מפרשי האוצר
חיפוש גוגל בפורום:

דמוקרטיה או שלטון התורה בכפיה, ומאיפה באים דעות פסולות

דיונים ועניינים בענייני השקפה, מצוות מתחדשות, ארץ ציון וירושלים.
הרואה

דמוקרטיה או שלטון התורה בכפיה, ומאיפה באים דעות פסולות

הודעהעל ידי הרואה » ה' נובמבר 22, 2018 2:33 pm

שמעתי שבישיבה אחת היה בחור שרצה להצביע למועמד אנטי דתי כי להבנתו כך הבין מדברי רבו, בניגוד לדעת כל רבני אותה עיר.
חברו לחדר בבוקר יום הבחירות גנב לו את תעודת הזהות ונתן אותה לראש הישיבה.
הבחור בא לראש הישיבה לבקש את הת.ז., ורה"י אמר לו שיבוא ב10 בערב.
האם רה"י נהג כדין שמנע מהבחור להצביע כדעת רבותיו?
לדעתי (בלי להכנס למי היה צריך להצביע שם), אם רה"י מבין שהמועמד הנ"ל הוא נגד התורה, אין טענה כזו שאותו בחור רוצה לקיים את מצוות רבותיו, אלא צריך למנוע אותו מלהזיק למערכה.
הבחורים שם קצפו על רה"י, על אף שהצביעו ע"פ הוראתו, רק הם אמרו איך תוכל למנוע מבחור לעשות מה שרבותיו הורו.

לענ"ד האמונה בדמוקרטיה באה מכך שבחינוך החרדי העכשוי נותנים שני צדדים בהרבה נושאים יסודיים, ואנשים לומדים שמה שאני סובר כך, זה כי אני נמנה עם מחנה x, ומה שחברי סובר אחרת כי הוא נמנה על מחנה אחר, במקום לדון מה האמת.
דבר זה הולך גם הפוך, שקבוצות מסויימות תומכות בפוליטיקה באנשים שיזיקו לכלל היהדות, אבל הבטיחו למוסדות שלהם, ומבינים שכל אחד צריך לחטוף לעצמו, לעשות לנו שם, במקום לעשות לשם ה'.

ולכן יש להרבה ספיקות באמונה, כי כל מה שאני שומר תומ"צ, לא מפני שזו האמת, אלא כי כך "אנחנו" עושים.

בקיצור, הכל נהפך למנהגים, במקום האמת.

לענ"ד דבר זה חדר להשקפת יתד והפלס המודיע והמבשר מהפלורליזם והפוסט מודרניזם העולמי דרך הדלת האחורית, וחבל שהחכמים לא מתריעים על כך מספיק.

יש לי צד שלקצץ במנהגים טובים אפילו, עדיף מאשר לעשות הכל כמו המנהג, כדי שהילדים יבינו שהסיבה שאנו שומרים את התורה אינה מפני שכך הורגלנו, אלא מפני שכך צריך לעשות אליבא דאמת.
מצד שני, אם נקצץ במנהגים זה עלול לפגוע במשמעת התורנית, שהילד מבין שאני עושה מה שאני חושב.

לכאורה להוסיף חומרות לא אופנתיות, יועיל ולא יזיק.

מקדש מלך

Re: דמוקרטיה או שלטון התורה בכפיה, ומאיפה באים דעות פסולות

הודעהעל ידי מקדש מלך » ה' נובמבר 22, 2018 2:39 pm

אנחנו יודעים שהתורה אמת, אבל לא כל אחד יכול להכריע במחלוקת חכמי ישראל ששניהם גדולים ממנו (מה שאין כן במחלוקת חכמי ישראל עם חכמי המינים, שחכמי המינים קטנים ממנו כמובן), ולכן מי שחושב משהו בגלל שככה חונך או שמע כך מרבותיו, במה עדיף הוא מהשני שגם שמע כך מרבותיו? לפעמים אדם יכול להכריע בשכלו במחלוקת גדולים ממנו, אבל רוב האנשים לא מנסים להכריע במחלוקת גדולים מהם, והצדק עימם בפשטות.

ומחלוקות פוליטיות שייכות לתחום אחר לגמרי, ולדעתי צדדי השאלה שם שונים לגמרי מכפי שהוצגו כאן, ולכן איני מביע בהם דעה.
נערך לאחרונה על ידי מקדש מלך ב ה' נובמבר 22, 2018 2:47 pm, נערך פעם 1 בסך הכל.

מקדש מלך

הודעהעל ידי מקדש מלך » ה' נובמבר 22, 2018 2:44 pm

בקשר לחינוך הילדים. הייתי ממליץ לכל אחד לא להפוך את הילדים שלו לשפני ניסויים על התאוריות שהוא מפתח, כי כמעט בכל דבר מעין זה אין קשר בין התאורייה למציאות, ואי אפשר לצפות איך הילד יבין זאת בשכלו ומה הוא יסיק מזה (לדוגמא, יש כאן מישהו שאומר בלי סוף תאוריות למה מותר להחזיק סמארטפון כשר, ולמה חייבים להטיף לאינטרנט בכל בית וכו', והכל מוטעה, כי השאלה היחידה כאן היא מה יביא לפחות עבירות, ומי שלא מכיר את המציאות בשטח ויכול לעשות עליה סטטיסטיקות, מזכיר את אריסטו שחקר בשכלו הרם ממה עשוים ה'גלגלים', האם מגשם רביעי או 'גשם חמישי', בה בשעה שהם כלל לא קיימים), ולכן כדאי לצעוד בדרכים שכבר הוכחו.
נערך לאחרונה על ידי מקדש מלך ב ה' נובמבר 22, 2018 2:59 pm, נערך פעם 1 בסך הכל.

הרואה

הודעהעל ידי הרואה » ה' נובמבר 22, 2018 2:49 pm

מקדש מלך כתב:אנחנו יודעים שהתורה אמת, אבל לא כל אחד יכול להכריע במחלוקת חכמי ישראל, ולכן מי שחושב משהו בגלל שככה חונך או שמע כך מרבותיו, במה עדיף הוא מהשני שגם שמע כך מרבותיו? לפעמים אדם יכול להכריע בשכלו במחלוקת גדולים ממנו, אבל רוב האנשים לא מנסים להכריע במחלוקת גדולים מהם, והצדק עימם בפשטות.

אין הכי נמי. לא התכוונתי להכריע מדעתו.
אבל מה שהוא נוהג על פי רבותיו, הרי רבותיו אומרים שזו האמת.

הרואה

הודעהעל ידי הרואה » ב' דצמבר 03, 2018 12:48 am

מקדש מלך כתב:לגבי מחלוקת הלכתית כבר הסתפקו בזה בפורום
https://forum.otzar.org/viewtopic.php?f ... 90#p363099

במחלוקת הלכתית יתכן שיש צד להחמיר גם כשהדין להקל, וע"ד שלא אכלתי מבהמה שהורה בה חכם, ומכיוון שרוצה להחמיר בזה אתה גורם לו להפחית מדקדוקו במשהו אמיתי, גם אם מדינא מותר.
וסתם שאלה: שלא אכלתי מבהמה שהורה בה חכם, הסיבה כמו שהבנתי שמידת חסידות שלא לאכול דברים שהם דומים לטרפה, או שמידת חסידות להחמיר מעבר להוראת החכם, כלומר לחשוש שהחכם טועה. יתכן שיש נפקא מינה לנידון ההוא.

גביר

הודעהעל ידי גביר » ג' אוגוסט 06, 2024 9:31 am

דברים שאפשר אולי לומר שהם כמעט מקבילים לדבריו הידועים של הסטייפלר בספרו חיי עולם בנוגע לתעמולה והפצת דעות, מכיוון אחר לגמרי -

'משטרים דמוקרטיים סולדים מהמונח 'תעמולה' גם משום שהוא מעלה על סדר היום שאלה בעייתית וקשה לעיכול – אם אפשר להשפיע בצורה כל כך יעילה על בני אדם בעזרת תעמולה, מתעורר החשש שמא יישמט השטיח מתחת לדמוקרטיה, שכל כולה בנויה על רצון חופשי ובחירה חופשית במפלגה או במועמד. אנו נוטים לסלק מחשבה זו ממוחנו ומכיוון שכן איננו חוקרים את הסוגיה לעומק'.

[רון שלייפר, פוסט לוחמה פסיכולוגית, בן שמן 2024, עמ' 75]

חזור אל “אספקלריא”

מי מחובר

משתמשים הגולשים בפורום זה: אין משתמשים רשומים ו־ 117 אורחים