דודי צח כתב:שמעתי מהגאון רבי משה בן הגראי"ל, כי אביו מעולם לא דיבר איתו ולא נפגש איתו.
(כידוע המקנטרים את מרן זצ"ל טוענים שהשקפתו 'פגומה' לדבריהם, בהיותו 'תלמיד' של השרידי אש )
דרופתקי דאורייתא כתב:בנוגע להגראי"ל
מסתבר מאד שאכן היה לו קשר עם השרידי אש.
דרופתקי דאורייתא כתב:גם ראב"ד העדה החרדית מרן הגאון רבי משה שטרנבוך שליט"א, היה לו קשר אתו.
ופעם אמר הגרמ"ש לשרידי אש, מה אתה מתעסק עם החוקרים, הם לא יזכרו אותך, מי שיזכור אותך זה בני תורה שילמדו מתורתך! והשרידי אש ענה לו משהו באידיש שמשמעותו הייתה אתה צודק, אבל..
בנוגע להגראי"ל
מסתבר מאד שאכן היה לו קשר עם השרידי אש [הגרמ"ש סיפר שהכירו שם בשוויץ (ואגב: כשאושר החוק--, שהגרמ"ש אוחז שזה ממש וכו', אמר שהוא לא מאמין שהגראי"ל התיר חוק זה, ובודאי שלא על דעתו, שהרי הוא מכירו כצדיק וירא ה' ומסוגף בתעניות עוד מימי בחרותו), ושם הוא היה מפורסם ובני התורה היו הולכים לדבר אתו בלימוד כידוע שהיה גאון מופלג].
תעודת שבוי שהונפקה ע"י השלטונות הנאציים. הכתובת שמסר הרב ז"ל להודעה על גורלו: "אברהם וינגורט, נובוליפקי 19/2 וורשא" (בטעות נרשם WEINGOLD וצ"ל WEIGORT). החותמת בצד ימין למטה היא אשרת שהייה של השלטונות השויצריים במונטרה.
מתפעל כתב:המנחת אלעזר והשרידי אש:
"אספר כאן מעשה שסיפר הרב מרדכי קרוס רב הקהילה התורנית בירוחם ששמעו מפיו של הרב וינברג בעל השרידי אש:
היה בברלין חסיד מונקאטש שביודעו את הערצתו של הרב וינברג לאדמו"ר בעל מנחת אלעזר, ניסה לשכנע אותו שיש לאדמו"ר רוח הקודש.
הרב וינברג היה עונה לו שהאדמו"ר הוא גאון אני יודע, שהאדמו"ר הוא צדיק אני יודע, אבל רוח הקודש, אולי כן ואולי לא, זאת אין אני יודע.
פעם אחת סיפר לו אותו חסיד שהחסידים באו אל האדמו"ר בטענה, איך הוא מכבד כל כך את הרב וינברג והרי הוא דוקטור?
ענה האדמו"ר: את הד"ר הוא עשה בבית המים, במקום שאסור להרהר בדברי תורה. [ראה מדרש רבה דברים פרשה ח' 'אמרו לשמואל הרי אתה איסטרולוטגין וגדול בתורה, אמר להן, לא הייתי מביט באיסטרולוגים אלא בשעה שהייתי פנוי מן התורה, אימתי, כשהייתי נכנס לבית המים'. ]
באותו הרגע אמר הרב וינברג לאותו חסיד: עכשיו יש לי הוכחה ניצחת שאין לאדמו"ר רוח הקודש!
לפי המונקטשער גם באוניברסיטה אסור להרהר בדברי תורה ונקט לשון נקי...
אכן הכבוד שכיבד האדמו"ר ממונקאטש הקנאי שבקנאים את הרב וינברג היה מן המופלאות.
הרב וינברג היה מספר שבעת החתונה המפורסמת של בתו של האדמו"ר, אליה הגיעו כל גדולי עולם, הושיב אותו האדמו"ר לצידו ולפני ברכת המזון קם האדמו"ר ואמר לכל הנוכחים: 'אתם כולכם אצלי אורחים יקרים אך דעו לכם שהאורח היקר לי ביותר הוא הרב וינברג ואני מכבד אותו בברכת המזון'.
שמשון כתב:י"ל עכשיו ספר חדש של זכרונות על השרידי אש.
שמשון כתב:י"ל עכשיו ספר חדש של זכרונות על השרידי אש. מתוכו עולה דבר מדהים ביותר...
לרגל הבר מצוה שלי, קיבלתי כמתנת בר מצוה מהרב ויינברג - אופניים! הוא הסביר שספרים אקבל מכולם והוא רוצה לתת לי דבר שישמש אותי וישמח אותי מיד, והוא קיוה שאדע להשתמש בהם לדברים טובים...
אהבתו של הרב אל אבא זצ"ל היתה בבחינת אהבה המקלקלת את השורה, והיא באה לביטוי בזמן הבר מצוה שלי, כשממש התייחס אלי כאל ילדו שלו, והתבטא בפני כולם: "אתה יותר יקר לי מבן". אף הכין לי שתי דרשות, שאותן הכניס אח"כ לתוך השו"ת שלו, שו"ת "שרידי אש", אחת על היסח הדעת בתפילין (המופיע ג"כ ב"חידושי בעל שרידי אש על הש"ס", ח"ב סימן ב), ואחת הדרן על מסכת בבא מציעא (שמופיע ג"כ בחלק א' של ספר החידושים, סימן ל"ז. זכיתי להכין "הדרן" זה עם הגאון רבי מאיר יוסט זצ"ל, ועיי"ש בהערת הפתיחה). כל זה הקשה עלי לחוש את הגדלות של מי שהיה כ"כ קרוב אלינו. לעיתים, צריך מרחק מסויים כדי לחוש את גובה ההר. מי שהיה קצת במרחק והתקרב חש את הגדלות, את הענקות. וראה בהקדמה ל"חידושי בעל שרידי אש על הש"ס", ח"ב - "במחיצתו של גאון".
פרנקל תאומים כתב:היום ראיתי בדוכני בלוי ספר חדש של זכרונות ה'שרידי אש'. האם עיקר החומר שבספר הזה כבר לא פורסם בעבר בספרים האחרים ובהקדמותיהם?
כותר זכרונות השרידי אש : פרקי זכורונות ושיחות של הגאון הרב יחיאל יעקב ויינברג ... על מפגשיו עם גדולי עולם ומאורעות חייו וכן עדויות מבאי ביתו ומקורביו / בעריכת הרב אברהם אבא וינגורט.
מהדורה מהדורה שניה עם תיקונים והשלמות חשובות.
מקום קשור Jerusalem (Israel)-place of publication
מוציא לאור ירושלים : בהוצאת ישיבת היכל אליהו
שנה תשע"ט 2019
הערות כולל מפתח.
עמודים [קסט]-קעח כוללים: דבר זכרון על הרב משה בוצ'קו.
יצאה לאור מהדורה אחרת באותה השנה.
תיאור קפה עמודים : איורים, פורטרטים, פקסימילים
24 ס"מ.
שפה עברית
הרב ד"ר י.י. ויינברג (שמאל) והרב ד"ר יצחק הרצוג (1888-1959), הרב הראשי לישראל (ימין), בקבלת פנים שנערכה לכבודו בישיבת "עץ חיים", מונטרו, שוויץ, 1955 בקירוב. צילום: דוד בוצ'קו, שוויץ (בית התפוצות, ארכיון התצלומים, באדיבות דוד בוצ'קו, שוויץ; כאן. תמונה נוספת).
ב"ה יום ד' פ' וישב [כ' כסלו] תשי"ב מונטרא
לידידי מאז הרב הגאון המפורסם בתורתו חכמתו ויראתו הקודמת מהרצ"י הכהן קוק שליט"א.
זה זמן רב אני משתוקק לבוא עמו בכתובים ולא ידעתי אדריסתו ובשבוע העבר [תיבה חסרה] ידידינו הרה"ג רש"ז פינס שליט"א בציריך.
וקודם כל אביע צערי ותוגתי הגדולה מהשמועה המחרידה שהגיעה אלי ע"ד פטירתו של הגאון הצדיק מהרי"מ חרל"פ זצ"ל. חשכו עיני ונשבר לבי בקרבי מגודל הצער. ואוי לנו שאבדנו במשך דור אחד את הרב הגדול, ואת תלמידו הגדול יחד. ומי יביא לנו חליפתם! אנו הולכים ומתיתמים יותר ויותר ויתמות זו מוסכת רוח של עצבות ויאוש המדהימים את הלב והנפש.
רצוני עכשיו לבקש, שאולי יוכל לסבב כי מוסד הרב קוק יתן לי ספרי מר אבא הגאון החסיד זצוקללה"ה. אין לי מהם כלום. כל מה שהי' לי אבד בברלין השרופה ואני משתוקק לראותם ולעיין בהם. כמו"כ אני רוצה מאד בספרי הגאון רי"מ חרל"פ זצ"ל, ואם יש כאן מצות החזקת אלמנה ויתומים אני נכון לשלם כמה שתקצבו לי.
עכ"פ יואל נא להכין הספרים הנ"ל בשבילי.
חלמישצור כתב:ב"ה יום ד' פ' וישב [כ' כסלו] תשי"ב מונטרא
לידידי מאז הרב הגאון המפורסם בתורתו חכמתו ויראתו הקודמת מהרצ"י הכהן קוק שליט"א.
זה זמן רב אני משתוקק לבוא עמו בכתובים ולא ידעתי אדריסתו ובשבוע העבר [תיבה חסרה] ידידינו הרה"ג רש"ז פינס שליט"א בציריך.
וקודם כל אביע צערי ותוגתי הגדולה מהשמועה המחרידה שהגיעה אלי ע"ד פטירתו של הגאון הצדיק מהרי"מ חרל"פ זצ"ל. חשכו עיני ונשבר לבי בקרבי מגודל הצער. ואוי לנו שאבדנו במשך דור אחד את הרב הגדול, ואת תלמידו הגדול יחד. ומי יביא לנו חליפתם! אנו הולכים ומתיתמים יותר ויותר ויתמות זו מוסכת רוח של עצבות ויאוש המדהימים את הלב והנפש.
רצוני עכשיו לבקש, שאולי יוכל לסבב כי מוסד הרב קוק יתן לי ספרי מר אבא הגאון החסיד זצוקללה"ה. אין לי מהם כלום. כל מה שהי' לי אבד בברלין השרופה ואני משתוקק לראותם ולעיין בהם. כמו"כ אני רוצה מאד בספרי הגאון רי"מ חרל"פ זצ"ל, ואם יש כאן מצות החזקת אלמנה ויתומים אני נכון לשלם כמה שתקצבו לי.
עכ"פ יואל נא להכין הספרים הנ"ל בשבילי.
[באדיבות מכון גנזים]
חלמישצור כתב:...רצוני עכשיו לבקש, שאולי יוכל לסבב כי מוסד הרב קוק יתן לי ספרי מר אבא הגאון החסיד זצוקללה"ה. אין לי מהם כלום. כל מה שהי' לי אבד בברלין השרופה ואני משתוקק לראותם ולעיין בהם. כמו"כ אני רוצה מאד בספרי הגאון רי"מ חרל"פ זצ"ל, ואם יש כאן מצות החזקת אלמנה ויתומים אני נכון לשלם כמה שתקצבו לי.
פלוריש כתב:ד"ר מרדכי מרקוס כהן, שהיה ידיד הן של הרצי"ה והן של השרידי אש, עבר לגור במונטרה בערך בשנת תשי"ז, ושימש אז כאיש קשר ביניהם בכמה עניינים (מפי נכדו).
חלמישצור כתב:פלוריש כתב:ד"ר מרדכי מרקוס כהן, שהיה ידיד הן של הרצי"ה והן של השרידי אש, עבר לגור במונטרה בערך בשנת תשי"ז, ושימש אז כאיש קשר ביניהם בכמה עניינים (מפי נכדו).
ר' מרכוס ד"ר כהן ז"ל, אישיות מיוחדת במינה [בנידון דנן, "היה מנאמניו הקרובים וידידיו האהובים ... וגם עזר בהצלתו ובשיקומו בשוייץ", לשון ההקדשה בראש "זכרונות השרידי אש"], עלה ארצה בשנת תש"י, שימש כאן כסגן היועהמ"ש לממשלה לענייני המשפט העברי, ונפטר בשווייץ בט' כסלו שנת תשי"ד. צ"ב.
יתר10 כתב:בעדכון האחרון של אתר 'ארכיון המדינה' עלה תמליל משיחה מעניינת (ביידיש) בין ר' יעקב [בן הרב] הרצוג והרב וינברג. מצו"ב.
יתר10 כתב:למה?
בין שאר הדברים מספר הרב וינברג את הידוע שהמנח"א הזמינו באופן אישי לחתונה הגדולה... וקירבו מאוד
יתר10 כתב:בעדכון האחרון של אתר 'ארכיון המדינה' עלה תמליל משיחה מעניינת (ביידיש) בין ר' יעקב [בן הרב] הרצוג והרב וינברג. מצו"ב.
הוד_והדר כתב:יתר10 כתב:למה?
בין שאר הדברים מספר הרב וינברג את הידוע שהמנח"א הזמינו באופן אישי לחתונה הגדולה... וקירבו מאוד
מה התועלת לדורות, הדברים החריפים נגד ר' אהרן קוטלר, ר' יחזקאל אברמסקי וכו'.
ליטוואק פון בודאפעסט כתב:יש שם סיפור שבקיבוץ רמת רחל מיאנו להרשות לאף אחד לתקוע שופר בר"ה, והלך הרב קוק ביחד עם תלמידיו מהישיבה והרב יעקב משה ותקעו שמה. הסיפור מתועד על ידי עיתונאי שהיה אז תלמיד הרב קוק, בשם עזריאל קארליבך. האם מישהו יודע איפוא תועד? איפוא אפשר לקרות הסיפור ההוא?
ליטוואק פון בודאפעסט כתב:הוד_והדר כתב:יתר10 כתב:למה?
מה התועלת לדורות, הדברים החריפים נגד ר' אהרן קוטלר, ר' יחזקאל אברמסקי וכו'.
ייש"כ על ההפניה. עכשיו הלכתי לקרות את הדברים. רובם משעממים מאד, רק משום גרגרים אלו אינו משעמם.
ליטוואק פון בודאפעסט כתב:כאשר מדברים על סיפור הגיורת ור' עמרם בלויא, מביאים שה'בעלזער' כתב מכתב על ענין אהבת הגר. האם זה ידוע? אפשר לראות את המכתב? מי בקש ממנו להתערב בדבר?
חזור אל “משפחות סופרים וימות עולם”
משתמשים הגולשים בפורום זה: אין משתמשים רשומים ו־ 549 אורחים