מפרשי האוצר
חיפוש גוגל בפורום:

כנס אחוות התורה - רשמים

דיונים ועניינים בענייני השקפה, מצוות מתחדשות, ארץ ציון וירושלים.
צופה_ומביט

Re: כנס אחוות התורה - רשמים

הודעהעל ידי צופה_ומביט » א' דצמבר 01, 2024 9:28 pm

‏‏צבא מעורב.jpg
‏‏צבא מעורב.jpg (20.56 KiB) נצפה 491 פעמים

שילה צבי
שם מלא: שילה

הודעהעל ידי שילה צבי » א' דצמבר 01, 2024 9:29 pm

ישא ברכה כתב:לדעתי כל עוד הציבור החרדי לא משתף פעולה עם היוזמה ברצינות, אין לזה סיכוי להצליח. דווקא המסמך הזה מוכיח, מתוך הדרישות הגבוהות שבו, שאין סיכוי לחרדים ללכת לשם, שהרי לא באים הבחורים הרציניים אלא החברה היותר חלשים, ועבורם הדרישות מופקעות. ולכן סביר להניח שהחטיבה תתמלא בחרדליים וחבדיים למיניהם.

השינוי לדעתי אולי יבוא מתוך העובדה שיש היום ציבור חרדי גדול שמבין שצריך לעשות שינוי, ואי אפשר להיות באמת חלק, ומאידך לא להיות חלק גם מהעול הביטחוני. או סאטמר או ציוניים. אי אפשר לחיות ולדבר על גלות, ולכתוב מאמרי מערכת בה באייר, אבל באמת להיות חלק על כל המשתמע, לדרוש עוד ועוד כספים מהמדינה, והשתתפות בכל מה שהמדינה מציעה, ובעיקר לחיות עם תחושה של שמחה וחיבור לכל מה שקורה. היום מי שמכיר יש המוני חרדים שמחים בהצלחות של צה"ל, מתלהבים מינון מגל, מרגישים חלק מגוש הימין, וכו'וכו'.

אני גם מרגיש שיש ירידת הדורות מבחינת החיבור למדינה. מה היה אצל החזון איש, ומה היה אצל הרב שך. מציאות החיים הרווחת בציבור החרדי כיום, קרובה להיות יותר מעין השקפת הרב עובדיה.
הוא ראה ערך בחרדיות, אבל שמח בקיום המדינה, לא ראה שהעבירה הכי חמורה היא לומר הלל ביום אידםל, זכר את הדברים הטובים, וביקר את הדברים הרעים. הכל יותר פרווה.

כמובן, חשוב לי לציין שאני לא מביע את דעתי, אלא מציג תופעה שאני רואה אצל אחרים.

אומר בעדינות, אני חושב שדבריך הם טענה חזקה בעניין הסוגיא הכואבת הזאת. חלק מהטענות בעד פטור חרדים מגיוס- "לימוד התורה שומר על עם ישראל" וכו' וכו', הן טענות שאפשר להתווכח עליהן, ויש הרבה מה לדון, אבל מי שקצת מכיר את הציבור (וכ"ש מי שממש חלק ממנו), יודע שזה לא 100% מדוייק על כל האנשים. איך נאמר? הייתי בקניון רמות בימים שלפני חג סוכות. לא קיבלתי את התחושה שכל הבחורים הצעירים מוכרי ארבעת המינים שקועים בקצות ונתיבות ברמה כזאת שכמה חודשי הכשרה קרבית זה הדבר הכי ביטול תורה שעשו בחיים.
כמובן זה דברים שאי אפשר לאמרם בפני עם הארץ. ולא באתי חלילה להציא לעז על המוני בחורי ישיבות צדיקים. רק להעיר שהבחורים/מבוגרים הם לא "שולי שוליים בקצה המחנה" כמו שאוהבים לצייר.
וכמובן היחס למדינה. עלו פה באשכול טענות בסגנון "לא מדובשך ולא מעוקצך", אין לנו חלק בהם ולא במלחמותיהם. נו נו... זה לא השדר שאדם מקבל ביום יום מהציבור החרדי. רמת החשיפה לדיונים שמעסיקים את החברה הישראלית הכללית היא מאוד גבוהה. וגם פוליטית תקציבית- מה נבחרי הציבור מוכנים לעשות כדי להמשיך את הסבסוד למעונות שמקבלים מהמדינה? אז אתם באירוע הזה שנקרא מדינת ישראל או לא?
שוב, אני יודע שיש תשובות להכול ושזה מורכב. לתחושתי ככל שמכירים את הציבור החרדי יותר טוב רואים שחלק מהתשובות שנאמרות החוצה הן סתם סיסמאות בשביל העיתון/ האינטרנט ולא הסיבות האמיתיות

א. חיים

הודעהעל ידי א. חיים » ב' דצמבר 02, 2024 12:21 am

צופה_ומביט כתב:
‏‏צבא מעורב.jpg

אנסה לתרום מעט לדיון מנסיוני האישי.
במאורעות החיים הגעתי גם אני לצבא ושירתתי שרות קצר מאוד (מעט טירונות למתגייסים מבוגרים). זה היה עוד לפני ימי השירות המשותף לחרדים במחנה הגדול בדרום (פרח לי שמו כעת), ואותי גייסו כמו סתם אנשים למחנה הטירונים זיקים (התפרסם לאחרונה בקרב שארע בו בשמח"ת הנורא, במה שהיו בו בשעת מעשה קבוצה גדולה של טירונים שעדיין לא ידעו להילחם והיו צריכים להגן עליהם). כך הייתי חרדי כמעט יחידי בפלוגה ובעצם בכל הבסיס. הבעייה הגדולה שלי היתה עם האוכל. בסיס שהמטבח שלו אינו מותאם לציבור החרדי, ואין שם משגיחים רציניים שניתן לסמוך עליהם, אין שום אפשרות לאכול ממה שמכינים שם במטבח. בזכרוני שהלחם או אחד ממוצריו היה בהכשר טוב ואת זה אכלתי. וגם חיפשתי במקררים איזה מוצרים קנויים ומוכנים לאכילה עם הכשר ראוי והעליתי כמעט חרס בידי. אין לי כוונה להתבכיין, עברו מאז הרבה שנים אבל רק אומר שהימים בצבא היו עבורי סיוט. רק אז הבנתי עד כמה אדם מוכרח לאכול אוכל מבושל כמעט מידי יום ביומו.
במה שנוגע לענייננו: ניסיתי לבקש איזו עזרה בקשר לאוכל (אישור להכנס שוב ושוב לפני ולפנים לבדוק במקרר של המטבח, או בקשה שיזמינו עבורי משהו עם הכשר ראוי) וכך הפנו אותי ממפקד למפקד, כשהתוצאה היתה אפס. ההתרשמות שלי היתה שזה לא בגלל שלמפקדים היה משהו נגד דת, פשוט לאדם שאינו שומר תומ"צ אין שום רגישות לדברים כאלו. נראה לו שאתה סתם ילד קטן שמנדנד בכדי למשוך תשומת לב. הוא שומע מה שאתה אומר והדברים נכנסים לו מאוזן אחת ויוצאים מן השנייה מבלי להשאיר רושם כלל
סיכומו של דבר: הבטחות של אלו שאינם שומרים תומ"צ על הקפדה שלא לפגוע בשמירת התומ"צ של החרדים, משולות להבטחות הכתובות וחתומות על קרח (במקומות החמים ולא באנטרטיקה, שם זה יישאר לזמן מסוים). 'אסמכתא' בלשון ההלכה. ככל שהוא ינסה להיות אדיב הוא לא יצליח להתחשב בך.
בשביל זה צריכים שגם המבטיחים יהיו אנשים שמקפידים בקלה כבחמורה. הבעייה היא, שמעליהם תמיד יהיו כאלו שאינם מסוג זה, וביכולתם לכפות את רצונם על הכפופים עליהם.
זכורני שפגשתי שם אדם מבוגר בעל דרגה, חרדי, דומני מבני ברק. הוא דיבר אליי באבהות ואמר לי, 'תשמע לי, לא תצליח לשנות כאן כלום וגם להשתחרר מכאן לא תוכל. תשתדל לעבור איך שהוא את הימים שלך פה, ולהמשיך הלאה'.
וכך עשיתי...

הוה אמינא

הודעהעל ידי הוה אמינא » ב' דצמבר 02, 2024 1:18 am

שילה צבי כתב:
ישא ברכה כתב:לדעתי כל עוד הציבור החרדי לא משתף פעולה עם היוזמה ברצינות, אין לזה סיכוי להצליח. דווקא המסמך הזה מוכיח, מתוך הדרישות הגבוהות שבו, שאין סיכוי לחרדים ללכת לשם, שהרי לא באים הבחורים הרציניים אלא החברה היותר חלשים, ועבורם הדרישות מופקעות. ולכן סביר להניח שהחטיבה תתמלא בחרדליים וחבדיים למיניהם.

השינוי לדעתי אולי יבוא מתוך העובדה שיש היום ציבור חרדי גדול שמבין שצריך לעשות שינוי, ואי אפשר להיות באמת חלק, ומאידך לא להיות חלק גם מהעול הביטחוני. או סאטמר או ציוניים. אי אפשר לחיות ולדבר על גלות, ולכתוב מאמרי מערכת בה באייר, אבל באמת להיות חלק על כל המשתמע, לדרוש עוד ועוד כספים מהמדינה, והשתתפות בכל מה שהמדינה מציעה, ובעיקר לחיות עם תחושה של שמחה וחיבור לכל מה שקורה. היום מי שמכיר יש המוני חרדים שמחים בהצלחות של צה"ל, מתלהבים מינון מגל, מרגישים חלק מגוש הימין, וכו'וכו'.

אני גם מרגיש שיש ירידת הדורות מבחינת החיבור למדינה. מה היה אצל החזון איש, ומה היה אצל הרב שך. מציאות החיים הרווחת בציבור החרדי כיום, קרובה להיות יותר מעין השקפת הרב עובדיה.
הוא ראה ערך בחרדיות, אבל שמח בקיום המדינה, לא ראה שהעבירה הכי חמורה היא לומר הלל ביום אידםל, זכר את הדברים הטובים, וביקר את הדברים הרעים. הכל יותר פרווה.

כמובן, חשוב לי לציין שאני לא מביע את דעתי, אלא מציג תופעה שאני רואה אצל אחרים.

אומר בעדינות, אני חושב שדבריך הם טענה חזקה בעניין הסוגיא הכואבת הזאת. חלק מהטענות בעד פטור חרדים מגיוס- "לימוד התורה שומר על עם ישראל" וכו' וכו', הן טענות שאפשר להתווכח עליהן, ויש הרבה מה לדון, אבל מי שקצת מכיר את הציבור (וכ"ש מי שממש חלק ממנו), יודע שזה לא 100% מדוייק על כל האנשים. איך נאמר? הייתי בקניון רמות בימים שלפני חג סוכות. לא קיבלתי את התחושה שכל הבחורים הצעירים מוכרי ארבעת המינים שקועים בקצות ונתיבות ברמה כזאת שכמה חודשי הכשרה קרבית זה הדבר הכי ביטול תורה שעשו בחיים.
כמובן זה דברים שאי אפשר לאמרם בפני עם הארץ. ולא באתי חלילה להציא לעז על המוני בחורי ישיבות צדיקים. רק להעיר שהבחורים/מבוגרים הם לא "שולי שוליים בקצה המחנה" כמו שאוהבים לצייר.
וכמובן היחס למדינה. עלו פה באשכול טענות בסגנון "לא מדובשך ולא מעוקצך", אין לנו חלק בהם ולא במלחמותיהם. נו נו... זה לא השדר שאדם מקבל ביום יום מהציבור החרדי. רמת החשיפה לדיונים שמעסיקים את החברה הישראלית הכללית היא מאוד גבוהה. וגם פוליטית תקציבית- מה נבחרי הציבור מוכנים לעשות כדי להמשיך את הסבסוד למעונות שמקבלים מהמדינה? אז אתם באירוע הזה שנקרא מדינת ישראל או לא?
שוב, אני יודע שיש תשובות להכול ושזה מורכב. לתחושתי ככל שמכירים את הציבור החרדי יותר טוב רואים שחלק מהתשובות שנאמרות החוצה הן סתם סיסמאות בשביל העיתון/ האינטרנט ולא הסיבות האמיתיות

שניכם צודקים.
ומה שמסתמן כעת, שמה שלא הצליחו לעשות הלבלרים במאמרי המערכת והמשגיחים בשיחות ההשקפה,
יצליחו הימ"ש וצווי הגיוס.
בחורים שעד היום חיו "בכל העולמות" ברפרוף וחוסר מודעות, לבוש חרדי עם קורטוב לימוד, ושמחה בכל ניצחון קל של הצבא ותרועות לדמויות פוליטיות במדינה -
כשבאים אליהם בכפיה, מפתחים להם את הנוגדנים החבויים.
להבדיל כמאמר "גדולה הסרת טבעת יותר ממ"ח נביאים". ואם היהודי לא עשה קידוש הגוי יעשה לו הבדלה...

א. חיים

הודעהעל ידי א. חיים » ב' דצמבר 02, 2024 2:02 am

הוה אמינא כתב:ומה שמסתמן כעת, שמה שלא הצליחו לעשות הלבלרים במאמרי המערכת והמשגיחים בשיחות ההשקפה,
יצליחו הימ"ש וצווי הגיוס.
בחורים שעד היום חיו "בכל העולמות" - כשבאים אליהם בכפיה, מפתחים להם את הנוגדנים החבויים

אני לא בטוח שכל זה לטובתנו. ככל שנרצה לא נוכל להתעלם עוד, המצב מאוד קשה.

כמה ממשתתפי האשכול 'עושים שרירים' ואינם מבינים שגם אנחנו פגיעים ועוד איך פגיעים.
פלא בעיניי שאף אחד כאן לא שם עד כה את האצבע על הנקודה העיקרית, שהיא 'מה עושים'?
עוד מעט קט ובן ישיבה שלא מסדר את ענייניו עם הצבא לא יוכל לעשות רשיון נהיגה, לצאת לחו"ל, לקבל משכנתא. ומי יודע מה עוד?

ראה"מ אינו מתכוון לעצור את התהליך. אין לו אפשרות פוליטית וגם לא בטחונית.
אני יודע להקשיב לעיתונאים שמקושרים ללשכה והם אומרים זאת בפירוש.

עקביה

הודעהעל ידי עקביה » ב' דצמבר 02, 2024 6:43 pm

עקביה כתב:דבריו של הרב תמיר גרנות (ששיכל את בנו אמיתי הי"ד במלחמה האחרונה) מהשבוע האחרון.
https://www.youtube.com/watch?v=XoRcnP4Htwo

ראויים דבריו להישמע, ולמען האמת קשה לעמוד מולם. בפרט לא עם ה"אופיום להמונים" שמאכילים אותנו רבנים אחדים.

על המתח שבין שימור הזהות לבין ערבות ואחריות https://pitcheiolam.co.il/shiur/%d7%a2% ... %90%d7%97/

דבריו של הרב פייבלזון עם התייחסות לדברי הרב תמיר גרנות.
זה נאמר כבר אז, אבל אני התחלתי לשמוע רק היום. עושה רושם מעניין.

ונתנו ידידים

הודעהעל ידי ונתנו ידידים » ב' דצמבר 02, 2024 8:06 pm

אני רוצה להעלות כאן מבט אחר וכיוון שונה מכל מה שנאמר פה עד כאן.
לעניות דעתי יש פתרון לבעיית הגיוס, ותפתעו לשמוע שהפתרון הוא שיתגייסו.
דיברתי הרבה עם אברך מעולי רוסיה ירא שמים גדול שעבר הרבה מהניסיונות בצבא ותמיד אמר לי שכמעט כל הבעיות שלו נבעו מזה שהוא היה בודד במלחמתו.
אני מדבר על הפלוגות החרדיות שרובם אינם חרדים באמת נכנסים שבבניקים ויוצאים נושרים, אין יראת שמים ואין מחויבות, והיחידים שיש להם יראת שמים הם בודדים במלחמתם.
במסגרות החרדיות החוק הוא לצידינו אבל המפקדים עושים ככל העולה על רוחם כמו שנתברר כאן הרבה, אבל ברגע שיהיה להם התנגדות גדולה יהיה להם קשה מאד.
התקוממות חרדית הוא מספיק חזק גם כשהוא נגד החוק וכל שכן כשהחוק לצידו, ואם יתגייסו החרדים בהמוניהם יצליחו ועוד איך. אין להביא ראיה מהדתיים שהם לא מספיק חזקים ועזים כמו החרדים כשזה מגיע ליראת שמים.
אם יתגייסו החרדים בהמוניהם יקומו מתוכינו משפיעים ומדריכים שיחנכו אותם איך להתקיים בצבא ויקומו בתוכינו ארגונים שיעזרו לכל בעיה שעולה על הדרך. במקום ארגונים שעוזרים למשתמטים יקומו ארגונים שיעזרו למתגייסים.

אמנם צריך לדעת איך להסתדר בנושא בני הישיבות, ומסתמא יטענו שאלו שאינם מונחים בלימוד גם אין להם את היראת שמים והחוסן הנפשי לעמוד בעד הניסיונות, ולענ"ד שתי תשובות לדבר.
א. זה לא נכון, יש מספיק בחורים שאין להם חשק ורצון ללמוד ועדיין יש להם חוסן נפשי חזק (לא מדובר לשים אותם בבית זונות אלא במסגרות החרדיות הקיימות כבר ביחד עם עוד הרבה חברים ולא בצורה העכשווית שאין בהם הרבה חרדים באמת), ולא עוד אלא שחלק גדול מזה שהם מתדרדרים הוא בגלל שיושבים בישיבה ואין להם את המוחות או את הסבלנות לשבת שעות על הגמרא אבל אם ילכו לצבא נוכל בעזרת מדריכים וכו לבנות בהם חוסן נפשי חזק.
ב. אולי צריך להתחיל עם החסידים שלימוד התורה אינו הדבר היחיד בעבודת השם אצלם ובחור יכול להיות חסידי וירא שמים גם אם אינו מונח בלימוד.

הדבר היחיד שמהווה אצלי ספק בתיאוריה שלי, הוא שכמו כל דבר וכל מלחמה עד שמנצחים יש חללים ונופלים, וצריך דעת תורה לדעת אם כדאי הקרבן בשביל ההמשך. אמנם לא ברור לי שאם נמשיך ללחום ונמשיך במצב הקיים שלא יהיו אותם קרבנות. וב"ה שלא שימני בתוך מקבלי ההחלטות.

דרומי

הודעהעל ידי דרומי » ב' דצמבר 02, 2024 11:26 pm

הצבא כרגע לא בנוי לשינויים, הלוואי ויתקיים כמו שהוא עכשיו.

כל הצמרת של הצבא, והמדינה כולה, בזעזוע עמוק, הכל רועד ומתנדנד, לא בנויים עכשיו למהלכים מרחיקי לכת, בקושי משמרים את הסטטוס-קוו.

כניסת חרדים רבים בבת אחת לצבא היא דבר שאפשר לדון עליו בימים כתיקונם, בזמן רגוע ויציב. עכשיו אין מי לדבר, אין עם מי לחתום עיסקאות והסכמים.

חזור אל “אספקלריא”

מי מחובר

משתמשים הגולשים בפורום זה: אין משתמשים רשומים ו־ 8 אורחים