את כל גבולך בצפרדעים. רבותינו אמרו: המכות שהביא הקדוש ברוך הוא על המצריים עשו שלום ביניהם. כיצד? היה מחלוקת בין בני חם ובין המצריים. המצריים אומרים: עד כאן תחומינו, והכושים אומרים: עד כאן תחומינו. כיון שבאו הצפרדעים - עשו שלום ביניהם. הגבול שהיו נכנסין לתוכו הצפרדעים, ידוע שהשדה שלו, ושאין נכנסין בתוכו הצפרדעים - ידוע שאין השדה שלו, שנאמר: גבולך, ולא גבול חם.
קשה לי כאן משהו בפשט. לכאו' לא שייך שיהיה דיון 'אמיתי' בין המצרים והכושים על גבולות ארצם, הרי הארץ לא ניתנה להם בהבטחה אלוקית וכד', ואין להם אלא בעלות מכח השליטה המציאותית. וכך נקבעת בעלות המלכויות בכל העולם, שהמלכות והמדינה השלטת בחבל ארץ מסויים היא נחשבת הבעלים עליו, וכמובן זה משתנה כסדר ע"י כיבוש מלחמה, וגם אם הסטורית היה השטח שייך לכושים, סו"ס אם כבשו אותו המצרים מעתה הוא שלהם, ואם כבשו אותו באופן חלקי, אז הרי הוא שלהם באופן חלקי. ואני לא רואה מה יכול להיות עוד נידון 'אמיתי' לגבי קביעת גבול בין מדינות. וא"כ מהי המשמעות של התיחום ע"י הצפרדעים, לכאו' כל מקום ששלטו בו המצרים ברגע זה, ה"ה נכנס תחת המלכות של מצרים, וה"ה בכלל מכת צפרדע, ואם למחרת ישתלטו שם הכושיים, אז מאותו הרגע הר"ז בבעלותם, ואיזה נידון ומחלוקת הוכרעה ע"י הצפרדעים. (מקווה שהסברתי כראוי מה קשה לי כאן). אודה לעזרתכם.