נתקלתי באוצר בספר שלא היה מוכר לי עיינתי בו קצת ואלו הפרטים שהעליתי ממנו ומחיפוש באוצר. אשמח לשמוע פרטים נוספים ואולי יהיה מי שירצה להוציאו במהדורה שימושית...
המדובר הוא בפירוש על הרי"ף ממנו יצא רק חלק א ושמו: שביל הישר.
המחבר רבי שאול שישקעס מגדולי ווילנא בתקופת הגר"א ונפטר בר"ח ניסן תקנ"ז דהיינו כחצי שנה לפני הגר"א.
בספרו של ישראל קלויזנער מובא שטר קנין על החצר שגר בה ונקראה על שמו גם שנים רבות לאחר מכן חצר שואל שוסקעס.
בספר קריה נאמנה (עמ' 172) הובא נוסח מצבתו ומצבת בנו היחיד שנפטר בחייו בשנת תקל"א, בשבחיו האריך המחבר בהקדמתו לחיבור. (אגב בחיבור זה עמ' 160 מובא גם מכתב של רבי צ"ה קצנלבויגן שיצק מים על ידי רבי שאול זצ"ל והוא סיפר לו ששמע מהגר"א בשמחת בית השואבה שברצונו להיות בעולם הנשמות במחיצת הרמב"ם ולכל הפחות במחיצת הרלב"ג. ואיני יודע האם זהו אותו רבי שאול).
הספר עצמו נכתב על כל הרי"ף וכלל ביאור קצר וסיכום להלכה למעשה עד לשו"ע ולמפרשיו ואף 800 חידושי דינים כפי שמעיד המו"ל שבידיו היה כל החיבור. המחבר מספר בהקדמה שרבי זלמן (אחי רבי חיים מוואלוז'ין) עבר על כל החיבור והגיה אותו ואף כתב בעצמו חלקים מהספר (אך במסכתות שלא נדפסו עדיין...) החלק שהודפס בידי נכד אחי המחבר כולל את מסכתות ברכות שבת ועירובין.
בהקדמתו מסביר המחבר את כוונתו בכתיבת החיבור ואת שאיפתו שכל אדם מישראל יהיה בקי בד"ח שו"ע באמצעות חיבור זה.
לא מוכרים לי עוד חיבורים על הרי"ף בהיקף כזה מתקופה זו. כמו כן דמותו של חכם זה בימי הגר"א בווילנא לא נודעה לי עד עתה. בהסכמות לחיבור מתואר פירסומו הרב של המחבר וגדלותו העצומה אך מסתבר שבדורות לאחר מכן נשכח שמו (לדוגמא בחיבור של הרב מיימון על הגר"א פתח בתיאור חכמי דורו ורבישאול זה אינו מופיע שם).