כשתילי זיתים כתב:מבקש לדעת כתב: יש לך מושג מהי הוכחה מדעית ומהי השערה?
כן
בס"ד
האריג הוא כחול חד משמעית, אולי -ואולי לא עם נטיית סגול קלה.
מבקש לדעת כתב:כדי לדעת עובדה מדעית בקשר לצבע צריך התנסות. אדון עמר ניסה ובחלקם לא הצליח. בחלקם ניתן לוויכוח.
אני רק הבאתי דברי קורן שסובר אחרת. זכותו לחלוק עליך.
משום שאני קצת מכיר את מאמריו של קורן. תוכל הפנות אל המיקום המדויק בו נאמר שיש ידע מדעי שאפשר להפיק כחול מאח"ק?
אני מדגיש. אם הנך יודע לקרוא מאמר מדעי - ואני רוצה להאמין שכן. הפנה אותי למיקום המדוייק.
יהושפט כתב:למען הדיוק האריג במצדה לא נמצא ע"י סוקניק ולא נבדק על ידה, אלא נבדק ע"י קורן, וככל הידוע לי על ידו בלבד [בעבודות ובמאמרים של סוקניק שראיתי, על האריג ממצדה היא מצטטת את קורן]. יש ויכוח כמה הוא נוטה לסגול, ועכ"פ יש בו איזושהי נטיה לסגול [אם כי לפי התמונות נראה פשוט שהוא בכלל כחול לכו"ע]
האריג שסוקניק מצאה הוא מואדי מורבעת, ואריג זה הוא כחול לגמרי בלי שום נטיה לסגול [ככה לראות העין, וככה גם בניתוח הכרומטוגרפי שלפי באריג ממורבעת יש יותר אחוזי אינדיגו מזה ממצדה] אריג זה נבדק על ידיה עם עוד חוקרים, ואח"כ על ידי קורן, ובעוד לטענתם אריג זה נצבע רק על ידי האק"ק, קורן לשיטתו נאלץ לטעון שהוא נצבע גם ע"י תוספת כחול מהצומח, או בצביעה משנית, וכמו שצוטטו דבריו לעיל.
הייתי סבור שגם אריג זה נמצא ע"י סוקניק. ייתכן שאתה צודק.
יש 2 סוגי בדיקות, הבדיקה 'הישנה' היתה גסה יותר והתאפשר לראות בכלליות האם יש בו את הרכיבים כולל DBI, וגם כ'שאריות' של MBI.
בבדיקה החדשה של קורן - נראה לי שהיא ה- HPLC, יש אפשרות לראות את ה - MBI בהתקשרותו המולקולרית, כך שאם הוא 'נשבר' על ידי איזו טכניקה, ייעלם מהבדיקה. אם כי כמעט לא ייתכן שיישבר לגמרי. ועמו גם ניתן להוכיח שהוא מחלזון ספציפי, שבמקרה זה הוא אק"ק.
אינני בטוח שתירוצו של קורן על אריג במצדה שהתערב חומר מהצומח. אבל העמידה על דעתו בזה אינה אמורה להעסיק את המתעסקים בדבר.