הודעהעל ידי חשבה לטובה » ש' אוגוסט 31, 2019 9:37 pm
מתוך ספר ברכת חיים להגרח''ח גרינבערג זצ''ל אב''ד קענע הוצאת גנזי גאוני ליטא התשע''ד
מכתביו של רח''ח זצ''ל.
[list=]הגאון רבי שמעון שקאפ זצ''ל[/list]
[list=]ראש ישיבת 'שער התורה' דגרודנא
זך ונקי כפים [/list]
* מאמר זה מופיע בחלקו בספר 'תורה יבקשו מפיהו'.
פעם נסעו המשגיח הגה''צ רבי שלמה הרכבי והרה''ג רבי לוי ביליצקי זצ''ל לסעמיאטיציץ לרגל מגבית לישיבה, וסיפרו שם שפעם חלתה בתו היחידה של ראש ישיבת 'שער התורה' בגרודנא רבי שמעון זצ''ל, וכמעט שנתייאשו להשיבה לאיתנה, והקהיל רבי שמעון זצ''ל את בני הישיבה ופנה אליהם בבקשה בקול בוכים בזה הלשון הלא אמרו חז''ל (ל''ב ע''ב) בעוון נדרים בנים מתים ואחרי שמקור ההכנסה לישיבה זהו מנדרים ואולי מעלתי בהם לכן אבקש מכם שתמחלו לי. וסיפרו לי שכל הנאספים נתרגשו מאוד לשמוע צדקותו ונאמנותו של רבינו וגעו כולם בבכיה, ענו ואמרו רבינו מחול לך, מחול לך....
ידיד נפשי הגאון רבי ניסן עקשטיין הרב דקוזניצא היה אומר כמה מצדקותו של רבינו רואים בזה שבזמן שידוע שלא קיבל מהישיבה אלא נתן לישיבה מ''מ פחד וביקש מחילה מהרבים הוא פתח בפנינו 'שערי יושר'' איך להתנהג בצדק וביושר.
בני ישיבה ולא 'תלמודיסטען'
שמעתי הרבה פעמים מידידי הגאון רבי יחיאל מיכל כץ זצ''ל הי''ד מרבני 'וילנא' חתנו של הגאון רבי אברהם יעקב כהן זצ''ל הי''ד מגדולי רבני 'וילנא' ואחיו של הגאון האב''ד דפתח תקוה [זצ''ל], שמרגע כניסתו של מרן שר התורה הגאון רבי שמעון שקאפ זצ''ל לישיבת גרודנא 'תלמודיסטען' לא מצאו את מקומם בישיבה, מגודל השפעתו הגדולה של ראש הישיבה זצ''ל מכיוון שהוא ידע לשלב את רגש הלב בסברא ההלכתית והכל הלך אצלו על יסוד הרגש והלב, סברתו הגאונית והמקוריות המאירה עינים בהלכה לכל תלמידיו, מפני שמקוריותו עשתה אותו גם משפיע רוחני, ובשיחותיו הנעימות היה מחזק ומעודד מגביר ומאדיר את השאיפות לשלמות בתורה ויראת שמים ומידות טובות ושקידה, והכניס בליבות התלמידים רק שיהיו גדולי תורה גדולי יראה גדולי רבנים וגדולי ראשי ישיבות, אבל חס וחלילה לא 'תלמודיסטען' שמושג זה נכנס מבעלי ההשכלה והמשכילים, ומעת בא מרן ראש הישיבה זצ''ל יצאו ועזבו כל אותם שנדבקו ברוח המשכילים והתלמודיסטען, וכל אלו שנשארו ודבקו ברבינו זצ''ל משום שהחדיר בהם בליבם ודמם רק מושגי תורה, ובפרשת דרכים ובסערות הזמן נשארו בליבם רק אותם המושגים שקיבלו ברגש ובלב ממרן ראש הישיבה זצ''ל.
ואמר לי פעם מורי וחברי הגאון רבי ניסן אקשטיין זצ''ל הי''ד הגאב''ד דקוז'ניצע, שאמר שהמושג 'תלמודיסטען' לקוח מזה שרוצים לעשות מבני הישיבות 'סטודנטים', אבל זה לא שייך משום שראשי הישיבות אינם 'פרופסורים' ולכן תלמידיהם אינם 'תלמודיסטען' וסטודנטים, רק בני תורה אמיתיים ובני ישיבות.
[list=]דאגתו לתלמידים[/list]
שמעתי מידידי הגאון רבי חנוך העניך סינגר שליט''א [זצ''ל] לפנים רב ראשי בלאס אנג'לעס, מגדולי תלמידיו של מרן ראש הישיבה זצ''ל שפע''א בעת שהלך הגאון רבי שמעון זצ''ל ממאלטש לבריינסק, היה זה בתקופת החורף וקור נורא שרר בחוץ ובמאלטש לא היה רכבת והיו צריכים לנסוע ללינוועץ כדי לעלות על הרכבת, וליווהו כל בני העיר בקור הגדול, ותוך כדי קרא רבי שמעון זצ''ל לאדם אחד ואמר לו הנה תלמידי היקר העניך מפרוז'נא נשאר חייב חוב למאן דהו אנא תראה לשלמו ואני יחזיר לך החוב אח''כ, ורואים בזה את גודל אהבתו ודאגתו לתלמידיו, בזמן כה טרוד ובקור גדול כ''כ, היה טרוד מהחוב הפעוט של תלמידו.