שאלה:
לפי מה שראיתי באינטרנט, אין זכויות יוצרים לטקסטים שמחבריהם מתו לפני 70 שנה ומעלה. ואין זכויות יוצרים על מלאכת ההקלדה.
לפי זה יוצא, שמותר לי להעתיק טקסטים מפרויקט השו"ת ולהפיצם באינטרנט למשל דרך אתר ויקיטקסט.
האם זה נכון?
אם לא, אנא הביאו סימוכין לדבריכם.
(אני מסתמך על מידע שכתוב באתר ויקיטקסט, בשיחה על ויקיטקסט ואתר דעת, שם התנהל דיון ארוך עם מנהל אתר דעת, והמסקנה היא שאין בהעתקה משם איסור חוקי).
תשובה:
שלום רב,
חוק מדינה – תשובה של הלשכה המשפטית:
היות וברוב הטקסטים נעשתה עבודת עריכה חדשה, כגון: פיסוק, פסקאות, תיקוני שגיאות, פתיחת ראשי תיבות וכו', הרי ברור שזוהי יצירה של פרוייקט השו"ת.
חוקי התורה – תשובה של מו"צ:
בענין מה ששאלת / כתבת על טקסטים מוקלדים לגבי העתקתם. כבר הרבה דיו נשפך על הנ"ל וכיו"ב, אך מ"מ אציין עוד כמה נקודות למחשבה.
בפרוייקט השו"ת יושבים תלמידי חכמים מופלגים שמפענחים את הטקסטים, מתקנים שגיאות ופותחים ראשי תיבות שלולא זה הפרוץ מרובה על העומד. האם זו לא סיבה מספיקה להגדיר את כל הנ"ל כיצירה חדשה?
ואף אם ההגדרה "יצירה חדשה" אינה מדויקת כלל, מ"מ זהו לא טקסט סטנדרטי שמוקלד, שעליו אולי אין זכויות יוצרים.
ועוד יותר, קח לדוגמא את "חידושי הרשב"א" המקורי בכתב ידו (אפשר לראותו בהוצאה של "מוסד הרב קוק") אינך מסוגל ללמוד בו כל וכלל, ובאו אנשים ת"ח ומקלידים ומפענחים בעמל ויזע רב את הכל מחדש. האם זו לא יצירה חדשה?! הרי זה ממש כמו גזל חיטים וטחנן שלכו"ע קנה בשינוי מעשה. היש לך שינוי מעשה יותר גדול מלהקליד טקסטים שלא ראויים ללמוד, או ראויים קצת ועכשיו הם מנופים בנפה וכברה? הרי זה ממש "פנים חדשות"!
ועל כל זה נאמר בעל נפש יחמיר על עצמו, ושמור נפשו ירחק מהם, כיון דנוגע באיסור דאורייתא ממש, ועתיד ליתן את הדין.
אלעזר מרק
מו"צ בבני-ברק
בית הדין של הגרש"א שטרן.
אוצר החכמה כתב:אבל הנושא הנידון כאן הוא העניין השני. לבא ולקחת את הטקסט המוקלד בניצול של העבודה של בר אילן בהקלדה. למה שהחוק ודין זכויות היוצרים או שמירה על עמלו של האדם לא יגנו על זה. אם אתה רוצה לך ותקליד גם אתה. אני מבין שכמו בפטנטים החוק (או תקנת בציבור בהלכה ע"פ חכמי המקום) יכול לבא ולומר שטובת הציבור היא שהזכות הזאת שיש לאדם לומר אל תשתמש בעמלי בחינם היא מוגבלת לזמן מסוים כמו 70 שנה גם כן. אבל למה שיהיה מותר באופן מיידי להשתמש בעמל השני?
כפי שאני רואה הובא מעלי טיעון דומה על ידי פרוייקט השו"ת אבל הם מתיחסים לתנאים שהתנו עם הקונים שלהם ואני מדבר על זה באופן כללי.
מבקש דעת כתב:כיון שהדבר נוגע לי למעשה, אשמח לדעת מה מנהג המולי"ם בנידון,
הטקסטים שאני צריך הם בעיקר מהמפרשים הקלאסיים על התורה,
א. האם יש אפשרות לקנות, במחיר סביר, טקסטים מוקלדים.
ב. האם יש טקסטים חינמיים, אמינים ומדוייקים, ברחבי הרשת.
פרשת_דרכים כתב:אוצר החכמה כתב:אבל הנושא הנידון כאן הוא העניין השני. לבא ולקחת את הטקסט המוקלד בניצול של העבודה של בר אילן בהקלדה. למה שהחוק ודין זכויות היוצרים או שמירה על עמלו של האדם לא יגנו על זה. אם אתה רוצה לך ותקליד גם אתה. אני מבין שכמו בפטנטים החוק (או תקנת בציבור בהלכה ע"פ חכמי המקום) יכול לבא ולומר שטובת הציבור היא שהזכות הזאת שיש לאדם לומר אל תשתמש בעמלי בחינם היא מוגבלת לזמן מסוים כמו 70 שנה גם כן. אבל למה שיהיה מותר באופן מיידי להשתמש בעמל השני?
כפי שאני רואה הובא מעלי טיעון דומה על ידי פרוייקט השו"ת אבל הם מתיחסים לתנאים שהתנו עם הקונים שלהם ואני מדבר על זה באופן כללי.
לא ניתן להחיל דין זכויות יוצרים על טקסט שאינו הקנין הרוחני של היוצר. הקלדה לא נחשבת יצירה בזכות עצמה.
לטענות על הפרת תנאי שימוש לא תהיה עילה משפטית, כיון שמבחינת החוק, לא ניתן ליטול קנין רוחני הנמצא בנחלת הכלל ולהגביל את השימוש בו באמצעות תנאי שימוש.
האם זה 'פייר' שהזולת זוכה להנות חינם מפרי עמלי? ייתכן שלא. אבל לחוק יש דרכים משלו.
מבקש דעת כתב:כיון שהדבר נוגע לי למעשה, אשמח לדעת מה מנהג המולי"ם בנידון,
הטקסטים שאני צריך הם בעיקר מהמפרשים הקלאסיים על התורה,
א. האם יש אפשרות לקנות, במחיר סביר, טקסטים מוקלדים.
ב. האם יש טקסטים חינמיים, אמינים ומדוייקים, ברחבי הרשת.
פלגינן כתב:לפני כל הדיונים, חיפוש פשוט הוביל לתשובתם של בעלי הפרויקט:
http://responsa-forum.co.il/viewtopic.p ... t=108#p298
[/quote]מעט דבש כתב:בויקיטקסט פורסמה התכתבות עם 'פרוייקט השו"ת':שאלה:
לפי מה שראיתי באינטרנט, אין זכויות יוצרים לטקסטים שמחבריהם מתו לפני 70 שנה ומעלה. ואין זכויות יוצרים על מלאכת ההקלדה.
לפי זה יוצא, שמותר לי להעתיק טקסטים מפרויקט השו"ת ולהפיצם באינטרנט למשל דרך אתר ויקיטקסט.
האם זה נכון?
אם לא, אנא הביאו סימוכין לדבריכם.
(אני מסתמך על מידע שכתוב באתר ויקיטקסט, בשיחה על ויקיטקסט ואתר דעת, שם התנהל דיון ארוך עם מנהל אתר דעת, והמסקנה היא שאין בהעתקה משם איסור חוקי).
משתמשים הגולשים בפורום זה: אין משתמשים רשומים ו־ 23 אורחים