מה שנכון נכון כתב:משולש כתב:תודה רבה.
מה לעשות שאנו יודעים שהנוסח באשכנז היה כמעט אחיד לחלוטין בכל הקהילות, (ועד כמה שזכור לי גם נוסח צרפת היה די אחיד לעצמו).
ושמא האבודרהם לא עבר לבדוק את כל קהילות אשכנז. (וספרד היא מספיק גדולה וכוללת מספיק מדינות (כשבע או שמונה לפחות) בשביל לכנות אותה "כל העולם").
אנו יודעים שהנוסח בסידורי אשכנז בזמן האבודרהם היה שווה
במנין תיבותיו אחת לאחת?
האבודרהם ראה את הטור, וב'יש אנשים' כוונתו כנראה לחסידי אשכנז שהובאו שם בסי' קיג, כך שהוא ידע על מי ומה מדובר. ואין שום סיבה להוציא את "לא תמצא מקום בעולם" מפירושו הפשוט. וכ"ש לצטטו כמעיד להדיא "על הבלאגן שיש בסידורי ספרד".
מה שידוע לנו מאותה תקופה באשכנז אולי שנים או שלושה שינויים בכל השמונה עשרה, מול כעשרים שינויים לפחות שאנחנו מכירים מקסטיליה לבד (ממעט הסידורים הספרדיים שיש לנו מאותה תקופה. יש לשער שלו היו לפנינו אותו מספר סידורים כמו מאשכנז היתה כמות השינויים כפולה) ועוד כפול מזה בקטלוניה, ועוד בארגוניה, ושאר ארצות ספרד, (ויש לקחת בחשבון גם את הארצות השכנות פרובינצא מצפון ומרוקו+אלג'יר מדרום). בקיצור: בלגן אמיתי.
ועוד לגוף דברי האבודרהם: עד כמה שידוע לי הוא אפי' לא ביקר באשכנז, ומחסידי אשכנז לא יכל לדעת אם יש חילוקי נוסחאות בין וורמיישא למגנצא, (אפי' בפרובינצא יכלו להתבלבל בין ארץ אשכנז לארץ צרפת). וגם על שינוי של שתי תיבות לא היה צריך "לעשות עסק" ולבטל כל מנין התיבות של י"ט ברכות. וכפי שהבאתי לעיל, היו סביבו מספיק ארצות ומדינות שלכל אחת עשרות נוסחאות שונות.
כך שלגמרי בלתי אפשרי לדחוק באבודרהם שהוא חקר את נוסחאותיהם של כל קהילות אשכנז, ומצא את שני השינויים הנ"ל.
בשולי הדברים:
ההקפדה על כל מילה המשיכה לאורך רוב הדורות בכל תפוצות האשכנזים גם באשכנז וגם במזרח אירופה (עד תקופת המדקדקים החדשים) ובנוסח תפילת הקבע אין כמעט שום שינוי בין אשכנז לבין פולין ובנותיה.
ובאותה מידה המשיך חוסר האחידות לשלוט בסידורי ספרד לאורך הדורות. (אין בכך פסול, לפי פוסקי ספרד אין שום בעיה לשנות מילה פה מילה שם, בוודאי לא עד תקופת האריז"ל).
(להשלמת העניין יש לציין עוד שלאחר גירוש ספרד ופיזור הספרדים בכל העולם בטלו מנהגיהם של כל ארצות המזרח התיכון וצפון אפריקה, וקיבלו עליהן את רוב מנהגיהם ונוסחאותיהם של הספרדים. באירופה כמעט לא השתנה שום דבר, אין לי מושג כמה ספרדים גלו לארצות אירופה, מלבד כמה קהילות ספרדיות גדולות שאנו מכירים באמשטרדם, לונדון, המבורג, וכנראה עוד)