לא ציוני כתב:יצאה לפני כמה שנים חוברת נפלאה בענין ,שכתב ירושלמי אחד, איני זוכר את שמו, שהקיף את הנושא מכל צדדיו כולל מעלליו של בן יהודה אני מחפש אותה כרגע
אליחי כתב:יש ליישב. מהא דערכין שעד מ' שנה נקרא ילד. ועי' ש"ס ריש פ' הזהב שנית לנו בילדותך וכו' ותחזור ותשנה לנו בזקנותך.
שיבר כתב:מדובר על רבינו שליט"א - נולד תרצב.
ביעא בכותחא כתב:לא ציוני כתב:יצאה לפני כמה שנים חוברת נפלאה בענין ,שכתב ירושלמי אחד, איני זוכר את שמו, שהקיף את הנושא מכל צדדיו כולל מעלליו של בן יהודה אני מחפש אותה כרגע
זה נמכר השבוע בבתי כנסיות שמו כמדומני טוהר לשון הקודש
בן המחבר כתב:בספר החדש "איש על העדה" בו מקובצים מאמרים ומכתבים של הגרי"ד סולובייצ'יק זצ"ל בענייני ציבור, בערך בעמ' שטז מתפרסם מכתב בו הוא מתאר את לשון יידיש כתשמיש קדושה.
אינני "יידישיסט" המאמין שהלשון כשלעצמה היא בעלת ערך אבסולוטי מוצהר. ברם יהודי של גמרא הריני כן, ואני יודע אל נכון שהקדושה ואבסולוטיות, מוחלטות, לא תמיד מזוהות יחד. ההלכה הגדירה שני מושגים של קדושה: א) גופי קדושה. ב) תשמישי קדושה. היא פסקה שבשעת שריפה בשבת יש להציל לא רק את ספר התורה, אלא גם את ה'תיק' בו הוא נתון.
ממילא, אידיש כשפה, מבלי להתחשב שהיא אינה נמנית בין "גופי קדושה", שייכת ללא ספק למחלקת "תשמישי קדושה", שגם הם מקודשים ואשר חייבים להגן עליהם בכל מחיר. האם תמצאו "תיק" נאה יותר בו כרוכים ספרי התורה הקדושים ביותר ועדיין כרוכים בו כשפת האידיש?
בשפה זו לימדו תורה הרמ"א, המהרש"ל, הגאון מוילנא, ר' חיים מוואלוז'ין ושאר גדולי ישראל את תלמידיהם. בשפה זו פירשו הבעש"ט, המגיד ממזריטש ובעל התניא את הסודות הנפלאים של מעשה בראשית. ב"מאמע-לשון" הפשוטה ביטאו המוני היהודים את אמונתם, ואהבתם לכור מחצבתם. עד היום מעבירים ראשי הישיבות הדגולים את שיעוריהם באידיש. "תיק" כזה לבטח מקודש הוא, גם אם קדושתו אינה אבסולוטית אלא משתייכת לתחום של תשמישי קדושה. זכות גדולה היא לתמוך ב"תיק" כזה.
אוצר החכמה כתב:מעניין אם יטען את אותו טיעון על הערבית בה למדו ולימדו מימי רס"ג והרמב"ם ואולי קודם ועד הדור האחרון בארצות ערב כל גדולי עולם.
בן המחבר כתב:אוצר החכמה כתב:מעניין אם יטען את אותו טיעון על הערבית בה למדו ולימדו מימי רס"ג והרמב"ם ואולי קודם ועד הדור האחרון בארצות ערב כל גדולי עולם.
אין כל דמיון. הערבית בה למדו ולימדו הרס"ג והרמב"ם היתה הערבית הרווחת והנפוצה באותם ימים. בהשאלה מלשון הגריד"ס, זהו תיק שהשתמשו בו בעיקר לדברי חול וקצת לדברי קודש. ואילו היידיש היתה שפה של יהודים בלבד, והשימוש בה בעיקר לדברי קודש קידשה.
איסתרא בלגינא כתב:ושמא יטען גם את אותו הדבר על האדמה הטמאה אשר בה לימדו הרמא מהרש"ל וכו'...
איסתרא בלגינא כתב:בן המחבר כתב:אוצר החכמה כתב:מעניין אם יטען את אותו טיעון על הערבית בה למדו ולימדו מימי רס"ג והרמב"ם ואולי קודם ועד הדור האחרון בארצות ערב כל גדולי עולם.
אין כל דמיון. הערבית בה למדו ולימדו הרס"ג והרמב"ם היתה הערבית הרווחת והנפוצה באותם ימים. בהשאלה מלשון הגריד"ס, זהו תיק שהשתמשו בו בעיקר לדברי חול וקצת לדברי קודש. ואילו היידיש היתה שפה של יהודים בלבד, והשימוש בה בעיקר לדברי קודש קידשה.
שני הדברים אינם נכונים.
א. תשמישה העיקרי של האידיש היה שפה יומיומית יהודית, לחול בעיקר, וממילא גם מעט לקודש.
ב. הערבית שבפי הרמב"ם והרס"ג אף היא דיאלקט ערבי יהודי יחודי.
אם נניח שהיהודים (בזמן שיד התורה תקיפה) עוסקים בעיקר בדברי קדושה ומעט בדברי חולין,
לייטנר כתב:כשהתורכים עשו רישום בארץ של מיני פרטים טכניים, אחד מהם היה 'שפת הדיבור'. הרב זוננפלד רשם ששפת הדיבור שלו היא עברית, והסביר למי שתמה על כך: "רוב היום אני מתפלל בעברית ולומד בעברית. נו, אז צריך להיות אכפת לתורכים באיזו שפה אני מדבר עם אשתי?!"...
לייטנר כתב:בן המחבר כתב:אחזור שוב: אם נניח שהיהודים (בזמן שיד התורה תקיפה) עוסקים בעיקר בדברי קדושה ומעט בדברי חולין, והשפה היהודית התייחדה ליהודים בלבד, יוצא ששפת היידיש התייחדה לדברי קדושה. ומכאן שדינה כתשמישי קדושה.
כשהתורכים עשו רישום בארץ של מיני פרטים טכניים, אחד מהם היה 'שפת הדיבור'. הרב זוננפלד רשם ששפת הדיבור שלו היא עברית, והסביר למי שתמה על כך: "רוב היום אני מתפלל בעברית ולומד בעברית. נו, אז צריך להיות אכפת לתורכים באיזו שפה אני מדבר עם אשתי?!"...
ובעוד אכן רוב זמנו של הרב זוננפלד הוקדש לקודש, ולכן הוא דיבר עברית (!), רובא דעלמא (ולא נקשה מהכוללות בירושלים) עבדו לפרנסתם וכו', כשהלימוד אף אם היה מרכזי בחייהם, לא נטל נתח גדול מיומם, ולכן היידיש בהחלט לא שימשה בעיקר לדברי קדושה.
יעקובזון כתב:שמעתי ממורי ורבי שליט"א שבן יהודה יקבל גן עדן על המצאת העברית, כמובן אחרי שיהיה בגהינום על פשעיו, כיון שבזכותו אנו מבינים את התפילה והלימוד, שאם נשים לב אנשי חו"ל מתקשים בהבנתם.
משתמשים הגולשים בפורום זה: אין משתמשים רשומים ו־ 76 אורחים