הוה אמינא כתב:כאן לכו"ע המשכיר חייב מה שיכול, שהרי התחייב ע"ז בפירוש.
הבעיה היא שזה אינו יכול ותלוי באחרים, כי התיקון הוא בדירה מלמעלה.
ולכן השוויתי את זה לאנגריא.
ולא הבנתי את חילוקו של כ"ת.
בן אליהו כתב:הרב בינוני אין ולא יכולה להיות דיעה שסוברת שקלקול שנולד לאחר זמן יהיה בו דיני מקח טעות. אינני רואה היכן זה רמוז בתשורת שי שהבאת. עיינתי שם.
ישא ברכה כתב:שאל אותי חבר ואני הקטן אינני בקי בהלכות אלו, אשמח לשמוע מה חושבים חכמי הפורום.
ראובן שכר דירה משמעון, הדירה נמסרה במצב טוב מאד, כעת החלה רטיבות ונזילה מהשכן עד כדי טיפטוף. בחוזה סוכם ששמעון (בעל הדירה) חייב לתקן נזקים שיהיו בדירה בפרק זמן סביר, ואם לא יוכל ראובן (השוכר) לתקן לבדו את הבעיה ולקזז את דמי השכירות.
ראובן פנה לשמעון שיתקן את הריטבות והנזילה, אלא ששמעון אומר שמקור הבעיה הוא אצל השכן והוא אכן פנה לשכן, אבל השכן לא עושה כלום, ואילו לו (בעל הדירה) אין מה לעשות. אמנם הוא יכול לתבוע את השכן שהוא מקור הרטיבות לבי"ד, אבל כמובן זה יקח זמן רב, כך שיארך זמן רב תיקון הרטיבות. ז"א יש נכונות לבעל הדירה לתקן את הנזק אלא שזה יקח זמן רב ויתכן אפי' כמה חודשים (כפי שיצליח בעל הדירה לכוף את בעל הדירה הבעיתית).
טוען ראובן ואומר, אני לא התכוונתי לשכור דירה במצב כזה, ואינני צריך לשלם את השכירות עבור החודשים הללו. אלא מאי שא"כ הוא יצטרך לצאת מהדירה. אבל מה יהא אם לאחר חודש או חודשיים תתוקן הבעיה, האם יוכל בעל הדירה לכפות את השוכר להמשיך לשכור את הדירה או לא כי החוזה בינהם היה ל12 חודשים, או שהחוזה הינו חוזה אחד על החודשים.
שוב להזכיר כי בחוזה אין איזכור לסיטואציה כזו, וטענת ראובן מבוססת על הסברא שודאי לא התכוין לשכור דירה כזו והמשכיר מצידו התחייב לו להעמיד דירה טובה כמו שנכנס אליה, וזה שיש בעיות מחמת צד ג' זה לא ענינו.
יש כאן שתי שאלות: 1. האם ראובן יכול להפסיק את השכירות ולבטל את השכירות מחמת כך. 2. האם יוכל המשכיר לכוף את השוכר לשוב לאחר תיקון. [וא"כ לא משתלם לשוכר לעזוב..]
הייכי לדיינו דיינא להאי דינא.
מבחינה משפטתית אני כמעט בטוח שהשוכר רשאי לבטל את העסקה, ואולי אפי' המשכיר יצטרך לשלם פיצויים על עגמת נפש. (ואולי לא כי סו"ס מקור הבעיות אינו בו).
משתמשים הגולשים בפורום זה: אין משתמשים רשומים ו־ 207 אורחים