הודעהעל ידי זאב ערבות » א' אוגוסט 04, 2019 4:30 pm
אני מודע לכך שנושא זה ירד מפרק היום, אך דברתי עם כמה אנשים המתמצאים בפיננסים בקשר להשקעות ורק רציצי לסכם בקצרה את שנאמר לי. אני מתייחס להשקעת ערבים בקרן נדל"ן שלכאורה היתה אמורה לשמור על הקרן ולהניב רווחים. דברי כעת לא מכוונים לערבים בפרט אלא באופן כללי.
כל אדם או גוף כלשהו מעוניין לשמור על ערך כספו מצד אחד ולהגדיל את הקרן מצד שני. השאלה הבסיסית היא כיצד לעשות זאת במיעוט הסיכון האפשרי, שכן איש אינו מעוניין לאבד את כספו.
כידוע לשים את הכסף מתחת למזרון זה לא פתרון טוב כיוון שהכסף מאבד את ערכו בגלל אינפלציה וכדומה. כעת השאלה מה יכולת ספיגת הפסד פוטנציאלי יחסית לאפשרות הגדלת הקרן, לשם כך על כל משקיע לחשוב לפני ההשקעה האם יש באפשרותי להפסיד את כספי בלי שזה יפגע בי בצורה זו אחרת. השאלה יותר קריטית כאשר מישהו ממונה על כספים שאינו שלו והוא אחראי עליהם, בדרך כלל זה מה שנקרא יועצים פיננסיים ולשם כך הם לוקחים נתח מהרווחים (ולפעמים מהקרן).
כעת אנו מגיעים לסוגי ההשקעות העיקריות ומידת הסיכון שבהם. באופן כללי למשקיעים רגילים (בשונה מכל מיני השקעות כגון בסוסים וכדומה) ההשקעה המסוכנת ביותר היא מניות כיוון שבהם יכולים להפסיד את הכל עד הפרוטה האחרונה. ואפילו חברות הנחשבות סולידיות ויש הרבה כאלו. לדוגמא חברת קודאק האימתנית שהיתה בזמנו אחת החברות הגדולות בעולם הכריזה על פשיטת רגל והמניות איבדו את ערכן (יש לי חבר שלא הבין מאומה בהשקעות, ומישהו סיפר לו על חברה המייצרת צבעים, כמו טמבור, שעומדת להמכר לחברה אחרת ומחיר המניה יהיה פי שלש. הוא לקח את כל כספו, כמאה אלף דולר כיוון שלכאורה הדבר היה על בטוח, והנה בבוקר יום אחד נודע שהעסקה נפלה, וחברת הצבע שמצבה היה רעוע מלפני כן הכריזה על פשיטת רגל וחברי הפסיד את כל כספו כהרף עין!). לאחר מכן יש שורת השקעות שמדת הסיכון שבהם פחותה ממניות ביניהם נדל"ן, מתכות וכדומה. רמת הסיכון הנמוכה ביותר היא בניירות ערך ממשלתיות של מדינות יציבות כגון ארה"ב. כך שהכלל הוא: ככל שהאפשרות לרווחים גדולים גדלה, יחד עמה גם גודל ההפסדים! זה כלל ברזל!
כעת נחזור למקרה שלנו עם ערבים. הם מופקדים על סכום כסף שמיועד לעתיד עבור יתומים, לתת לכסף סתם לשבת לא פתרון טוב כאמור לעיל כיוון שכעבור עשרים שלשים שנה הוא יאבד חלק ניכר מערכו. כעת מגיעה ההחלטה הקשה מה לעשות אם כן, וכאן נכנס לתמונה מי שאחראי בערבים על ההחלטה היכן להשקיע, מה מידת הידע שלו בהשקעות, או מי היועץ שלו אם לו עצמו אין ידע (לצורך הדיון מדובר כאן שכולם אנשים ישרים). כאן נכנס לתמונה אלמט התאווה (greed באנגלית שתאווה זה לא התרגום הכי מדוייק בהקשר שלנו), שכל אחד רוצה כמה שיותר רווחים בזמן הקצר ביותר, וכאן מתחילים האנשים לאבד פרופורציות כאשר הם מתחילים לדמיין לעצמם את העושר לו יזכו בזמן קצר וכך יצאו מחובותיהם ומצרותיהם (לפני כמה שנים בביקורי בירושלים עמד מה שנרה כאברך מחוץ לשובעלאך של בית ישראל ולפניו שולחן מלא פרוספקטים להשקעה בטוחה וסולידית שמכפילה את ערכה בזמן קצר, ומאחריו בגדול תמונה של הגרח"ק ועוד כמה מהגדולים שההשקעה היא בברכתם ובהסכמתם. עמדו שם כמה אברכים ונרשמו ועמדו לתת לו המחאה על סכום ההשקעה ואז קרה דבר מפתיע: הוא החזיר להם את ההמחאה וההרשמה ואמר בזה הלשון: כל הדוכן כאן פיקטיבי, אין השקעה ואין ברכה ואין הסכמה, אלא מאי? מטרתי לחנך את הציבור לא להאמין לאף אחד בעניני השקעות לפני שמבררים היטב היטב).
כעת, לערבים יש 60 מליון שקל אותם הם מעוניינים להשקיע, אז או מישהו בהנהלת ערבים, או מישהו אחר מחוץ אמר להם שממש כעת נוסדה קרן נדל"ן שההשקעה בה בטוחה - הלא מדובר בנדל"ן ושוק הנדל"ן בארץ מאוד יציב כיוון שתמיד יש ביקוש גובר. בנוסף נודע להם שעוד גופים כגון חברא קדישא וקק"ל משקיעים שם, משמע זה השקעה טובה. כך שבמקום להשקיע באגרות חוב שהריוח בהם יכול להגיע לאחוזים בודדים בלבד, כעת יש אפשרות לעשות רווחים של 10. 20 ו30 אחוז כאשר נדל"ן משמש כערבות. אך כפי הכלל דלעיל, אם להשקעה יש אפשרות לעלות ב30 אחוז, יש לה גם אפשרות לרדת ב30 אחוז! וכאן הבעיה עם ההשקעה הזו והיא באחת משני דרכים, או שמצד ערבים מי שהיה אחראי על ההשקעה לא בדק מספיק, או היה חסר ידע או פשוט היה מוכן לקחת סיכון משני פנים: או שדבר ההשקעה לא יוודע, או שאפילו ההשקעה תרד, הלא היא לזמן ארוך ויש מספיק זמן שתעלה חזרה בלי שיגרם נזק בלתי הפיך לקרן (אני שולל מכל וכל שהיה פה איזה משחק מצד ערבים). כמובן שאם ההשקעה היתה מנפיקה רווחים כולם היו מהללים ומשבחים אותו ושואלים אותו מה סוד ההצלחה והיה אומר שזה בזכות ברכת... (זה מה שאני טוען כל הזמן, מפרסמים רק את ההצלחות).
מהצד השני, חברת ההשקעות אמרה למשקיעים שהיא בטוחה ומן הסתם הראתה להם כל מיני גרפים חסרי משמעות רק בכדי ליצור רושם של מקצועיות, וסמכה על כך שלא יחקרו יותר מדי, או שיאמינו לה או כל דרך אחרת בה שיכנעו את המשקיעים, או... וזה לדעתי העניה האפשרות היותר סבירה בכל הסיפור הזה, שמישהו שם לא התנהג בצורה רצויה בצורה זו או אחרת, שזה דבר מצוי ביותר ויש כל כך הרבה סיפורים שאין צורך להביא דוגמאות, וכעת כל מה שנותר למשקיעים לעשות זה ללקק את הפצעים ולקוות שבסופו של יום יצליחו להחזיר לפחות את הקרן עליה היו מופקדים. אם אכן זה מה שקרה שם, שכן אלו שדיברתי אתם אמרו שזה דבר לא מצוי שקרן נדלן מאבדת בזמן קצר של כמה חדשים 35 אחוז מערכה, ולא היתה מעילה כלשהיא - אז מי שאחראי להשקעה הזו בחברת הנדלן לא יודע מה הוא עושה למשל עם השקיע בחריש או באחד מהפרויקטים הכושלים.