הודעהעל ידי אברהם » א' נובמבר 12, 2023 2:04 pm
ההערה שהעיר איש ספר על עניין "דורש אל המתים" - הערה נכבדה. אבל כפי הנראה יש ויש בזה כמה וכמה דרכים ושיטות בעם ישראל, וצריך בל"נ להרחיב את המקורות בעניין.
כבר עתה שמעתי על מעשים נפלאים של ישועות גדולות לבעלי יסורים שהדליקו את הנר כפי שביקש ושפכו ליבם שיעתיר בעדם לפני כסא הכבוד:
א. התקשרה אשה מהדרום ואמרה שהבת שלה לא נרדמת בלילות בכלל מחרדות, ובימים לפעמים נופלת שדודה לכמה דקות ומתעוררת . היא אומרת אני לא מכירה רק התגלגל אלי הצוואה שלו, הדליקה נר וביקשה ישועה והילדה נרדמה 8 שעות רצוף.
ב. אברך שסובל מכאבי גב חזקים מאוד, קם בבוקר אשתו שואלת אותו איך הכאבי גב, הוא מתמתח ומנסה להרגיש את הגב, ואין כלום... הוא אומר "לא יודע מה קרה אני לא מרגיש". היא השיבה לו: "בלילה עשיתי בשבילך את הסגולה עם הנר של הרב אסולין.." ויהי לפלא.
ובאמת אין זה פלא שהוא זוכה לעניין מופלא כזה של השתתפות בצערן של ישראל, יהיה מי שיהיה, כי מלבד גדלותו וקדושתו וענוותנותו ושאר מעלותיו שעוד יסופר בהן, הוא היה גדול מאד ב"הרגשת הזולת". היה רגיש מאד מאד לרגשותיהם של אחרים, הפלא ופלא.
אספר מעט ממה שקבלתי מחתנו שליט"א בעניינים אלו:
כשהיה חולה בבית החולים והיה מיוסר ביסורים קשים כידוע, אם היה שומע חולה שצועק היה ממש בוכה עליו ומתפלל ואומר רבונו של עולם תרחם עליו, תרחם עליו. לפעמים היה מבקש ללכת לאותו חולה ולומר לו שהוא בוכה עליו. כשהיה בטיפול נמרץ שמענו שבחדר הסמוך יש אשה צעירה לפני לידה שנמצאת בסכנה, לא ראינו אותה רק פגשנו את ההורים מודאגים בחוץ. באותו זמן שהיה שם, הגעתי אליו בשבת אחר הצהריים והוא סיפר לי בכאב ששמע מהחדר הסמוך צעקות, והוא מבקש "שתעשה משהו שלא עשיתי מעולם. תלך לחדר שם ותאמר לה שבחדר ליד יש רב גדול שמתפלל ובוכה עליה עד שהיא תבריא. אף פעם לא אמרתי על עצמי שאני רב אבל אולי זה יעודד אותה קצת".
בתקופת מחלתו היה תלמיד שלו שהתחתן, כיון שהיה קשור איתו אז הוא ניסה להתייעץ והיה לו הרבה מה להתייעץ, המצב היה שהוא שכב בחולשה עצומה וכמעט לא יכל לדבר, אז הוא אמר לבנו אליהו שידבר איתו על רמקול והוא ישמע, והיו שיחות ארוכות עם המון שאלות על כל פרט, והוא הקשיב בקשב רב, ואיפה שהיה צריך להתערב אמר בלחישה את התשובות שלו ואליהו אמר. בין הדברים אמר "תגיד לו שאני לא אעזוב אותו. אני עומד מאחוריו". אחר כך אמר אולי צריך לקנות לו מקרר. כמה עולה מקרר. ועוד כל מיני דאגות שדאג לו. היה נראה בחוש שממש מוטרד מכל פרט לגביו. וככה היה כל החיים שלו נושא בעול באופן המושלם ביותר.
בימי השבעה התוודענו לצדקות גדולות שעשה בסדר גודל בלתי מובן. בלילה אחרי שהמנחמים הלכו ישבו הבנים יחד ודיברו ואז בן אחד אומר דרכי אבא שלח במשך כמה שנים 800 ₪ כל חודש לאיזה אדם. והבן השני אומר כשהייתי לומד בישיבה בירושלים, אני הייתי אחראי במשך שנים לתת מידי חודש 3000 ₪ למישהו שגר בירושלים ע"מ לשלם לו את השכירות החודשית שלו.
על אף שהיה אדם עם סדרים קשוחים והספקים עצומים, לא היה מחזיק שעון, פעם הסביר את הסיבה "אנשים באים לדבר איתי, אני לא רוצה להרגיש שהזמן עובר, צריך להיות עם השני עד שהוא גומר". [א"ה, בינו נא זאת!!]
גם במחלתו, כל אדם שהיה בא לבקרו זה היה פרויקט בשבילו לשמח אותו. אפילו רבנים חשובים מאוד. היה אומר להם "עיני כל ישראל עליך. הקדוש ברוך הוא הועיד אתכם לתפקיד גדול. הציבור מיום ליום מתחבר אליכם יותר ורוצה לקבל את ההדרכה והכח ממכם. וכו' וכו'". היה אומר שאין מי שיפרגן לרבנים ואפשר לומר מילה טובה גם לגדולי ישראל. [א"ה, כעין זה שמעתי פעם בשיחה אישית מהגר"י זילברשטיין שליט"א איך הוא וכמה אברכים מבני ברק קנו לרב שך מתנה קטנה אחרי איזה התקפה שהיתה עליו בעקבות אחת ממלחמותיו. והוא אמר "אין לכם מושג כמה הוא התרגש", למדתי מזה שגם גדולי ישראל צריכים עידוד... ממש כדברי הקדוש הרב אסולין זי"ע]
היו לו תלמידים מכל הרמות עם כולם תקשר בגובה העיניים, מחד היה מוסר לבעלי בתים, והיו קשורים איתו בלב ונפש גם אנשים שלא סימפטי בדרך כלל להתעסק איתם, ומאידך למדו אצלו אברכים תלמידי חכמים גדולים בעלי שיעור קומה שרואים בו כמורם ורבם.
בזמן המחלה אמרתי לו על אברך שיש לו ילד עם בעיות התפתחותיות ורוצה לקבל ממנו ברכה, לא הארכתי רק אמרתי לו ככה בקצרה כדי לבדוק אם יש לו כח, אמר שאין בעיה ומתי שירצה יכול לבוא. פעמיים אמרתי לו את זה בקצרה ובדרך אגב באופן שאדם רגיל לא היה זוכר את זה בכלל, רק בכדי לדעת אם מסכים שאטריח אותו בשביל זה. יום אחד הזדמן לאברך הזה לבוא, מיד כשהוא הגיע הוא התחיל לומר לו "או איזה טוב שבאת, כמה חשבתי עליך, כמה חשבתי עליך בכל מה שאתה עובר. אחרי הרבה מחשבה, אני רוצה לומר לך שקודם כל בעזרת השם אני מברך שאותך שתוך שנה יהיה לכם ילד בריא ושלם, שמתפתח טוב ותהיו שמחים איתו שמחה מושלמת. זה קודם כל פיצוי על כל מה שעברתם. עוד מעט נגיע לילד הזה אבל קודם כל מגיע לכם פיצוי. לגבי הילד הזה, חשבתי על מישהו שיכול לעזור לכם, יש לי בן דוד שאשתו מתמחה בתחום הזה ואני חושב שהיא תוכל לעזור תיקח משמעון את הטלפון". גם אדם בריא לא היה זוכר את הבעיה של ההוא רק מהאמירה שלי בדרך אגב, וק"ו במצב כזה של חולשה ויסורים... אחרי הפטירה שמעתי מאותו בן דוד שגם איתו הוא דיבר על זה, עד כדי כך שהוא הרגיש שזה היה כעין צוואה, ביקש ממנו מאוד שינסו לעזור לו, וזה היה ממש ביום או יומיים לפני שהתנתק מאיתנו והפסיק לתקשר.
סיפר לי על הסבא שלו אבי אביו שהיה קרוי על שמו, שנפטר בגיל צעיר, אביו לא הכיר את הסבא ונפטר כשהיה כבן 3, ולכן הוא לא יודע כלום עליו. רק דבר אחד שמע מאיזה זקן מרוקאי שהכיר אותו וסיפר שהיה בקהילה מקום ששימש כעין חדר אוכל ששם היו הולכים אחרי התפילה לאכול, והסבא לא היה נכנס לשם כיון שהיה אדם אצילי וזה לא התאים לו להיות שם. ואמר שנראה לו שקבל גם משהו מזה, "אתה יודע שיש לא רחוק מאיפה שאנחנו גרים שתי אולמות גדולים של קניות, "שפע ברכת השם" ו"יש", שניהם נמצאים באותו מקום, ויש שם המון סוגי דברים לקנייה, מעולם לא הייתי שם למעלה מ-30 שנה, הרגשתי שזה לא מתאים לי להיכנס לכזה מקום. כנראה קבלתי את התכונה הזו מהסבא". (אגב זה שבח על הרבנית תבלחט"א שהיתה עושה את כל הקניות בבית היא לבד). והנה, בהזדמנות אחרת כשדיבר כמה צריך לעודד את השני ולחזק אנשים שבורים (שהיה מדבר על זה המון) סיפר שפעם היה בחור שהיה מאוד שבור, "וכל פעם ניסיתי לתמוך בו ולעודד את רוחו, פעם אחת היה שבור כל כך שלא הצלחתי להקל עליו בכלל, אז שאלתי אותו: תחשוב ותגיד לי מה אני יכול לעזור לך כרגע, איך אפשר לשמח אותך? הוא חשב ואמר לי רק אם תבוא לאכול איתי בצנעני (מסעדה ברחוב זבוטינסקי) אז הלכתי איתו...
סיפר אחד הדודים, שפעם היה חסר לו 2000 ₪ לעבור את החודש, היה גמ"ח שהסכים להלוות לו אבל בתנאים שהיו השפלה בשבילו ולא היה יכול לעשות את זה, אז החליט להתפלל שהשם ישלח לו. לא עברו 10 עשר דקות ומו"ח דופק אצלו בדלת נותן לו מעטפה ואומר לו שיהיה לך. במעטפה היה 2000 ₪. כמובן הוא כלל לא ידע מהצורך שלו בכסף.
באופן כללי דיבר הרבה על תשובה, אמר שאפשר לעשות תשובה בשביל אחרים, וכן לעשות תשובה בשביל הילדים. גם שמענו בשבעה שהעידו שהיה עושה תשובה ותיקונים עבור נשמות של אלו שאיבדו עצמם לדעת. אמר שהם מסכנים ביותר ובדרך כלל גם המשפחה שלהם מתנתקת מהם במידה מסויימת. [א"ה, איזו רגישות!]
כשהיה חולה מאוד, ממש בחודש האחרון אמר לי שאם יהיה בריא הוא מתכנן לעשות תשובה עבור אותם נשמות מסכנות שחטאו ונאמר עליהם כרוכה בו ככלב, ואמר שהמשמעות של זה בעולם העליון היא נוראה, והאריז"ל תיקן לזה תיקון, שהאדם יקשור עצמו בשרשראות כמ"ש עינו בכבל רגלי, וסיים: "צריך מישהו שידאג למסכנים האלו".
פעם רציתי לעודדו, אז הזכרתי בפניו שהיה הולך במשך שנים ארוכות כל שבת בבוקר לבקר את הרב הלפרין זצ"ל מנהל ת"ת באר יהושע, שהיה משותק לגמרי כידוע. והיה משמח אותו בדברי תורה ודברי חיזוק ושמחה, ואמרתי שזה בטח יעמוד לו מידה כנגד מידה שייצא בריא בקרוב. הוא אמר מיד בעצב: "על זה אני דואג, בתור אדם בריא אולי פעם הכאבתי לו בדברים שדיברתי ולא ידעתי להבין אותו". [בתקופת המחלה דיבר כמה פעמים שצריך לדעת להבין את החולה, ועכ"פ לא להכאיב לו].
אף פעם (שאני זוכר) לא נכנס בדברי השני. היה מחכה בסבלנות גם כשידע את הדברים מראש ולא היה לו בכך שום חידוש. ורק אז ענה את שהיה לו לומר.
פעם כשהתפרסם משהו על איזה אדם וכולם גינו אותו והוציאו אותו מחוץ למחנה, מאוד כאב לו ואמר שזו גישה חילונית שברגע שמגלים איזה גנות על מישהו גומרים אותו ואת משפחתו ופרנסתו לגמרי. ואמר שאם מישהו חושב אחרת שיבוא להתווכח איתי אבל שיידע לפני כן: אני למדתי למעלה מ-80 פעם חפץ חיים, וכעת בעקבות הסיפור הזה עברתי שוב על כל החפץ חיים במיוחד כדי לראות אם אפשר למצוא היתר לזה, ולא מצאתי שום היתר.
סיפר לי באחת ההזדמנויות שהיה רבה בחיידר של הילדים שלו, שהתנהג לא טוב עם הילדים. יום אחד קבל טלפון שמתארגנים ללכת משלחת אל המנהל להתלונן עליו, אז הוא שאל האם דיברו עם הרבה, התשובה היתה שלא. הוא אמר אם ככה אני לא הולך, לפי החפץ חיים קודם כל צריך לפנות אליו. לאחמ"כ התקשר לאותו רבה ודיבר איתו בעדינות על הענין ואמר שזה הפריע לעוד הורים וחבל שיילכו למנהל. אותו רבה זכר את זה שנים ארוכות והכיר טובה גדולה על כך, כיון שהכי קל היה ללכת למנהל ולא לדבר עם הרבה שזה כרוך באי נעימות מסויימת ודורש אומץ, הוא לא התבלבל מהזרם, כל דבר חשב לפי הלכה.
כשהיה חולה וכמעט לא היה יכול לזוז בכוחות עצמו, הוצרכתי להרימו מהספה לכסא גלגלים, התחלתי להרימו והוא החליק על הספה למצב שבין ישיבה לשכיבה (ספה שמשמשת לישיבה, לא לשכיבה), זה היה תנוחה מאוד לא נוחה והיה לי אי נעימות גדולה ממנו. ידעתי שאין בכוחי לבד להרים אותו לתנוחה של ישיבה והיינו לבד בבית הוא ואני. הייתי נבוך וחסר אונים, ותיכף ומיד תוך כמה שניות הוא סגר את העיניים כאילו הוא נרדם, וזה נמשך למעלה מחצי שעה ברציפות, (ראיתי ברור שהוא לא ישן העפעפיים זזו, וגם שהיה אחרי שינה אז). עד שהגיע חבר של אחד הילדים כדי לעזור לי וביחד הרמנו אותו לכסא. כל זה כדי לחסוך ממני את האי נעימות.
עד כאן מעט שבמעט ממה שזכיתי לקבל מחתנו ידידי יבלחט"א.
בהמשך אעלה כאן עוד זכרונות ממנו.
זכותו תגן עלינו ועל כל ישראל!