בימים אלו מתנהל דין תורה אצל הרב יעקב פרבשטיין ובית דינו, בין בעל הדירה בה התגוררתי בעבר, לבין בעל הדירה שמעליה, על רטיבות גדולה שהיתה בה בעת שגרתי בה (אני מחמת הרטיבות הקשה עזבתי את הדירה). למעשה לאחר שפעמים רבות ביקש בעל הדירה התחתונה מבעל הדירה העליונה לתקן את הרטיבות, והלה לא עשה זאת, פרץ בעל הדירה התחתונה לדירת העליון, ותיקן את הנזק לבד, וכעת הוא תובע את דמי התיקון מבעל הדירה העליונה, בתוספת כל הנזק שנגרם לדירה התחתונה על ידי הרטיבות, וכן דמי הנזקים שנעשו לחפצים שלי בעבר מחמת הרטיבות (ארון שקצת נהרס ועוד כהנה). סכום התביעה הכולל הוא 30,000 ש"ח.
אני הוזמנתי על ידי בית הדין להעיד על חלקי בפרשה.
מה דעתכם:
1. האם היה מותר לפרוץ לדירת העליון ולתקן את הנזק לבד. מלבד תיקון הנזילה נעשה נזק חמור לדייר העליון בפריצה. או שמא לא זו שהדבר אסור, גם על בעל הדירה התחתונה (שפרץ) לשלם את הנזק שעשה בפריצה.
2. נזק שבא על ידי רטיבות מה דינו, הן מדיני אדם המזיק או שזה גרמא, והן אולי ניתן לדמות זאת לאחד מאבות נזיקין. מסתבר שיש לזה כללים בבתי הדין.
3. בעל הדירה העליונה לא התגורר בדירה בכל משך התקופה, אלא השכיר זאת לשוכרים, ולמעשה לכאורה המים בדירה שייכים להם, ונמצא שגם אם אכן בעל המים חייב כמזיק (בידיים או מצד ממונו המזיק), הלוא השוכרים הם אלו שיצטרכו לשלם, כי פעולת המים היתה על ידם ושלהם היו, ואם אכן כך יהא הדבר, הרי מסתיים הסיפור עם טעם מר מאד, שדווקא אלו שלא חטאו ולא פשעו יצטרכו לשלם עשרות אלפי שקלים.