תוך כדי דיבור כתב:החתונה התקיימה בקיץ תרל"ד, כפי הנראה בחודש סיוון.
[- גיל הכלה המופיע במוולוזין עד ירושלים, שגוי הוא.
- השתמש גם בספר 'רבן של ישראל' של ר"מ בר אילן].
בברכה.
שמה הכרתי וכו' גם את המו"ץ דשם הרב ר' יעקב מץ [מסתמא מ"ץ], (בהגאון ר' דובער טורעצבר זצ"ל), אחי הג"ר מרדכי גימפל מראזאנאיי זצ"ל, וגם את חתן בני ר' לייב, שהוא הרב ר' זונדל הוטנער שיחי' לאוי"ט, (הוא כעת הגאבד"ק איישישוק)
תוך כדי דיבור כתב:(כדאי אולי גם לשנות את שם האשכול, אולי להוסיף "משפחת" הנצי"ב. ואגב אשכול שכזה היה מתאים פעם לפורום סו"ס שעתה מלקים כאן אותו ל"ט מלקויות כמנהג ישראל, ובאמת בשנה האחרונה היו שם אשכולות נתעבים ממש שבגין אחד מהם אני עצמי הפסקתי להימצא שם, אבל בתקופות הראשונות להיווסד אותו פורום, גם אם פופולרי אולי לגדף את הבמה בכללה, היו שם עשרות אם לא מאות אשכולות ודיונים חשובים ומחכימים ומועילים. ולוא היה מנוהל באופן אחר אולי היתה לו תקומה. בכל אופן על הסוברים שהפניה לשם היא בבחינת לפני עיוור, אני תמה ממה נפשך, אם הם גולשים במסלול המאפשר כניסה לאותו מקום אתמהה הא כיצד, היאך הוכשר להביא תועבה אל ביתם, וכי מפני שאינם פותחים את דלת אותו חדר, עדיין עצם המציאות הזו היא בחינת לפני גבי עצמם ודוק. אבל למי שהורגל בזהירות לאכול רימון, וכן נוהגים כו"כ יראים ושלמים כאן, א"ש. ואולי טובה בזה השתיקה)
איש_ספר כתב:אולי שאר בשר זוגתו. על זוגתו הראשונה של ר' זונדל הוטנר לא היה ידוע דבר, שכן צאאציו החיים עמנו הם בני האשה השניה. לאחרונה מצאתי בסדר אליהו של האדר"ת (עלו לאוצר ב' המהדורות, ואלי אחת מהן צריכה שתרד), מהדורת המוסד עמ' 29 שכותב שם האדר"ת:שמה הכרתי וכו' גם את המו"ץ דשם הרב ר' יעקב מץ [מסתמא מ"ץ], (בהגאון ר' דובער טורעצבר זצ"ל), אחי הג"ר מרדכי גימפל מראזאנאיי זצ"ל, וגם את חתן בני ר' לייב, שהוא הרב ר' זונדל הוטנער שיחי' לאוי"ט, (הוא כעת הגאבד"ק איישישוק)
כמובן שיש כאן טעות קלה, (שבלי ספק לא תוקנה גם במהדורה החדשה) וצ"ל, בנו ר' לייב.
האם יש קשר משפחתי בין בית הרב לבין בית ר' דובער טורצער תלמיד הגר"ח מואלאזין? זכור לי שכן.
וגם היום אחרי כל אשר עוונותי מנוער, הפגיע בי ה' עוונותי הרבים ומתה עלי אשת נעורי באביב ימיה מרת חיה דבורה ז"ל בת חותני אלופי יקירי לנצח הנגיד המופלג בדעות ומדות נעלות יקר ונכבד בין יושבי שער כו' מו"ה אריה ליב נ"י בהרב וכו' כקדוש"ת מו"ה יעקב הי"ו בהגאון הצדיק מו"ה דוב זללה"ה (ויחוסם למעלה עד רבינו מהר"ם יפה בעל הלבושים כנזכר על שער ספר זכר יהוסף), ועלתה בסערה השמים בת כ"ב שנים יום ה' כ"ב תמוז שנת תר"ל לפ"ק תנצב"ה, והנני מזכיר בזה תודה וברכה אל החיים ושם עולם להמת, ונפשה התמה והזכה תשמיע זכרונינו לפני אדון כל הנפשות אשר בידו נפשות החיים והמתים לנחם אבליה בתוך אבלי ציון וירושלים.
בר אוריין תנינא כתב:איש_ספר כתב:
האם יש קשר משפחתי בין בית הרב לבין בית ר' דובער טורצער תלמיד הגר"ח מואלאזין? זכור לי שכן.
כהמשך לדברים אביא כאן את מה שכתב הגרי"ז הוטנר אודות רעיתו הראשונה בהקדמה לספר בכורי יוסף הנ"ל:וגם היום אחרי כל אשר עוונותי מנוער, הפגיע בי ה' עוונותי הרבים ומתה עלי אשת נעורי באביב ימיה מרת חיה דבורה ז"ל בת חותני אלופי יקירי לנצח הנגיד המופלג בדעות ומדות נעלות יקר ונכבד בין יושבי שער כו' מו"ה אריה ליב נ"י בהרב וכו' כקדוש"ת מו"ה יעקב הי"ו בהגאון הצדיק מו"ה דוב זללה"ה (ויחוסם למעלה עד רבינו מהר"ם יפה בעל הלבושים כנזכר על שער ספר זכר יהוסף), ועלתה בסערה השמים בת כ"ב שנים יום ה' כ"ב תמוז שנת תר"ל לפ"ק תנצב"ה, והנני מזכיר בזה תודה וברכה אל החיים ושם עולם להמת, ונפשה התמה והזכה תשמיע זכרונינו לפני אדון כל הנפשות אשר בידו נפשות החיים והמתים לנחם אבליה בתוך אבלי ציון וירושלים.
[/quote]וגם היום אחרי כל אשר עוונותי מנוער, הפגיע בי ה' עוונותי הרבים ומתה עלי אשת נעורי באביב ימיה מרת חיה דבורה ז"ל בת חותני אלופי יקירי לנצח הנגיד המופלג בדעות ומדות נעלות יקר ונכבד בין יושבי שער כו' מו"ה אריה ליב נ"י בהרב וכו' כקדוש"ת מו"ה יעקב הי"ו בהגאון הצדיק מו"ה דוב זללה"ה (ויחוסם למעלה עד רבינו מהר"ם יפה בעל הלבושים כנזכר על שער ספר זכר יהוסף), ועלתה בסערה השמים בת כ"ב שנים יום ה' כ"ב תמוז שנת תר"ל לפ"ק תנצב"ה, והנני מזכיר בזה תודה וברכה אל החיים ושם עולם להמת, ונפשה התמה והזכה תשמיע זכרונינו לפני אדון כל הנפשות אשר בידו נפשות החיים והמתים לנחם אבליה בתוך אבלי ציון וירושלים.
תוך כדי דיבור כתב:לא הבנתי כוונתך, הרי רבי יוסף זונדל נפטר בתרע"ט, י"ג שנה אחרי בעל זכר יהוסף? כנראה רצית לומר שהשו"ת נדפס רק אחרי הדפסת ביכורי יוסף וממילא פשוט (אמנם רק למי שבדק התאריכים) שלא ציין אליו אלא לספר על הש"ס. בכל אופן, לפי זכרוני מגילת היוחסין של הזכר יהוסף, הוא פרסם, אחר ספר החידושים שלו, ב'הלבנון' ומשם גם בשו"ת, האין זאת? (אין בידי העת לבדוק בפנים)
דרבנות כתב:כפי האמור כאן http://www.otzar.org/wotzar/Book.asp?15 ... OK&page=25
היתה אשתו של הגאון ר' איצל'ה ממשפחת הוטנר, ובזה נפתרה שאלתו של בר אוריין.
ישנו מידע נוסף על אשתו של ר' איצל'ה?
בור ועם הארץ כתב:אגב, מישהו יודע למה ר' איצל'ה וואלאזינר אינו קבור בוואלאזין אלא באיוועניץ (ראה הערה 3 שם בסוף העמ')?
(כאן בה"ב).
מור כתב:תוך כדי דיבור כתב:(כדאי אולי גם לשנות את שם האשכול, אולי להוסיף "משפחת" הנצי"ב. ואגב אשכול שכזה היה מתאים פעם לפורום סו"ס שעתה מלקים כאן אותו ל"ט מלקויות כמנהג ישראל, ובאמת בשנה האחרונה היו שם אשכולות נתעבים ממש שבגין אחד מהם אני עצמי הפסקתי להימצא שם, אבל בתקופות הראשונות להיווסד אותו פורום, גם אם פופולרי אולי לגדף את הבמה בכללה, היו שם עשרות אם לא מאות אשכולות ודיונים חשובים ומחכימים ומועילים. ולוא היה מנוהל באופן אחר אולי היתה לו תקומה. בכל אופן על הסוברים שהפניה לשם היא בבחינת לפני עיוור, אני תמה ממה נפשך, אם הם גולשים במסלול המאפשר כניסה לאותו מקום אתמהה הא כיצד, היאך הוכשר להביא תועבה אל ביתם, וכי מפני שאינם פותחים את דלת אותו חדר, עדיין עצם המציאות הזו היא בחינת לפני גבי עצמם ודוק. אבל למי שהורגל בזהירות לאכול רימון, וכן נוהגים כו"כ יראים ושלמים כאן, א"ש. ואולי טובה בזה השתיקה)
אענה אף אני רק בקיצור ובקוטן אות: אני למשל, חסום ת"ל מלהיכנס במבואות המטונפות הנ"ל, רק אני יכול לדעת על הפניה לשם באמצעות הקידומת הידועה שלו. וגם אם היא מוסווה ומוטמעת במילים, היא גלויה באמצעות השמת סמן העכבר על הלינק, ואתה תחזה בחלונית למטה את ההפניה למקום הנ"ל.
בור ועם הארץ כתב:אגב, מישהו יודע למה ר' איצל'ה וואלאזינר אינו קבור בוואלאזין אלא באיוועניץ (ראה הערה 3 שם בסוף העמ')?
(כאן בה"ב).
ר' גרונם יקום פורקן כתב:אם כבר הוזכר הספר "תולדות בית ה' בוואלוזין", אשאל: מיהו ת. פראנק המוזכר כמחבר?
איש_ספר כתב:הרה"ג ר' תנחום (בהרה"ג ר"נ, בהגר"ז בעל תולדות זאב) פראנק שליט"א, מו"ל ספרים רבים ונחמדים. בשם טוב ובעילום.
בור הגולה כתב:איש_ספר כתב:הרה"ג ר' תנחום (בהרה"ג ר"נ, בהגר"ז בעל תולדות זאב) פראנק שליט"א, מו"ל ספרים רבים ונחמדים. בשם טוב ובעילום.
צ"ל בהרה"ג רנ"י = ר' נחום יצחק. והוא מורה הוראה המפורסם בירושלים, מגדולי תלמידי הרב מטעפליק.
מיללער כתב:בור הגולה כתב:איש_ספר כתב:הרה"ג ר' תנחום (בהרה"ג ר"נ, בהגר"ז בעל תולדות זאב) פראנק שליט"א, מו"ל ספרים רבים ונחמדים. בשם טוב ובעילום.
צ"ל בהרה"ג רנ"י = ר' נחום יצחק. והוא מורה הוראה המפורסם בירושלים, מגדולי תלמידי הרב מטעפליק.
מעניין שבצאצאי ר' זאב לא נמנה הבן הזה ר' נחום יצחק
ר' גרונם יקום פורקן כתב:אם כבר הוזכר הספר "תולדות בית ה' בוואלוזין", אשאל: מיהו ת. פראנק המוזכר כמחבר?
איש_ספר כתב:
האם ניתן לדעת מי הוא אותו גיס?
(אולי כבר שאלו באשכול אחר?)
תוך כדי דיבור כתב:
וכאן אבוא לדבר על תעלומה גדולה יותר, הקשורה היטב למה שכבר הועלה כאן: אשתו הראשונה של הנצי"ב, ריינא בתיה. מדובר באישה מיוחסת מכל צד: בתו של רבי איצל'ה מוולוז'ין ונכדתו של רבי חיים, אשתו של הנצי"ב במשך יותר מארבעים (!) שנה, אמו של רבי חיים ברלין, חותנתו של רבי רפאל שפירא - ואף על פי כן, כמעט שאיננו יודעים עליה דבר וחצי דבר. מלבד שמה כשלעצמו, כל (!) המידע שישנו אודותיה הריהו הסיפורים שסיפר עליה ש"ב בעל התורה תמימה (בספרו 'מקור ברוך'), שהספיק להכירה בילדותו. ותו לא. והדבר פלאי. אפילו דבר אלמנטרי ביותר, והוא תאריך הפטירה שלה, איננו ידוע, לא יום ואפילו לא שנה. אמנם בסברות וחישובים ולימודים אפשר להעלות השערות שונות, שלפיהן מסתבר שכנראה נפטרה בתרל"ג (וראיתי חוקרים וכותבים שכתבו בזה דברי הבל, האחד כתב תרכ"ז והשניה תרל"ט [!], וזה כזה חסרי שחר), אבל מדי השערה בעלמא לא יצאנו ואולי גם לא נוכל לצאת. ומאחר שבירור התאריך במקרה הזה יש לו השלכה לעניין חשוב אחד (אכ"מ), שאלתי ודרשתי בשעתו אצל כמה מומחים לכתביהם וכתבי ידם של הנצי"ב ובנו רבי חיים, שמא באיזה מקום רשם הנצי"ב משהו, כמו שרשם בסוף משיב דבר את תאריך פטירת אמו, או אולי בנו בכתביו המרובים השאיר משהו - ולא העלו דבר בזה. וייפלא, הכיצד נכדה רבי ישראל איסר שפירא לא ידע יום היא"צ של זקנתו.
ובקיצור, איני זוכר עוד שום מקרה שמצד אחד האשה כ"כ מיוחסת ומצד שני כ"כ אפסי המידע אודותיה. ואם למישהו מהחכמים יש כאן איזה דבר או רעיון, ודאי ישמיענו.
בחדר עבודתו ניצבת תמונת הסב, שהיה מראשי הציונות הדתית ותנועת המזרחי, מייסד עיתון הצופה ועוד, ותמונתם של הורי סבו, הרבנית ריינה בתיה והרב צבי יהודה ברלין (הנצי"ב), ראש ישיבת וולוז'ין. מלבדם מופיעה שם גם תמונתו של רבי יחיאל מיכל אפשטיין, בעל "ערוך השולחן", סבא־רבא־רבא שלו.
גביר כתב:אאל"ט הרב מאיר בר אילן [סבם של הרב נפתלי בר אילן ואחיו יבדלחט"א פרופ' מאיר בר אילן] היה בנו של הנצי"ב מרעייתו בזוג"ש, מרת בתיה מרים [בת עהו"ש] אותה נשא אחר פטירת רעייתו בזוו"ר, מרת ריינה בתיה [בת רבי יצחק מוולואז'ין].
גביר כתב:אאל"ט הרב מאיר בר אילן [סבם של הרב נפתלי בר אילן ואחיו יבדלחט"א פרופ' מאיר בר אילן] היה בנו של הנצי"ב מרעייתו בזוג"ש, מרת בתיה מרים [בת עהו"ש] אותה נשא אחר פטירת רעייתו בזוו"ר, מרת ריינה בתיה [בת רבי יצחק מוולואז'ין].
אכשר דרא כתב:אמנם כך נדפס גם במקור, אך יש תחושה שהדברים נקטעו בראשם. המשפט הפותח קצת לא מובן.
תרגום:
רק ילדי, כמו שאנו יודעים עכשיו ממך - כלום ממה שמתרחש ממך. תבין כמה חסר מנוחה אנחנו ובמיוחד אני. אבל שוב כבר ראינו שלא צריך להיות מוטרד, האל ב"ה מנהל את האדם וודאי לטובה. עכ"פ למעה"ש, ילדים אהובים תכתבו לנו בחיש ומהר מכל אשר אתם לטובה, ואולי כבר החלטת לנסוע לטובה למאס (אולי מסצ'וסטס, כפי הכתיב הנהוג אז), להצלחה, ואם זה אפשרי לנסוע דרך פה לשלו', כבר ביקשתיך בני יחיד צור לבבי שי' וודאי לא ימנע את הטוב מאיתנו. והטוב ית"ש יטיב לך בגלל זה רב טוב וברכה. ורק באם זה אפשרי, ובאם לאו, אולי זה קשה מדי בשבילך ילדי אז אני מרוצה גם ככה, אני מקווה להשי"ת לראותך בקרוב בטוב לב ובנחת.
אני מחזיר ד"ש מכל ידידינו הטובים ובמיוחד שלך, מי שרק איתך עשה היכרות, כולם מתגעגעים אליך מאוד, ומזכירים את עצמם לטובה, ומברכים אותך כ"ט עדי עד. תהיו בריאים ילדים אהובים. מחמת עייפות מימי הפורים שכמו אצלנו ב"ה מבני הישיבה הק' וגם מהעיר, ע"כ מכתבי אינו מסודר. הבנים שיח'...
יבנה כתב:עוד מכתב ממנה לאשת ר״ש סלנט https://www.genazym.com/auction/610-28- ... ot-177-12/.
ומכתב ממנה לבנה https://www.genazym.com/auction/606-gen ... /lot-82-7/.
חזור אל “משפחות סופרים וימות עולם”
משתמשים הגולשים בפורום זה: אין משתמשים רשומים ו־ 178 אורחים