נשר כתב:סיפר לי ת"ח אחד שישב בשיעורי טהרות אצל הגר"מ זצ"ל ותוך כדי שיעור ראה הרב שכתוב בחידושי הגר"ח פעמיים את המילה דין ואמר הרב בהלצה "אצל ר' חיים גם הטעויות הן צווי דינים"...
עושה חדשות כתב:צודק. זה במקו"א.
מטמאי מו"מ פ"ח - וטעמא דת"ק מבואר בשבת דף צ"ב משום דזהו דין דין בכל התורה...
בור ריק כתב:בחידושי הגר"ח שנדפס עם הערות בסופו יש שם רשימה ארוכה של טעויות הדפוס
.השוחט כתב:...ואז אמר לי דבר מעניין. שמרן הגרי"ז רצה שהספר של אביו חידושי הגר"ח יהיה נקי ממש, והוא הגיה את זה לאט לאט, אות באות, במשך שנים, ובכל זאת יש טעויות. רבינו אמר לי, אני לא מומחה גדול, ובכל זאת בדרך לימודי בספר של ר' חיים מצאתי כמה טעויות, ומסתמא יש עוד.
כה. מענין לענין, אחרוג כעת מעט מהנושא של רבינו. משום מה הדברים הללו אודות הגר"ח נותרו חקוקים בזכרוני. לאחר שנים רבות נתבקשתי להגיה את הספר חידושי הגר"ח שיצא פעם ראשונה מסודר מחדש, לא צילום (ע"י ר"א ברגמן), ואז מצאתי בספר המקורי כמה עשרות טעויות, [לענ"ד לא פחות מספר ממוצע שהוגה באופן רגיל על ידי מגיה], והלכתי להתייעץ עם א' המיוחדים מבית בריסק, אם להגיה בפנים, או בהערה למטה, או ברשימת טעויות בסוף הספר.
אחר שענה לי מה שענה, אמר לי שזה רק בתיאוריה כי למעשה אין טעויות בספר הזה. אמרתי לו שאני שואל אחרי שכבר מצאתי כמה עשרות טעויות. הוא אמר לי שזו שטות גמורה, הוא תיאר לי בציוריות רבה איך מרן הגרי"ז הגיה בעצמו כל אות וכל נקודה. והרי כבר 90 שנה ידוע שאין טעויות ואיך אף אחד לא קם לומר שזו אגדה ללא כיסוי. ואז נזכרתי ואמרתי לו שרבינו כבר אמר זאת מזמן. [הגאון ההוא הזמין אותי לביתו שנבדוק יחד והוא יראה לי שלכל היותר אולי בצילום נמחק משהו, ויש לו את המקורי משנת תרצ"ו להשוות. אכן כך עשיתי, ומה לעשות שנותרו כל עשרות הטעויות במקומן].
כבר כמה פעמים באו לביתי נכדי תלמידי בריסק לשמוע ממקור ראשון את ה'שטות' הזו, וצילמו בהתרגשות את הגליונות של הר' חיים שלי עם התיקונים, והבטיחו שיחזרו עם התשובות של סבא שלהם וכדומה, ועד היום אף אחד עוד לא חזר. ואקצר
גיורא בשמי שמיא כתב:בור ריק כתב:בחידושי הגר"ח שנדפס עם הערות בסופו יש שם רשימה ארוכה של טעויות הדפוס
השווה למש"כ הרב השוחט שליט"א באשכול על הגראי"ל.השוחט כתב:...ואז אמר לי דבר מעניין. שמרן הגרי"ז רצה שהספר של אביו חידושי הגר"ח יהיה נקי ממש, והוא הגיה את זה לאט לאט, אות באות, במשך שנים, ובכל זאת יש טעויות. רבינו אמר לי, אני לא מומחה גדול, ובכל זאת בדרך לימודי בספר של ר' חיים מצאתי כמה טעויות, ומסתמא יש עוד.
כה. מענין לענין, אחרוג כעת מעט מהנושא של רבינו. משום מה הדברים הללו אודות הגר"ח נותרו חקוקים בזכרוני. לאחר שנים רבות נתבקשתי להגיה את הספר חידושי הגר"ח שיצא פעם ראשונה מסודר מחדש, לא צילום (ע"י ר"א ברגמן), ואז מצאתי בספר המקורי כמה עשרות טעויות, [לענ"ד לא פחות מספר ממוצע שהוגה באופן רגיל על ידי מגיה], והלכתי להתייעץ עם א' המיוחדים מבית בריסק, אם להגיה בפנים, או בהערה למטה, או ברשימת טעויות בסוף הספר.
אחר שענה לי מה שענה, אמר לי שזה רק בתיאוריה כי למעשה אין טעויות בספר הזה. אמרתי לו שאני שואל אחרי שכבר מצאתי כמה עשרות טעויות. הוא אמר לי שזו שטות גמורה, הוא תיאר לי בציוריות רבה איך מרן הגרי"ז הגיה בעצמו כל אות וכל נקודה. והרי כבר 90 שנה ידוע שאין טעויות ואיך אף אחד לא קם לומר שזו אגדה ללא כיסוי. ואז נזכרתי ואמרתי לו שרבינו כבר אמר זאת מזמן. [הגאון ההוא הזמין אותי לביתו שנבדוק יחד והוא יראה לי שלכל היותר אולי בצילום נמחק משהו, ויש לו את המקורי משנת תרצ"ו להשוות. אכן כך עשיתי, ומה לעשות שנותרו כל עשרות הטעויות במקומן].
כבר כמה פעמים באו לביתי נכדי תלמידי בריסק לשמוע ממקור ראשון את ה'שטות' הזו, וצילמו בהתרגשות את הגליונות של הר' חיים שלי עם התיקונים, והבטיחו שיחזרו עם התשובות של סבא שלהם וכדומה, ועד היום אף אחד עוד לא חזר. ואקצר
הפצת המעיינות כתב:כמה טוב לשמוע שיש משהו משותף בין חסידים למתנגדים...
חזור אל “מטפחת ספרים ועיטור סופרים”
משתמשים הגולשים בפורום זה: אין משתמשים רשומים ו־ 502 אורחים