בעז"ה
אני אשמח לקבל מקורות מתי החלו מנהגי חודש אלול, א. מנהג אשכנז תקיעת שופר. ב. מנהג הספרדים לומר סליחות. ג. המנהג לומר לדוד ה' אורי.
א' זעירא כתב:כבר הלכו בהם נמושות. יעויין בספרי מלקטי המנהגים. ובקצרה:
א. תק"ש בר"ח אלול - מוזכר כבר בפדר"א, פמ"ו. בכל החודש - מוזכר בכל ספרי הפוסקים האשכנזיים מראבי"ה ואילך.
ב. הובא בתשובות הגאונים, יעויין טור או"ח סי' תקפא.
ג. הוזכר לראשונה בשם טוב קטן (זולצבאך תסו), ספר זכירה (המבורג תסט), ספר המוסר (ברלין תפד). וקיבל תפוצה אוניברסלית ע"י הספר חמד"י (איזמיר תצא).
משולש כתב:א. בפרקי דר' אליעזר כתוב שהמנהג לתקוע בשופר בר"ח אלול. אמנם כפי הזכור לי (אולי ממנהגי הקהילות - גולדהבר) הגירסא האשכנזית היא במ'ם "לתקוע בשופר מר"ח אלול". ועל כן גם המנהג כל החודש קדום.
ב. שם מובא המנהג העיקרי לקום רק בעשי"ת (וכן הוא מנהג האשכנזים, רק שמוסיפים ד' ימים להשלים לעשרה ימים שלמים). ויש נוהגים לקום מר"ח אלול.
ג. בחלק מהמקורות (שהבאת? או מקורות אחרים? אולי חיד"א?) הוא מובא כמנהג טוב לכל ימות השנה, ויש עדות ספרדיות שנוהגות כן.
משולש כתב:המנהג העיקרי לקום רק בעשי"ת (וכן הוא מנהג האשכנזים, רק שמוסיפים ד' ימים להשלים לעשרה ימים שלמים).
ישא ברכה כתב:בעז"ה
אני אשמח לקבל מקורות מתי החלו מנהגי חודש אלול, א. מנהג אשכנז תקיעת שופר. ב. מנהג הספרדים לומר סליחות. ג. המנהג לומר לדוד ה' אורי.
ישא ברכה כתב: אני אשמח לקבל מקורות מתי החלו מנהגי חודש אלול, א. מנהג אשכנז תקיעת שופר
ישא ברכה כתב:ג. המנהג לומר לדוד ה' אורי.
משתמשים הגולשים בפורום זה: אין משתמשים רשומים ו־ 63 אורחים