מנין כתב:אביגדור קנה מזגן
אביגדור קנה מזגן. לא יום ולא יומיים לקח לו עד שהגיע להחלטה. אחרי בירורים אינספור, השוואת מחירים, התיעצויות ועוד. הוא מדד את השטח של החדר, בדק מול טבלאות של חברות המזגנים כמה כ"ס לכל מטר, התעניין אצל חברים שהתקינו לאחרונה מזגנים ובסוף באה ההחלטה. אביגדור קנה מזגן.
הוא הזמין מתקין מקצועי, התקינו לו, ועכשיו הכל בסדר.
קרא את כל חוברת ההוראות ושינן את הכתוב שם היטב. נתן גם לאשתו לקרוא, וגם היא יודעת כבר את כל ההוראות.
אביגדור לא מפעיל את המזגן!
אשתו שואלת אותו: אביגדור, נו, לזה חיכית כל כך, למה אינך מפעיל את המזגן?
אביגדור: יש משהו שלא ברור לי עדיין. אולי בהפעלה הראשונה צריך להפעיל רק חצי שעה ואחר כך לתת למזגן לנוח?
אשתו: למה נראה לך?
אביגדור: לא אמרתי שנראה לי, אבל מי יודע!
אשתו: אבל זה לא כתוב בהוראות בשום רמז, למה לחשוב כך?
אביגדור: אולי זה כל כך היה פשוט להם שהם לא ראו צורך לכתוב?
אשתו: אתה יודע מה? אז תדליק לחצי שעה!
אביגדור: אולי בהפעלה הראשונה צריך להדליק למשך 9 שעות על מספר 22 עם הפאן הכי נמוך?
אביגדור לא מפעיל את המזגן.
*
באו חבריו וניסו לשכנעו.
"כל רגע שעובר אתה מפסיד. השקעת כל כך הרבה כסף וזמן, לא חבל? כזה חום!
אביגדור: איך אני אדע שלא צריך להדליק קודם על חום לאיזה זמן ורק אח"כ אפשר להפעיל על קור?
חבריו: אבל למה להמציא כאלה המצאות?! מה פתאום?! מה אתה מרוויח מההשערות האלה?!
אביגדור: איזו מין טענה מוזרה זו: 'מה אתה מרוויח'! ומה אני מרוויח כשאני קורא את ההוראות ומנסה להבין?!
חבריו: כשאתה קורא את ההוראות אתה רוצה לדעת את מה שאמר היצרן והטכנאי, אבל הוא לא רמז לכאלה אפשרויות! אתה יודע מה? אתה יכול להתקשר לחברה ולשאול.
אביגדור: עכשיו סגור שם. אף אחד לא עונה. מי יודע, אולי אנשי החברה חשבו שאני אדליק את המזגן בשעות הפעילות שלהם?
אשתו: אני לא מבינה, אתה מגיע לחבר שלך ורואה שהמזגן עובד, אתה אומר לו: כבה את המזגן! אולי כל יום שני צריך להפעיל אותו על טורבו עם התריסים למעלה? והחבר אומר לך: למה שאני אכבה, מי אמר שאתה צודק?
אביגדור: לא אמרתי לאף אחד לכבות. אבל אני לא מדליק כל עוד לא בררתי את העניין עד תום.
בס"ד
ידידי ורב חביב מנין. שקול אתה יותר ממנין, ועוד מישהו מדבר ענייני כאן.
המשל הוא נפלא, ואתה צודק שזה רק משל משום שהאמת היא הרבה יותר חמורה----
ההמשך הוא כך שלאחר שבאו חבריו של אביגדור והראו לו בבירור, כך פועל המזגן, הנה ראה כך הוא פועל! אמר להם אביגדור, ושמא אין זו הדעה היחידה בנושא הנה יש חוברת שמראה שמבוגר מדליק את המזגן. וחוברת אחרת מראה שנער מדליק את המזגן, מחלוקת בין החברות! ומי אני כי אכניס ראשי ביניהם לכן עדיף לא להדליק כלל!
(כלומר רבינו אברהם בן הרמב"ם נחלק עם הרמב"ם וזה כמובן אחרת מהגמ' שדומה לים, ורש"י בכלל כתב משהוא אחר וכו').סמבטיון כתב:מהקובץ שהעלית אתה עצמך (רקיע בטהרתו) נראה שהראשונים חשבו שיש גוון מסוים שהרי דקדקו לומר אם הוא קרוב לשחור או ללבן או ממוצע וזה שלא כדבריך שאין נפק"מ בכ"ז.
אבל אחרי זה הצליחו להוכיח לאביגדור שבכל אופן יש כאן ראיות די ברורות על הפעלות המזגן יותר מכך אפילו ראיות חד משמעיות שכך מפעילים וכך הוא עובד, אך אביגדור הוא מבין ענין ולא כל כך מהר הוא קונה מה שאומרים לו.
מדוע? שואלת אותו אשתו.
משום שייתכן שישנה מציאות שאיננו יודעים על קיומה, את יודעת כמה דברים חשבו כך ובסוף התברר אחרת? שב ואל תעשה עדיף, אם יתברר מה שיתברר, כמה לא נעים יקרה אז?
יאיר1 כתב:ממצאים מלפני מאות שנים או יותר, נותנים לנו אפשרות ל'שער' מה הם מלמדים אותנו, אולי צבעו בחילזון זה, אולי היה מלך שהיה מרפא את החתולות שלו על ידי שהיה צובע את קצה זנבם בנוזל הזה, ויכול להיות עוד אלף ואחד דברים שאני לא יכול להעלות על דעתי, מציאות שונה תרבות שונה.... מייצרת אלפי אפשרויות אחרות.
עד שיום אחד התברר לאביגדור שהוא צדק! משום שקרוב משפחתו סיפר לו שאת פטנט יצור המזגן עושים במחשכים, והכל בלוף אחר גדול. נס שהקרוב משפחה שלו גילה לו והוציא זאת לציבור, אחרת כל הציבור המסכן והתמים ימשיך להפעל את המזגן, ולא ידעו את הסוד האפל שמסתתר שם, שאינם מוכנים להראות לכולם איך באמת עובד המזגן .
לומד_בישיבה כתב:בזמנו למדתי היטב את כל הענין ואני כותב כאן חד משמעי בלוף אחד גדול!
קרוב משפחתי היה אצל כל המנהלים שם והתחנן שהוא רוצה לראות את התהליך והוא סיכם לקנות כמות ענקנית של תכלת במידה ויתנו לו לראות את תהליך הייצור והם לא נתנו בשום פנים ואופן לראות את זה.
אין להם משגיח וכל הרבנים שהוזכרו כאן אינם יודעים מה זה נתרן וכל הענין של המוקולות - הם עוד יעשו דם תכלת בתהליך כימי כי בעצם התורה לא ביקשה דווקא חילזון אלא דם במוקולות של חילוזון ומה איכפת לי אם זה נעשה בתהליך כימי.
ולא נשמע כדבר מעולם שעוקפים את הגמ' ואת הרמב"ם בתהליכים כימיים במחשכים!. לאן נגיע.
he
ומה קרה בסוף? הביאו את אביגדור לאחראי הראשי של ייצור המזגנים והראה לו איך בדיוק להפעיל את המזגן והוא היוצר והוא העושה ויודע בדיוק את המזגן והסריטו והקליטו והראו באופן חי.
אבל אביגדור לא "קונה לוקשים" הוא צריך לברר שוב את הענין אפילו שזה כך נראה, עדיין צריך שוב 'לשבת', מה כך בפתע פתאום מפעילים את המזגן? צריך לבדוק מבדיוק מה בעל המפעל אמר וכו'.
אוצר החכמה כתב:על הראייה מאדמדם אני צריך לחשוב, בהשקפה ראשונה זה לא נראה דומה כי השאלה העיקרית כאן שאנו דנים עליה היא לא אם כל מראה תכלת כשר מן התורה אלא מהו מראה תכלת.
כך הסביר לאשתו (נשמתו) האומללה.