ישראל אליהו כתב:מה צדדי הספק?
טוב כתב:יש חולים שאינן יכולים לאכול גלוטן ,השאלות1 מה מברכים על לחם ללא גלוטן בכל יום?
2 מה מברכים בסעודת שבת לחם משנה ללא גלוטן וכיצד יוצאים ידי הסעודה?
3 מה עושים בפסח במצה ללא גלוטן ?מה ברכת מצה ללא גלוטן?כיצד יוצאים ידי המצוה אכילת מצה?
בר ישראל כתב:בשיבולת שועל תמיד אין גלוטן (ולמיטב ידיעתי לשאר מיני דגן תמיד יש לפחות קצת גלוטן) - ולכן נראה ששאלה זו תלויה במחלוקת פוסקי דור האחרון האם שיבולת שועל הוה מחמשת מיני דגן או לא. כידוע רוב מוחלט הסכימו ששיבולת שועל הוא אחד מחמ"ד ולכן הוה לחם לכל דבר, בין בפסח ובין בימי החול (אך שיש מקצת פוסקים- ביניהם מו"ר הגר"ץ שכטר- שפוסקים להפך).
אוצר החכמה כתב:http://forum.otzar.org/viewtopic.php?f=27&p=352610
טוב כתב:מצאתי כמה קבצים בעניין
השאלות שנראה לי לשאול
1האם לחם ללא גלוטן מחמשת מיני דגן שהוציאו את הגלוטן נחשב ללחם?ואולי זה לא לחם שהתורה דיברה בו?ולכן אולי לא מברכים עליו המוציא אבל מה כן מברכים?
2האם בגלל שאינו יכול להחמיץ הוא גם לא מצה אבל אם יש בו קצת גלוטן זה כבר בסדר למצה?
3 ומה ברכתו בלחם ללא גלוטן בכלל בכל השנה ובקידוש שבת ובשלש סעודות , ובמצה, האם שהכל או מזונות או המוציא
4לכאורה לחם ללא גלוטן נראה כמו לחם רגיל אז למה לא יברכו עליו המוציא?
5במצה גם אם אינו יכול להחמיץ ונגיד שאינו יוצא ידי מצות מצה אבל למה לא יברכו עליו בפסח המוציא?
6האם יש פה מחלוקת במציאות שטוענים שיש קצת גלוטן ולכן זה יכול להחמיץ או שלא?או שיש כמה סוגים של לחם ומצה העשויים מחמשת מיני דגן ללא גלוטן וזה ישנה הדין?
כדכד כתב:אם אני זוכר נכון בכל חמשת מיני דגן כולל שבולת שועל יש גלוטן אך אך רכוז הגלוטן משתנה בין המינים ובשסבולת שועל יש הכי פחות ולכן הרבה מהרגישים לגלוטן אינם רגישים לגלוטן שבשבולת שועל ולכן זה הדגן היחיד שיכולים לאכול
בשיבולת שועל לא קיים החלבון גלוטן ולכן היא בטוחה למאכל לחולי דגנת. עם זאת, חלק ניכר מהשיבולת הנמכרת לצרכנים מכילה חשש להימצאות גלוטן בה משתי סיבות - גידול בסמוך לשדה חיטה או דגן אחר המכיל גלוטן כך שייתכן מעבר זרעים לשדה שיבולת השועל או עיבוד באותו מפעל עם דגן המכיל גלוטן. בנוסף, לכ-15% מבין חולי הכרסת ישנה גם רגישות לחלבון אבנין המהווה את המרכיב העיקרי בחלבון שיבולת השועל.
ש מחלוקת במציאות אבל אין לחם ומצה העשויים מחמשת מיני דגן ללא גלוטן אלא המחלוקת היא האם הגלוטן יוצר את החימוץ או לא וכן יש מחלוקת מהו שבולת שועל והאם יש בו גלוטן או האם אחוז הגלוטן שבו הוא עצמיי או שהגיע ממקורות אחרים.
לסיכום: "נטול גלוטן" פירושו שאין בו מחמשת מיני דגן ולכן לענין פסח וברכת המזון ומעין שלש אינו לחם. לענין שבולת שועל הנקראת כך היום דנים אם זה השבולת שועל של חז"ל וכמה גלוטן יש בו אם בכלל והאם ממנו אפשר להכין מצה לרגישים לגלוטן ואולי גם לחם
משתמשים הגולשים בפורום זה: אין משתמשים רשומים ו־ 103 אורחים