מפרשי האוצר
חיפוש גוגל בפורום:

תקנת הסמ"ג שהחתן דווקא לא יברך ברכת האירוסין אלא הרב - מה הפשר?

הערות, בירורים וחידושים במרחבי התלמודים. לומדי דף היומי וכל חבורות הלומדים
משכיל אל דל

תקנת הסמ"ג שהחתן דווקא לא יברך ברכת האירוסין אלא הרב - מה הפשר?

הודעהעל ידי משכיל אל דל » ב' אוגוסט 09, 2021 12:24 pm

למה ניתקנה תקנה זו? לו יהא שסובר שאין זו חובת החתן כדעת הרמב"ם וסיעתו, מה טעם בדווקא ל א החתן?
ובדרישה (ל"ד) הביא בשם רש"ל על הסמ"ג משום יוהרא, ולא הבנתי, ואינו תחת ידי, אשמח אם מישהו יביא לכאן.
ועוד טעם אחר הביא שם, שלא לבייש מי שאינו יודע. כעין התקנה בעליה לתורה.
האם יש עוד?
בהודעה הבאה אכתוב מה שנראה לי, בתור עם הארץ.

משכיל אל דל

Re: תקנת הסמ"ג שהחתן דווקא לא יברך ברכת האירוסין אלא הרב - מה הפשר?

הודעהעל ידי משכיל אל דל » ב' אוגוסט 09, 2021 12:25 pm

חשבתי לומר שהסמ"ג בא להודיע ולפרסם נגד דעת הרמב"ם שזה חובה על החתן, לכן תיקן שדווקא ל א החתן יברך.
מה דעתכם?

HaimL

הודעהעל ידי HaimL » ג' אוגוסט 10, 2021 5:10 pm

הייתי אומר, שהטעם הוא כדי שלא יהיו רגילים לקדש ולהעמיד חופה שלא בפני הרב וחשובי העיר (וזה מטעם שמי שאינו יודע בטיב גו"ק וכו'). שאם יהיו רגילים החתנים לברך, יטעו הרואים לחשוב שיכול כל מי שרוצה לייחד לו שני עדים ולקדש בפניהם.

פרנקל תאומים

הודעהעל ידי פרנקל תאומים » ג' אוגוסט 10, 2021 9:00 pm

HaimL כתב:הייתי אומר, שהטעם הוא כדי שלא יהיו רגילים לקדש ולהעמיד חופה שלא בפני הרב וחשובי העיר (וזה מטעם שמי שאינו יודע בטיב גו"ק וכו'). שאם יהיו רגילים החתנים לברך, יטעו הרואים לחשוב שיכול כל מי שרוצה לייחד לו שני עדים ולקדש בפניהם.

נפלא מאד. נראין דבריך.

עץ הזית

הודעהעל ידי עץ הזית » ג' אוגוסט 10, 2021 10:07 pm

HaimL כתב:הייתי אומר, שהטעם הוא כדי שלא יהיו רגילים לקדש ולהעמיד חופה שלא בפני הרב וחשובי העיר (וזה מטעם שמי שאינו יודע בטיב גו"ק וכו'). שאם יהיו רגילים החתנים לברך, יטעו הרואים לחשוב שיכול כל מי שרוצה לייחד לו שני עדים ולקדש בפניהם.

לדאבונינו זה יכול לגרום למכשול הפוך, שמתוך שהורגלו שקידושין הם רק בפני רב יש עמי ארצות הטועים לחשוב שקידושים שלא בפני רב אין מקום לחשוש להם אע"פ שהם בפני עדים כשרים. (וכבר נודע לי על מקרה כזה שאנשים שאינם בקיאים בטיב גיטין וקידושין נקטו שאין מה לחשוש לקידושין.)

שמש

הודעהעל ידי שמש » ג' אוגוסט 10, 2021 11:37 pm

עץ הזית כתב:

לדאבונינו זה יכול לגרום למכשול הפוך, שמתוך שהורגלו שקידושין הם רק בפני רב יש עמי ארצות הטועים לחשוב שקידושים שלא בפני רב אין מקום לחשוש להם אע"פ שהם בפני עדים כשרים. (וכבר נודע לי על מקרה כזה שאנשים שאינם בקיאים בטיב גיטין וקידושין נקטו שאין מה לחשוש לקידושין.)

אכן, הזכרתני מקרה של אדם שקידש אישה באופן 'פיראטי' וכשנתבע על ידה לשלם לה מזונות הגיב עורך דינו לביה"ד שלא היו קידושין כלל והראיה שלא היה רב מקדש אלא הוא עצמו.. וכדי ביזיון וקצף.

בן ראובן

הודעהעל ידי בן ראובן » ד' אוגוסט 11, 2021 12:57 am

שמש כתב:שלא היה רב מקדש

השימוש בביטוי הזה הוא תוצר לוואי של הטעות הזו. וכך ראינו גם בכותרות אתרים חרדיים: "הרב X קידש את נכדתו"...

מגיד

הודעהעל ידי מגיד » ה' ספטמבר 09, 2021 12:26 pm

משכיל אל דל כתב:למה ניתקנה תקנה זו? לו יהא שסובר שאין זו חובת החתן כדעת הרמב"ם וסיעתו, מה טעם בדווקא ל א החתן?
ובדרישה (ל"ד) הביא בשם רש"ל על הסמ"ג משום יוהרא, ולא הבנתי, ואינו תחת ידי, אשמח אם מישהו יביא לכאן.
ועוד טעם אחר הביא שם, שלא לבייש מי שאינו יודע. כעין התקנה בעליה לתורה.
האם יש עוד?
בהודעה הבאה אכתוב מה שנראה לי, בתור עם הארץ.

הט"ז על אתר (לד) מביא בשם הרש"ל שהטעם לכך הוא כדי שלא לבייש מי שאינו יודע.
טעם זה מובא גם בב"ש על אתר

חזור אל “בית התלמוד”

מי מחובר

משתמשים הגולשים בפורום זה: אין משתמשים רשומים ו־ 22 אורחים