רון כתב:האם יצא קול קורא שאסור לבן ישיבה לקחת סמים [חומרים מסוכנים, בסדר]?
איסור עישון סמים בע"ה. ב' דר"ח אייר תשל"ג. מע"כ מוה"ר ירוחם פראם שליט"א.
הנה בדבר אשר התחילו איזה בחורים מהישיבה לעשן חשיש (מעראוואנא), פשוט שהוא דבר אסור מכמה עיקרי דינים שבתורה חדא שהוא מקלקל ומכלה את הגוף, ואף אם נמצאו אנשים בריאים שלא מזיק להם כל כך אבל מקלקל הוא את הדעת ואינם יכולים להבין דבר לאשורו שזה עוד יותר חמור שלבד שמונע עצמו מלמוד התורה כראוי הוא מניעה גם מתפלה וממצות התורה שעשיה בלא דעת הראוי הוא כלא קיימם. ועוד שהוא גורם תאוה גדולה אשר הוא יותר מתאות אכילה וכדומה הצריכים להאדם לחיותו ויש שלא יוכלו לצמצם ולהעביר תאותם, והוא איסור החמור שנאמר בבן סורר ומורה על תאוה היותר גדולה שיש לו לאכילה אף שהוא לאכילת כשרות, וכ"ש שאסור להביא עצמו לתאוה גדולה עוד יותר ולדבר שליכא שום צורך להאדם בזה שהוא אסור, ואף שלמלקות נימא שאין עונשין מן הדין מ"מ לאיסורא ודאי עובר על לאו זה ואיכא גם הטעם דאיכא בבן סורר ומורה שסופו שילסטם את הבריות כדאיתא בסנהדרין בפ' בן סורר (ס"ח ע"ב). ועוד שהאב והאם של אלו שמעשנין זה מצטערים מאד אשר עוברין על מצות כבוד אב ואם. ועוד איכא איסור העשה דקדושים תהיו כפירוש הרמב"ן בחומש. וגם הם גורמים לאיסורים הרבה אחרים לבד זה, סוף דבר הוא פשוט וברור שהוא מאיסורים חמורים וצריך להשתדל בכל היכולת להעביר טומאה זו מכל בני ישראל ובפרט מאלו שלומדין בישיבות. והנני ידידו מוקירו, משה פיינשטיין.
אוצר החכמה כתב:מה שומעים בקווי נייעס?
איש גלילי כתב:הרב סטפנסקי,
פתחת דיון חשוב מאד בעניין חינוכי, איך מרחיקים בחורים מקווי הנייעס המטונפים והמטופשים (אני עוד עסוק איך מרחיקים אותם ממני, שיפסיקו להטריד אותי בטלפון כל כמה ימים על אף שכבר הסרתי את עצמי מרשימת התפוצה עשרות פעמים, ואני אף פעם לא מתקשר), והדברים טעונים עיון רב, אם בכלל אפשר (לא נראה לי...) ואם כן איך, לגרום שהבחורים יפסיקו להתקשר.
אלא שפתחת את זה ב'אספקלריא' במקום ב'ויתהלך חנוך' וגו', ולכן עכשיו יתפתח פה דיון האם יש כח ביד חכמים לאסור את קווי הנייעס, שעל כגון דא כבר נפתחו מספיק אשכולות, ויש בהם הרבה חומר מעניין. לענ"ד זה בכלל לא קשור למה שהעלית, כי זה לא מעסיק כאן תוקף האיסור, אלא איך פותרים בעיה חינוכית חמורה.
ליטוואק פון בודאפעסט כתב:אגב, יש לי חבר בכולל פה בארה"ב, שהוא מתמיד ממוצע בגיל קרוב לארבעים, וכל פען שהולך לשירותים הוא שומע אחד מהקווים האמריקאים באידיש, והוא מעודכן בכל מיני שטויות, ומ"מ אין זה מפריע להתמדתו. אני לא מאמין שהוא היה יותר חכם אם לא היה מקשיב לשטויות הללו, כך שאינני משוכנע שהבעיא כ"כ עמוקה. אולי בארץ הקווים יותר גרועים, אולי יותר ממכרים, אולי לבחורים זה יותר גרוע. מ"מ איסור גורף לא כ"כ מתאים. אבל העיקר הוא הנקודה הראשונה שלימוד אחריות חשוב לדברים אלו.
משה נטע כתב:אצלי קרה מקרה עם בחור שהיה מכור לקווים אלו, ואני עוד לא הכרתי מה בדיוק מוכרים שם.
אז ישבתי לשמוע והתפלאתי שבחורים עם מה שנקרא 'ראש על הכתפיים' מכורים לשמוע דברים רדודים בשפה זולה.
אפילו חדשות אין שם בצורה נורמאלית, רק סקופי משעממים (ולא אמיתיים...)
הבעתי את פליאתי באזני הבחור, וראה זה פלא - הוא הפסיק...
איני יודע אם זה יכול להועיל להרבה בחורים, אבל זו בהחלט נקודה למחשבה.
פרי יהושע כתב:משה נטע כתב:אצלי קרה מקרה עם בחור שהיה מכור לקווים אלו, ואני עוד לא הכרתי מה בדיוק מוכרים שם.
אז ישבתי לשמוע והתפלאתי שבחורים עם מה שנקרא 'ראש על הכתפיים' מכורים לשמוע דברים רדודים בשפה זולה.
יפה!, זו תמצית שיטת סלבודקה, צריך לומר לו "אם כבר תקנה עיתון "הארץ", מה אתה מהביל את מוחך בז'רגון הצר הזה.
אש משמים כתב:פרי יהושע כתב:משה נטע כתב:אצלי קרה מקרה עם בחור שהיה מכור לקווים אלו, ואני עוד לא הכרתי מה בדיוק מוכרים שם.
יפה!, זו תמצית שיטת סלבודקה, צריך לומר לו "אם כבר תקנה עיתון "הארץ", מה אתה מהביל את מוחך בז'רגון הצר הזה.
השאלה היא איך מטפלים אח"כ באלו שקוראים 'הארץ'??
משתמשים הגולשים בפורום זה: הרואה ו־ 52 אורחים