חרסון כתב:כמובן שכשנכתב כאן 'ביוגרפיות' הכוונה הייתה למקובל בציבור החרדי.
אבל אם כבר הזכרת את הנקודה הזו, אצטט קטע ממאמר שפרסם בעבר ד"ר מיכאל אברהם. דמותו והשקפותיו של האיש כבר הוזכרו כאן בעבר, וכשלעצמי אינני חושב שהם ראויות לבוא בקהל לנו, אבל עם הקטע המודגש הבא הזדהיתי מאד:
"יש שיאמרו שיש עניין בהגיוגרפיה של אנשים גדולים, שכן הדבר מסייע להציגם כדמויות מופת וכמודל לחיקוי. אחרים מתנגדים וטוענים שהצגה הגיוגרפית דווקא מזיקה, שכן היא מרחיקה את האדם המדובר מאתנו בני התמותה הפשוטים, ובעצם רומזת לנו שאין לנו סיכוי להגיע למדרגתו הנישאה של הנ”ל. אם “כבר במעלליו מתנכר נער”, כמו שמתחיל כל ספר של סוראסקי, אז איזה סיכוי יש לי, בן תמותה רגיל, להגיע לסיום הש”ס בגיל שנתיים, ירושלמי בגיל שלוש, ובגיל חמש שהמלמד שלי יאמר להוריי שאין לו מה ללמד אותי? מה לי ולמלאכי מרום שכאלה? משה רבנו נולד ועם לידתו כבר קרן אור פניו. ככל הידוע לי, במקרה שלי זה לא קרה, אז מה רוצים ממני?!
אמנם כשלעצמי איני שולל את הערך החינוכי בהגיוגרפיה. כמי שהיה מכור לספרי סוראסקי וידע את כולם בעל פה, הם בהחלט הותירו בי חותם של ממש והועילו לי (מה שקלקלתי אחר כך היה באשמתי בלבד). חייתי עם דמויות הוד מסביב, ר’ אלחנן וסרמן, ר”ש שקאפ, ר”ח מבריסק, החזו”א, רבי חיים עוזר, החפץ חיים ועוד, שמבחינתי היו בני משפחה. הכרתי בעל פה את כל תולדותיהם, הקשרים ביניהם, תלמידיהם ופרטי סביבתם. אין פלא שכל זה הותיר בי חותם".
--
אגב, אולי התחלף לך ספרו של ר,נ קמינצקי על אביו ז"ל, שהוא אולי ביוגרפיה במובן שאתה מכוון אליו, עם ספרו שהושם בחרם, שהוא, ככל שהתרשמתי (לא קראתי אותו בצורה מסודרת, בטח שלא בשפת המקור) אוסף של סיפורם, אנקדוטות, מחקרים היסטוריים ורכילויות, ולא ביוגרפיה מסודרת כל-שהיא.
חרסון כתב:לא רק הסופרים. גם הספרים די ספו תמו....
כמה ביוגרפיות ראויות לשמם יצאו על גדול"י בעשור האחרון?
או בסגנון אחר, כמה מגדול"י שנלב"ע ב-25 שנה האחרונות זכו לביוגרפיות ראויות לשמם?
(הרבי מליובאוויטש; הפני מנחם; ר' שלמה זלמן; הרב שטיינמן; הנתיבות שלום; ר' משה שמואל שפירא; הישועות משה; ר' מיכל יהודה לפקוביץ'; ר' דוד פוברסקי; הרב וואזנר; ר' שמואל אויערבאך; ר' ברוך שמעון שניאורסון; ר' עמרם זקס; ר' ניסים טולידנו. ועוד ועוד. בכוונה נתתי דוגמאות של גדול"י או ראשי ישיבות מפורסמים, שיש להם גם 'קהל' וגם יש מספיק אנשים עם אינטרס לכתוב עליהם. ובכל זאת לא זכינו ליאות לאור ספר אודותם
דווקא על הרב עובדיה דומה שיצאו כמה ספרים די יפים בעת האחרונה. אם כי אולי עדיין לא ה-ביוגרפיה. הרב אלישיב, אם לא 'השקדן' ומחברו המשוגע לדבר, היה מצטרף אף הוא לרשימה)
זאב ערבות כתב:חרסון כתב:אגב, אולי התחלף לך ספרו של ר,נ קמינצקי על אביו ז"ל, שהוא אולי ביוגרפיה במובן שאתה מכוון אליו, עם ספרו שהושם בחרם, שהוא, ככל שהתרשמתי (לא קראתי אותו בצורה מסודרת, בטח שלא בשפת המקור) אוסף של סיפורם, אנקדוטות, מחקרים היסטוריים ורכילויות, ולא ביוגרפיה מסודרת כל-שהיא.
אתייחס ראשית לאגב שלך בסוף. לא התחלף לי שום דבר! ר' נתן כתב את הספר עשייתו של גדול על אביו והספר הושם בחרם. יש לי שני עותקים של המקורי ועותק של המהדורה השניה המצונזרת שאף היא הושמה בחרם משום מה. קראתי שם רק כמה קטעים קצרים ביותר כיוון שהוא ברובו הגדול משעמם ביותר ונכנס לפרטים ופרטי פרטים. אך זה מה שנקרא ביוגרפיה. מה שאתה קורא רכילויות הם פרטים שמנסים לצייר צורה מושלמת ומדוייקת מה שעבר על הגדולים בילדותם ושבסופו של דבר זה חלק ממה שהפך אותם לגדולים! זו כל הנקודה של הספר, להראות שר' יעקב היה ילד ככל הילדים והשתובב ככל הילדים והיה לו תחביבים ונסיונות ועליות וירידות וזה מה שבנה את אישיותו בנוסף כמובן להתמדתו ולימודו.
חרסון כתב:לא ספרתי את 'התורה המשמחת' (וחלקו השני - 'אורו של עולם'?), משום שהוא לא יצא משורות הציבור החרדי, ומשכך איננו שייך לנושא האשכול. וגם בדברי על ביוגרפיות של הרב עובדיה, לא התכוונתי לספרים שנכתבו על ידי עיתונאים חילוניים. (אם כבר, ספרו של בני לאו, אף שאיננו ביוגרפיה מוצהרת, טוב ומביע מהם, וגם הוא אינו שייך לענייננו).
חרסון כתב:זאב ערבות כתב:חרסון כתב:אגב, אולי התחלף לך ספרו של ר,נ קמינצקי על אביו ז"ל, שהוא אולי ביוגרפיה במובן שאתה מכוון אליו, עם ספרו שהושם בחרם, שהוא, ככל שהתרשמתי (לא קראתי אותו בצורה מסודרת, בטח שלא בשפת המקור) אוסף של סיפורם, אנקדוטות, מחקרים היסטוריים ורכילויות, ולא ביוגרפיה מסודרת כל-שהיא.
אתייחס ראשית לאגב שלך בסוף. לא התחלף לי שום דבר! ר' נתן כתב את הספר עשייתו של גדול על אביו והספר הושם בחרם. יש לי שני עותקים של המקורי ועותק של המהדורה השניה המצונזרת שאף היא הושמה בחרם משום מה. קראתי שם רק כמה קטעים קצרים ביותר כיוון שהוא ברובו הגדול משעמם ביותר ונכנס לפרטים ופרטי פרטים. אך זה מה שנקרא ביוגרפיה. מה שאתה קורא רכילויות הם פרטים שמנסים לצייר צורה מושלמת ומדוייקת מה שעבר על הגדולים בילדותם ושבסופו של דבר זה חלק ממה שהפך אותם לגדולים! זו כל הנקודה של הספר, להראות שר' יעקב היה ילד ככל הילדים והשתובב ככל הילדים והיה לו תחביבים ונסיונות ועליות וירידות וזה מה שבנה את אישיותו בנוסף כמובן להתמדתו ולימודו.
אחרי שהוברר ששנינו לא ממש קראנו את הספר, אני שונה את דברי. מייקינג אוף גדול איננו ביוגרפיה של ר' יעקב קמינצקי. שתולדותיו מונים אחוזים קטנים מאד מהספר. רובו הוא אסופת סיפורים ומחקרים (ורכילויות) על ההיסטוריה של יהדות ליטא וישיבותיה.
הספר אמנם איננו בהישג ידו של כל אחד, אבל המאמרים שפורסמו עליו ב'המעיין' נמצאים באוצר, ומשם תדרשנו.
ביוגרפיה טובה על ר' יעקב קמינצקי נכתבה בידי ר' נתן, ודומני שמהדורתה בלה"ק נמצאת אף היא באוצר
משה דוויק כתב:הרב זאב האם יש לך את הס' האיש שהמפתח בידו?
משה דוויק כתב:רוצה לצלמו.
או בסגנון אחר, כמה מגדול"י שנלב"ע ב-25 שנה האחרונות זכו לביוגרפיות ראויות לשמם?
(הרבי מליובאוויטש; הפני מנחם; ר' שלמה זלמן; הרב שטיינמן; הנתיבות שלום; ר' משה שמואל שפירא; הישועות משה; ר' מיכל יהודה לפקוביץ'; ר' דוד פוברסקי; הרב וואזנר; ר' שמואל אויערבאך; ר' ברוך שמעון שניאורסון; ר' עמרם זקס; ר' ניסים טולידנו. ועוד ועוד. בכוונה נתתי דוגמאות של גדול"י או ראשי ישיבות מפורסמים, שיש להם גם 'קהל' וגם יש מספיק אנשים עם אינטרס לכתוב עליהם. ובכל זאת לא זכינו ליאות לאור ספר אודותם
אבני גזית כתב:אגב אציין נקודה פחות נעימה -
כמדומה שכל הספרים הטובים על הגדולים הספרדים, נכתבים על ידי אשכנזים, ובכישרון רב. יש לציין.
חרסון כתב:ביוגרפיה טובה על ר' יעקב קמינצקי נכתבה בידי ר' נתן, ודומני שמהדורתה בלה"ק נמצאת אף היא באוצר
שייף נפיק כתב:יש אחד רוזנטל
כמדומה כתב על הגרצ"פ ועוד.
יש ספר על ר' זיידל אפשטין בשם לעובדו בלבב שלם שהוא ספר מדהים.
גביר כתב:ישנם, אמנם, כמה ספרים יוצאי דופן. כך, למשל, הרבנית שולמית אזרחי הוציאה ספר נאה על אביה, הרב מאיר חדש, באותה תקופה הכרתי כמה ישישים מתלמידיו הוותיקים [רובם ככולם חברי קבוצת ה'עבריתניקים' שעברו מחברון לישיבת קלצק ברחובות, שם הקימו את ביתם ועסקו בחינוך ובהוראה]. שאלתי את הספר בספריה של בר אילן ןבקשתי מהם לחוות דעתם עליו. הללו קראו את הספר ודעתם עליו ועל אמינותו היתה חיובית.
לענין כתב:
בהקשר לזה ראוי בהחלט לציין את מה שכתוב בהקדמת הספר על הגאון המופלא ר' משה לוי מכסא רחמים.
הסופר -אשכנזי כמובן- מתאר באירוניה את מבטו המזולזל בתור בחור צעיר על תלמידי כסא רחמים, כאשר לימים הופך הוא 'הלמדן המתנשא' לסופר סיפורים על גאון מרביץ תורה מאותם הבחורים המזולזלים... מחזק מאד.
נוטר הכרמים כתב:שלישית, לענ"ד ההצלחה של ספר תולדה היא להכניס את הקורא לאיזו שהיא אוירה בה חי אותו גדול, ואותה חשו במחיצתו. לפי התגובות שקיבלתי, אני מלא בתקוה שהצלחתי להעביר בספרי ממש בצורה מדוייקת את האוירה של ר' שמואל ושל ישיבתו.
עקביה כתב:חרסון כתב:ביוגרפיה טובה על ר' יעקב קמינצקי נכתבה בידי ר' נתן, ודומני שמהדורתה בלה"ק נמצאת אף היא באוצר
כפי שכתב ר' זאב, ר' נתן רק תרגם את הספר לעברית.
כמדומני שזהו הספר הטוב ביותר על גדולי ישראל שפגשתי.
פרנקל תאומים כתב:עקביה כתב:חרסון כתב:ביוגרפיה טובה על ר' יעקב קמינצקי נכתבה בידי ר' נתן, ודומני שמהדורתה בלה"ק נמצאת אף היא באוצר
אתם מדברים על ''רבי יעקב''?
עקביה כתב:פרנקל תאומים כתב:עקביה כתב:חרסון כתב:ביוגרפיה טובה על ר' יעקב קמינצקי נכתבה בידי ר' נתן, ודומני שמהדורתה בלה"ק נמצאת אף היא באוצר
אתם מדברים על ''רבי יעקב''?
כן.
עקביה כתב:אם איני טועה כתיבתם של כמה מאותם הסופרים שנכחדו מהנוף אינה אלא הרחבת השלד הבסיסי המובא כאן:
viewtopic.php?t=24983#p252178
פלגינן כתב:שייף נפיק כתב: [ובקרוב על הרב - - - ] .
משתמשים הגולשים בפורום זה: אין משתמשים רשומים ו־ 316 אורחים