הודעהעל ידי מחולת המחנים » ג' מאי 14, 2013 5:06 pm
מצאתי ברשת על שלמה ריסקין
תקדים בישוב אפרת: הנשים יקראו את מגילת רות בבית כנסת גם לגברים
נשים דתיות מאפרת יקראו בשבועות את מגילת רות בבית הכנסת גם בפני מתפללים גברים, זאת באישורו של הרב שלמה ריסקין. אחת הקוראות: "זה טבעי שנשים יקראו את המגילה, הגברים בקהילה שלנו מעודדים אותנו"
ישי פרידמן | 14/5/2013 1:23
בחג השבועות הקרוב הולך להתרחש באחד מבתי הכנסת ביישוב אפרת תקדים מיוחד: שתי נשים יעלו לקרוא את מגילת רות כאשר גברים וגם נשים יאזינו להן. מדובר בבית כנסת אורתודוקסי לכל דבר ועניין, המלווה על ידי רב היישוב אפרת שלמה ריסקין שאישר למתפללות בית הכנסת 'זמר הזית' לקרוא את המגילה.
"היוזמה לקריאת המגילה על ידי נשים התחילה באילוץ", מספרת דינה מן, אחת משתי הקוראות. הסוגייה עלתה כאשר בחג פורים האחרון חיפשו בקהילת 'זמר הזית' בעל קורא שיקרא את המגילה ולא נמצא אחד כזה. נשות הקהילה, שרבים מהן קוראות מגילות לנשים, שלחו שאילתא הלכתית לרב ריסקין ושאלו אותו האם הן יכולות לקרוא את מגילת אסתר משום שלא נמצא גבר אחד לרפואה.
הרב של אפרת אמנם טען שבקריאת מגילת אסתר, נשים אינן יכולות להוציא את הגברים ידי חובת המצווה, אך הוא פתח פתח להיתר כאשר אמר שמותר לנשים לקרוא מגילות אחרות. "אחד מעקרונות של בית הכנסת שלנו זה שילוב נשים במסגרת ההלכה", אומרת מן ומוסיפה כי זאת, "תחת ההדרכה והפסיקה של הרב שלמה ריסקין. הנקודה הזו טבועה עמוק בתוך הרעיון של בית הכנסת שלנו" היא אומרת.
נצמדים לפסקיו. הרב ריסקין צילום: אור תורה סטון
ילדות מחזנות את 'אנעים זמירות'
קריאת המגילה תהיה בעזרת נשים, כאשר מחיצה תפריד בין הגברים לנשים. את המגילה תקראנה שתי נשים מיד לאחר התפילה. זו לא הפעם הראשונה שנשים משתלבות בסדרי התפילה. כך למשל מספרת מן שאת התפילה "אנעים זמירות" שאומרים בסוף תפילת שבת, נוהגות גם בנות בית הכנסת לשיר בדיוק כמו הבנים.
"אני וחברותי כבר שנים מעורות בקריאת תורה ומגילה לנשים וזה כל כך טבעי שאנחנו נמשיך במסורת הזו גם בבית הכנסת שלנו" מסבירה מן את הרצון לשלב גם את מגילת רות במסורת הקהילתית, "גם הגברים בקהילה שלנו מקבלים את זה בשמחה ובטבעיות".
"אני לא חושבת שאנחנו שונים מהעולם האורתודוקסי הרגיל", טוענת מן, "יש למשל בירושלים כל-כך הרבה מניינים שונים בבתי הכנסת, כך שאני לא חושבת שהקהילה שלנו נמצאית באיזשהו קצה. מה גם שאנחנו מאוד נצמדים לפסקים של הרב ריסקין, שנחשב כידוע לסמכות תורנית מקובלת בעולם האורתודוקסי".
הרב שלמה ריסקין מאשר לnrg יהדות שהוא אכן התיר לנשים לקרוא מגילה לגברים, כאשר יש מחיצה ואומר שאין בזה בעיה הלכתית בכלל. "זה נכון וזה מצויין שנשים יקראו את המגילה מאחורי מחיצה, גם לגברים", אומר הרב ריסקין, "אמנם לא התרתי את מגילת אסתר משום שיש חילוקי דינים בעניין זה, למרות שספרדים התירו. מנהג אשכנז הוא לאסור משום שהמצווה בקריאת מגילה היא שונה בין נשים לגברים. אבל במגילת רות לעומת זאת אין שום בעיה. ההלכה מתירה ולכן אני לא אוסר".
אני מתנצל על העתקת הדברים המזעזעים הנ"ל, אך מן החובה להראות את פרצופם של הרפורמים הללו.
אולי גם לחידוש זה יימצאו מקורות "הלכתיים", אך א"כ אומר שעפ"י ההלכה יש יותר היתר שלא לקרוא כלל מגילת רות בשבועות מאשר בצורה כזאת, וכבר אמרו חז"ל באבות עונשו של המגלה פנים בתורה שלא כהלכה.