לייבעדיג יענקל כתב:הבקשות שנהוג כיום לאמרם בימי ב' וה' לאחר קריה"ת, יה"ר מלפני אבינו שבשמים ואחב"י הנתונים בצרה ובשביה, מופיעות (עם כמה שינויים משמעותיים) בסדר רע"ג בסדר שני וחמישי. במחזור ויטרי באו בקשות אלו במנחה של שבת, וב'סדר חיבור ברכות' האיטלקי הקדום נמצאת תפילת אחב"י רק בשבת לאחר יקום פורקן. עיון בכ"י רבים ובדפוסי סדורים מראה כי בני רומא וביזנטיון (-רומניא) נהגו למעשה לומר בקשות אלו בב' וה', ואילו בצרפת אשכנז ופולין לא נהגו כלל לאמרם. הסדור האשכנזי הראשון שידוע לי שבו נמצאות בקשות אלו בימי ב' וה' הוא סידור היעב"ץ (גם בדפו"ר שאין בו הוספות שלא עלו על לבו של היעב"ץ). בסדור הרב בעה"ת לא הובאו בקשות אלו. בסדור עבודת ישראל של בער נכתב שיש קהילות שא"א זאת.
היש מי שיודע מתי התחילו בני אשכנז ופולין לומר בקשות אלו בב' וה', וכיצד קרה הדבר?
חכם באשי כתב:אין בידי לסייע בעדך. רק אשאל, הא כיצד יש בידך את 'סדר חיבור ברכות' (ואני מבין שאין הכוונה על התקציר שפירסם שכטר), הרי כתה"י המקורי אבד וגם העתקת שכטר נעלמה, למיטב ידיעתי.
יתר10 כתב:בספר הנמצא באוצר אין העתקה מלאה של החיבור
משולש כתב:באשכנז עצמה לא ידוע לי כרגע שאמרו את זה בכלל.
בוודאי לא בקהילות הוותיקות כמו פפד"מ ומגנצא.
שמעתי שקהילת גולי פרנקפורט בניו יורק התחילו לומר את זה בזמן מלחמת העולם השניה. ומאז הם אומרים את זה עד היום.
חכם באשי כתב:כדברי יתר, המצוי באוצר אינו אלא סקירה של ש"ז שכטר על כתה"י, עם העתקה חלקית ביותר.
לייבעדיג יענקל כתב:משולש כתב:באשכנז עצמה לא ידוע לי כרגע שאמרו את זה בכלל.
בוודאי לא בקהילות הוותיקות כמו פפד"מ ומגנצא.
שמעתי שקהילת גולי פרנקפורט בניו יורק התחילו לומר את זה בזמן מלחמת העולם השניה. ומאז הם אומרים את זה עד היום.
מלשונו של רי"ז בער משמע שרוב הקהילות אומרים זאת ורק יש שא"א.
איש_ספר כתב:אגב סדר חיבור ברכות (מחזור טורין) נמצא באוצר
http://www.otzar.org/wotzar/Book.aspx?166308&
ובקרוב יעלה כתדפיס מאמרו של ישראל דוידזון (בעל אוצר השירה והפיוט) על המחזור ומנהגותיו.
לייבעדיג יענקל כתב: בכל כה"י של נוסח רומה כתוב 'למלשינים'.
חזור אל “עיון תפילה וחקר פיוט”
משתמשים הגולשים בפורום זה: אין משתמשים רשומים ו־ 70 אורחים