לעומקו של דבר כתב:משהד כתב:ספר "פתיחת האגרות" - ליקוטי הערות ממקורות שונות על סדרת אגרות משה של הגרמ"פ. כולל נספחים על דרך לימודו ופסיקתו של הגרמ"פ.
על תכונות ספר מעניין זה (ולפולמוס השקטה המתנהלת סביבה) ראוי לפתוח באשכול נפרד...
מה אתה מדבר!
פעם כתבתי על "מענה לאגרות".
סוף דבר חשבתי לעצמי, שו"ת אג"מ הוא חיבור נפלא (גם בלי הפרגון שלי) אבל כל מי שרגיל בו יודע שיש הרבה מה לדון בדבריו, בפרט להביא דברי הרבה אחרונים שהוא לא מביא, או ליישב דברי מי שהוא חולק עליהם. ואם היה למחבר קצת שכל ויר"ש, היה כותב חיבור כהוגן, והיה בו תועלת עצומה למעיינים בספרי אג"מ. אלא שלא היה לו לא מזה ולא מזה. מה לעשות.
למעשה יש כבר אשכול, על מענה לאגרות, ונשמח אם תדווח שם מאיזה חוג יצא הספר ומה תוכנו (והאם עשה עוד עבודה חוץ מלהעתיק את מענות המענה).
viewtopic.php?f=7&t=11704
הספר חלוק בעיקרון ממענה לאגרות, משום שאין המחבר מציע סברות עצמו כלל, רק מלקט ממש"כ אחרים, ומסדרם על סדר אגרות משה.
בהקדמתו, מתייחס המחבר לספר מענה לאגרות, ומודה שהלה נכתב "בלשון גסה בזלזולים נוראים ובזיונות עצומות שלא שמעתן אוזן מעולם" אבל בהמשך כותב שם:
אבל האמת אגיד ולא אכחד שתוך עבודתי הגדולה לאסוף את כל התגובות שנמצאו ל'אגרות' ולכנסם למקום אחד בחיבור זה, עברתי גם על רוב הספר הנ"ל, ואי אפשר להכחיש שנמצאים בו הרבה דברים של טעם ופנינים יקרים והרבה מהשגותיו מופיעות גם במחברים אחרים, וזה לאות שעם כל חירופיו וגידופיו וזלזוליו בכבוד רבנו, עדיין יש וקלע אל המטרה בסברות ישרות ודעות נכוחות, ומקצתם צירפתי לתוך החיבור בהשמטות הלשונות של בזיון כלפי רבנו, בבחינת תוכו אכל וקליפתו זרק, ובזה אני מתנצל באם שאהיה אני הגורם לגאול את הספר הנ"ל מקבר התהום
נוסף לכך, במפתח הממקורות (בסוף הספר) שמהם שאב המחבר השגות לפסקי הגרמ"פ, מופיע ספרים שמחבריהם עומדים מחוץ למסגרת יהדות החרדית (בלשון המעטה), כמו פרופ' אליעזר ברקוביץ, לואיס ג'ייקובס, ויבל"ח פרופ' ד' וייס הלבני ופרופ' מלך (מרק) שפירא. גם מרבה לצטט מתוך מאמרים שנכתבו ע"י פרופסורים וחוקרי הלכה שהופיעו בכל מיני כתבי-עת שי"ל בלשון אנגלית במשך השנים, שפקפקו על מסקנותיו של הגרמ"פ.
כמו שכתבתי מתחלה, מן הראוי לדון על תוכן הספר באשכול מיוחד.