הודעהעל ידי ציפורן » ג' ינואר 05, 2016 10:12 pm
מרשימת הנוסעים בתרפ"ד:
הרב טוביה ביאלער- לודז
במשך רוב המאה ה-19 ועד 1939 היו יהודי לודז' פעילים מאוד בתעשיית הטכסטיל, בפרט באספקת חומרי-הגלם; סיטונאים וקמעונאים, סוכנים ומתווכים היוו יותר משליש המפרנסים היהודיים בעיר. ב-1914 היו בבעלות יהודית 175, כלומר שליש בתי-החרושת בלודז'; 150 מהם היו בענף הטכסטיל. יהודים החזיקו כ-19,000 בתי-מלאכה קטנים, ומכלל ציבור הפועלים היהודיים עבדו בטכסטיל 26,845. עיקר הייצור במטוויות היהודיות היה כותנה. החשובים בבעלי-התעשיה היו פוזנאנסקי, חיים יעקב וישליצקי, אשר (אוסקאר) כהן, האחים אטינגון, יעקב קאסטנברג וטוביה ביאלר. לודז' ניזוקה קשה במלחמת-העולם הראשונה, כאשר הגרמנים תושבי העיר שיתפו פעולה עם הכובש. בס' באיש האמונה כותב (פרק יומן מסע לארץ ישראל עמ' 107- יום ה' תרומה- בשעה 2 הגעתי בשלום לירושלים בתחנה בירושלים חיכו סוכנים מהמלונות אמדורסקי וורשבסקי הסוכן של אמדורקי ניגש וסיפר לי שבמלונו נמצא אברהם אייזנר ואשתו וגם טוביה ביאלר, והזמין אותי להצטרף אליו. אולם אני בחרתי במלון ורשבסקי , כי בעליו חבר הוא באגודת ישראל, עםהגיעי למלון, שוחחתי בטלפון עם מר טוביה ביאלר, שאמר לי, כי אין לפי כבודי להאכסן במלון ורשבסקי וכי אעבור אליהם, החזרתי לו כי בעל מלוני חבר הוא באגודת ישראל בירושלים ולכן לא אעזוב את בית מלונו, ויעצתי לו שגם הם לא עשו טוב, שלא באו להתאכסן במלון ורשבסקי שבעליו הוא יהודי חרד וכו' ולכן עליהם לעזוב את מלונם ולעבור אלי.-- עוד בעיתן הצפירה יום שישי דצמבר 1910 ישנה ידיעה תחת הכותרת הבחירות לשלטון העדה בלודז' במלחמת הבחירות לשלטון העדה בלודז' שבין החסידים והליטאים נצחו החסידים נבחרו כל הקנדידטים (מעומדים- ?)של החסידים ואלה הם י. אדולף דאבאניצקי, יעקב ווארכיווקער, עזרא שיקער, טוביה ביאלער א. טורנק, ויעקב וואדיסלאבסקי כל אלה נבחרו לחברי השלטון ע"כ
-
קבצים מצורפים
-
- מלון.jpg (30.61 KiB) נצפה 15544 פעמים
-
- מלון1.jpg (17.42 KiB) נצפה 15544 פעמים