בעלזער כתב:כד הוינא טליא למדתי בת"ת עץ חיים.
שלא נדע מצרות אבל להיזכר ברבע'ס האלו של פעם השם ירחם.
פעם בערב פורים שאלתי את הרבע', ילמדנו מר ואיך אדע שאני כבר שיכור.
בא איתי החוצה לחצר אמר לי הרבי ואסביר לך.
אתה רואה שם שם שם... שתי אנשים משוחחים, ברגע שתראה אותם שלוש תדע שאתה שיכור.
רבי צעקתי!
אני רואה שם רק אחד...
בעלזער כתב:ג. רצוי לרוב אחד ולא לכל אחד.
הפשט בזה שהרי מרדכי הצדיק תיקן לתת מתנות לאביונים, והגבירים בעלי ההון לא היו מרוצים מזה ועל כן רק רוב אחיו ולא כל אחיו.
והוא פשוט.
בעלזער כתב:ב. סיפרו חכמינו מגלה ט"ז א' כי בתו של המן השליכה חרס על ראשו של המן, ויש להטעים בזה מדוע בחרה לזרוק עליו כלי.
ובאמת דקושיא מעיקרא ליתא שהרי אמרו (חולין קל"ט עמוד ב) המן העץ הזה, ולדעת אחד המ"ד במדרש עץ שאכל אדם הראשון, חטה היה, ומעשהו של המן כפי הנראה הייתה בפסח, והלכה פסוקה היא (פסחים ז' עמוד א) המוצא חמץ בפסח כופה עליו כלי.
והוא פשוט ואינו צריך לפנים.
חכם באשי כתב:בעלזער כתב:ב. סיפרו חכמינו מגלה ט"ז א' כי בתו של המן השליכה חרס על ראשו של המן, ויש להטעים בזה מדוע בחרה לזרוק עליו כלי.
ובאמת דקושיא מעיקרא ליתא שהרי אמרו (חולין קל"ט עמוד ב) המן העץ הזה, ולדעת אחד המ"ד במדרש עץ שאכל אדם הראשון, חטה היה, ומעשהו של המן כפי הנראה הייתה בפסח, והלכה פסוקה היא (פסחים ז' עמוד א) המוצא חמץ בפסח כופה עליו כלי.
והוא פשוט ואינו צריך לפנים.
הדין שהמוצא חמץ בפסח כופה עליו את הכלי הוא רק בחמץ הראוי לאכילת כלב.
והמן לא היה ראוי לאכילת כלב!
והדרא קושיא לדוכתא.
נאשער כתב:למי יש עוד גמרות של מסכת פורים? או לחילופין היכן ניתן להשיג אותן?
בעלזער כתב:חכמינו חכם באשי החברה פה טוענים שהמן היה יהודי מדין עבד שנשתחרר שדינו כגר. - יש לזה מקור כל שהוא.
בקרו טלה כתב:כסא דוד (לחיד"א) - דרוש י' - לשבת זכור (וכן כתב בנחל אשכול) וז"ל ואני שמעתי מחד מרבנן שפירש דרך צחות דכיון שהמן היה עבד למרדכי אם היינו בארץ ישראל מלין וטובלין אותו לשם עבדות וחייב בכל המצות שהנשים חייבות, וא"כ אפשר שמרדכי אמר להם על המן שהוא עבדו ודין עבדי ישראל למול ולטבול ולקיים מצות שהנשים חייבות כמבואר בהר"מ פי"ד דאיסו"ב וביו"ד סי' רס"ז, ונמצא שהמן אם היה בא"י וידינו תקיפה היה יהודי, וז"ש ויגידו להמן לראות היעמדו דברי מרדכי כי הגיד להם אשר הוא יהודי, כלומר הוא המן יהודי כדין העבדים וימלא המן חמה ע"כ שמעתי:
משתמשים הגולשים בפורום זה: אין משתמשים רשומים ו־ 39 אורחים