתה ושקיעתה של קהילה" עמ' 241 והלאה.
וראה בספרי הג"ר חיים פלאג'י שמות של גבירים ספרדים מבוקרסט (בוקרישטא) שהיו בעלי צדקה גדולים, וחלקם התנדבו להדפסת ספריו. ראה ספר צדקה לחיים שמזכיר אחד מהם.
וכן ראה במבוא לס' חסד לאלפים יו"ד (לבעל פלא יועץ) ירושלים תשל"ז, עמ' 13, שספריו נדפסו בעזרת נדיבי בוקאריסט (בוקריג').
(וראה עוד שם עמ' 16 הערה 16, ועמ' 22).
נחום וואהלינער כתב:איטשע טבריאנער כתב:שמעתי שבהמבורג המצב היה שהספרדים מאוד קיפחו את האשכנזים יותר ממה שהיום להיפך.
גם בירושלים לפני 150 שנה
רבנות, שחיטה וכו'
וונדרבר כתב: לדוגמה, שמו של הרב של שיכון סטמאר בבני ברק, הג"ר אליהו הכהן כ"ץ שליט"א בן הג"ר אברהם שלמה הכהן כ"ץ אב"ד ריסקווא זצ"ל, שוה בדיוק לשמו ושם אביו של בעל שבט מוסר מאיזמיר, ואומרים שהם מצאצאיו בן אחר בן).
תבונה1 כתב: https://www.otzar.org/wotzar/Book.aspx?191425&
עוד מ"מ מספרו של רבי יהודה אלקלעי [תלמיד הפלא יועץ] באות כ"ח
א גאליציאנער כתב:איטליה בכלל?
בברכה שלימה ונאמנה
א גאליציאנער
פייש כתב:בווין הרי מפורסם שהי' קהלה ספרדית גדולה, והי' להם בית דפוס והדפיסו ספרים משלהם, ובשפתם
משולש כתב:א גאליציאנער כתב:איטליה בכלל?
בברכה שלימה ונאמנה
א גאליציאנער
המקובל שאיטליה נתחלקה לשלושה חלקים: הדרומי לספרדים (אולי מכיוון נאפולי והלאה. שהוא סמוך לספרד ובפרט לאי סיציליה הספרדי) הצפוני לאשכנזים יוצאי גרמניה (איזור וונציה. הסמוך לאשכנז, וגובל באושטרייך ושווייץ. והוא נחשב גם לארץ מוצאם של רוב האשכנזים - לומברדיה) והמרכז לאיטליאנים (איזור רומא).
קראקובער כתב:פייש כתב:בווין הרי מפורסם שהי' קהלה ספרדית גדולה, והי' להם בית דפוס והדפיסו ספרים משלהם, ובשפתם
באיזה שנים? מי היו הרבנים שלהם?
וונדרבר כתב:(לדוגמה, שמו של הרב של שיכון סטמאר בבני ברק, הג"ר אליהו הכהן כ"ץ שליט"א בן הג"ר אברהם שלמה הכהן כ"ץ אב"ד ריסקווא זצ"ל, שוה בדיוק לשמו ושם אביו של בעל שבט מוסר מאיזמיר, ואומרים שהם מצאצאיו בן אחר בן)
שטייגעניסט כתב:וונדרבר כתב:(לדוגמה, שמו של הרב של שיכון סטמאר בבני ברק, הג"ר אליהו הכהן כ"ץ שליט"א בן הג"ר אברהם שלמה הכהן כ"ץ אב"ד ריסקווא זצ"ל, שוה בדיוק לשמו ושם אביו של בעל שבט מוסר מאיזמיר, ואומרים שהם מצאצאיו בן אחר בן)
אכן אחד מנכדיו של הרה"צ מריסקווא אמר לי שראה בבית אביו מגילת יוחסין בן אחר בן עד לשבט מוסר.
אחד הרבנים כתב:בטימישוארה היו שתי קהילות: ספרדית ואשכנזית. (הספרדית קדמה לאשכנזית, מונח לי בראש שרוב איזורי רומניה ישבו הספרדים עוד לפני שהגיעו לשם אשכנזים).
אכן אתה צודק עיין https://he.wikipedia.org/wiki/%D7%94%D7 ... 7%99%D7%94
ליבא לתיובתא כתב:עיי' שם בויקי שהביאו שאחד מרבני הספרדים בשואה בטמשוואר היה ר' יצחק צבי סופר בן ר' אפרים פישל, ומשום מה הענין לא כ"כ מתאים לשמות. האם לאותם ספרדים בודדים שחיו טרום השואה ברומניה היו גם שמות ותרבות מקומית? קישור לספרו http://www.hebrewbooks.org/22481
סוקולקה כתב:אם אני זוכר נכון, יש תשובה מרב שמואל לנדא בן הנוב"י אל קהלת הספרדים בקארלסבורג שמתלוננים על זה שהם הולכים להתבולל בן האשכנזים בבתי כנסת ובחינוך הילדים.
אגב בסוף המאה ה19 קרה ההפך בצפון אפריקה, שאשכנזים התבוללו בין הספרדים.
א גאליציאנער כתב:משולש כתב:א גאליציאנער כתב:איטליה בכלל?
בברכה שלימה ונאמנה
א גאליציאנער
המקובל שאיטליה נתחלקה לשלושה חלקים: הדרומי לספרדים (אולי מכיוון נאפולי והלאה. שהוא סמוך לספרד ובפרט לאי סיציליה הספרדי) הצפוני לאשכנזים יוצאי גרמניה (איזור וונציה. הסמוך לאשכנז, וגובל באושטרייך ושווייץ. והוא נחשב גם לארץ מוצאם של רוב האשכנזים - לומברדיה) והמרכז לאיטליאנים (איזור רומא).
לא נכון לגמרי כי בארי ואוטרנטו שעליהם אמר רבינו תם כי מבארי תצא תורה ודבר השם מאוטרנטו, אם אני זוכר נכון, היו בתחילתן קהילות אשכנזיות ורק לאחר מכן הגיעו בני הקהילות הספרדיות, וגם בצפון היו גם ספרדים וגם אשכנזים.
בברכה שלימה ונאמנה
א גאליציאנער
סוקולקה כתב:אני לא יודע על איזה קשקושים אתה מתכוון.
אני מדבר על עובדה היסטורית שאחרי כיבוש אלזס על ידי האימפריה הגרמנית, הרבה יהודים עזבו אותה וחלק נכבד מהם עבר לאלג'ריה והתבוללו שם בין הספרדים (וגם עם גויים) לגמרי ואני מכיר אישית כמה מצאצאיהם שחוץ מהשם משפחה האשכנזי נוהגים כמו הספרדים בכל דבר ועניין.
בברכה המשולשת כתב:סוקולקה כתב:אני לא יודע על איזה קשקושים אתה מתכוון.
אני מדבר על עובדה היסטורית שאחרי כיבוש אלזס על ידי האימפריה הגרמנית, הרבה יהודים עזבו אותה וחלק נכבד מהם עבר לאלג'ריה והתבוללו שם בין הספרדים (וגם עם גויים) לגמרי ואני מכיר אישית כמה מצאצאיהם שחוץ מהשם משפחה האשכנזי נוהגים כמו הספרדים בכל דבר ועניין.
הרמטכ"ל למשל...
סוקולקה כתב:בברכה המשולשת כתב:סוקולקה כתב:אני לא יודע על איזה קשקושים אתה מתכוון.
הרמטכ"ל למשל...
לא, גם אם זה דומה לשם אשכנזי, זה מגיע מהשפות הברבריות ופירושה "איילה". ואני לא מאמין באפשרות שמופיעה בוויקיפדיה שזה אשכנזי במקור כי כתוב שמה כהוכחה שזה שם נדיר וזה לא נכון אלא היה די נפוץ...
ליבא לתיובתא כתב:[נ.ב. הידיעות היחידות על 'קהילה' אשכנזית בצפון אפריקה, היא על כמניין סוחרים ואולי פחות, שנתיישבו זמנית בטיטואן בזמן מלחמת העולם השניה, ובראשם מש' רייכמן, ואף בנו לעצמם ביהכנ"ס. מהחזנים הנודעים של ביהכנ"ס זה, היה ר' חיים לוק שיחי'... בכל אופן, הם מעולם לא התבוללו או שינו את שמם ל'רחמן' וכדו']
וונדרבר כתב:ליבא לתיובתא כתב:עיי' שם בויקי שהביאו שאחד מרבני הספרדים בשואה בטמשוואר היה ר' יצחק צבי סופר בן ר' אפרים פישל, ומשום מה הענין לא כ"כ מתאים לשמות. האם לאותם ספרדים בודדים שחיו טרום השואה ברומניה היו גם שמות ותרבות מקומית? קישור לספרו http://www.hebrewbooks.org/22481
ר' יצחק צבי סופר לא היה ספרדי. הוא היה הונגרי תלמיד ישיבת פרעשבורג. וגם בני קהילתו היו אשכנזים.
פרנצויז כתב:באלג'יריה היו משפחות עם שמות אשכנזים, שמוצאן מאלזס, שהגיעו לשם מצרפת, אחרי שאלג'יריה נכבשה ע"י צרפת. ואכן נוהגים כמנהגי ופסקי הספרדים. ידועים משפחות אולמן, פרידמן, גרינברג, ועוד.
[דרך אגב, גם משפחת אולמן הידועה מהונגריה, צאצאי ה"יריעות שלמה", מוצאה מאלזס!].
חזור אל “משפחות סופרים וימות עולם”
משתמשים הגולשים בפורום זה: אין משתמשים רשומים ו־ 520 אורחים