לידיד נפשי החכם השלם במעלות ומדות עשר ידות ונבון דעת, המעתיק הגדול נודע בשערים אוהב אמת אוהב מישרים האדון והשר קארל פישער קייסרל' קעניגל' צענזאר.
הבאר ההיא כתב:יש קונטרס של הנוב"י שנכתב לבקשת המלכות בקשר לחוקי האישות של המלכות שהיו אמורים לחול גם על היהודים.
צפנת פענח כתב:הבאר ההיא כתב:יש קונטרס של הנוב"י שנכתב לבקשת המלכות בקשר לחוקי האישות של המלכות שהיו אמורים לחול גם על היהודים.
איפה נדפס קונטרס הלז?
הדבר הזה שאל הדוכס הגדול בסגנון אחר לגיסי ה"ה המנוח כמוהר"ר איצק אב"ד ור"מ דמנהיים ומדינה פפאלץ, באשר היה לפנים אב"ד ור"מ דק"ק המלבורג, וכאשר נעשה שם גירוש כללי שנת תל"א בא לק"ק ווירמיישא, ונתקבל לאב"ד במנהיים ומדינה הנ"ל, והיה הדוכס קאריל לודוויג ז"ל המופלג בחכמה משתעשע לפרקים בגיסי הנזכר בדברי שכליים.
ופעם אחד אמר לו הדוכס: קובל אני לך על בעלי בתים אשר ממשלתך על נשמתם לתקנם, ועליך להוכיחם ולהזהירם על המחלוקת שתמיד תמצאם בחדרי משפט שלי, ולא די שהם מקלקלים מעשיהם וחוטאים אף גם כי יחטיאו וירשיעו ויקלקלו שופטי ארץ הממונים על ידי, שנותנים להם שחדים אשר נגד כל דת, כ"ש נגד הנאמר בתורתכם ולא ידעתי להם שום התנצלות בזה, רק באשר שהוא דבר הנעשה בסתר ואינו גלוי וידוע רק ליודע נסתרות, ומ"מ ידעתי כי הדבר אמת, וידוע לך כמו שידוע לי ומוטל עליך לתקן.
והשיב גיסי: ודאי הדבר רע ומר מאד, ואף כי הפעם אודה כי לדעתי נעשה המעשה הרע מקלי דעת ורשעים, ומ"מ לא נתברר לי הדבר מי ומי עשה ככה לענשו ולייסרו, כאשר דיבר אדוני, שהם דברים שבסתר וא"א להוכיח בפרהסיא דרך כלל כי חלילה להוציא דבה רע על השופטים, כאשר באמת לא נודע לי בבירור, ואין להמליץ בשום המלצה בעדם...[ע"ש שהאריך].
וישרו דברי גיסי הנ"ל בעיני הדוכס. והשיב כי מה תאמר בשוחד שני בני ישראל המדיינים זה נגד זה שאין תירוצך האחרון מספיק.
חזר והשיב גיסי כי אז מצא השטן מקום לתשובה הקודמת, שכל אחד חושד חבירו שהוא יתן שוחד לכן יעשה גם הוא כן, והכל לתקן המשפט, וכל אחד אלו ידע שחבירו ישיב ידו ולא יתן גם הוא ימנע.
והדוכס שחק ואמר, חסדאין מילך עם כי ידעתי ששערי תירוצים לא ננעלו הן באמת הן בשקר. עד כאן דברי ויכוח הנ"ל.
הבטחתי כתב:כמובן שתים עשרה השאלות של נפוליון לסנהדרין
הפך לבן כתב:הבטחתי כתב:כמובן שתים עשרה השאלות של נפוליון לסנהדרין
הקונטרס הרשמי של ה"סנהדרין":
https://www.hebrewbooks.org/39655
תשובותיו של ר' ישמעאל ממודינא (מחבר שו"ת שמש צדקה) על הי"ב שאלות (כנראה נכתבו בעיקר עבור שלוחי איטליה לעזור להם בכתיבת התשובה הרשמי), מספר 'נפוליאון ותקופתו':
ראיתי בו קצת דברים מחודשים לדינא (עכ"פ לי), וגם הוזכר בו (ונדחה בתוקף) דעתו של רי"א ממודינא שאסור ליקח ריבית מגוי אם אינו מהז' אומות.
תחילה חשבתי שמסתמא הודפס בשו"ת שמש צדקה שי"ל ע"י מכון אהבת שלום, אבל חיפשתי ולא מצאתי. אם אכן נמצא שם נא להודיעני ושכמ"ה.
חזור אל “מטפחת ספרים ועיטור סופרים”
משתמשים הגולשים בפורום זה: לענין ו־ 252 אורחים