מידי פעם אני מוצא ביטוי זה
הנה ליקוט מהאוצר
כמובן שכוונת הכותבים על דרך לא חשך ממנו מאומה, (כדברי יוסף על אדונו), ואיך משתמשים בביטוי שמשמעותו הפוכה, לא אצל עליו מאומה?
וְכֹל אֲשֶׁר שָׁאֲלוּ עֵינַי לֹא אָצַלְתִּי מֵהֶם לֹא מָנַעְתִּי אֶת לִבִּי מִכָּל שִׂמְחָה
"לא אצלתי" - לא ריחקתי להבדיל מהם.
אצל. הֲלֹֽא־אָצַלְתָּ לִּי בְּרָכָֽה (בראשית כז, לו), מענין אֵצֶל הַמִּזְבֵּחַ (ויקרא א, טז). והוא שם בחמש נקדות, לִשְׁכַּב אֶצְלָהּ (בראשית לט, י), וַיִּסֹּב מֵֽאֶצְלוֹ (שמואל א' יז, ל). ופירוש הלא אצלת לי ברכה כלומר הלא הנחת אצלך לי ברכה, לֹא אָצַלְתִּי מֵהֶם (קהלת ב, י), לא הנחתי הדבר אצל מי שראו אותו, כלומר לא מנעתי מהם. והפעל הכבד [הִפְעִיל] וַיָּאצֶל מִן־הָרוּחַ (במדבר יא, כה), בנוח האל"ף. והנפעל עַל־כֵּן נֶאֱצַל מֵֽהַתַּחְתּוֹנוֹת וּמֵֽהַתִּֽיכֹנוֹת מֵֽהָאָֽרֶץ (יחזקאל מב, ו). וְאֶל־אֲצִילֵי בְּנֵי יִשְׂרָאֵל (שמות כד, יא), וּמֵֽאֲצִילֶיהָ קְרָאתִיךָ (ישעיה מא, ט), ענינו גדולי ישראל, מגדוליה ומנכבדיה. ומזה מְלוֹ הַקָּנֶה שֵׁשׁ אַמּוֹת אַצִּֽילָה (יחזקאל מא, ח), כלומר אמות גדולות. ויש מי שפירש לֹא אָצַלְתִּי, לא פרשתי מהם, ומענינו וְאֶל־אֲצִילֵי בְּנֵי יִשְׂרָאֵל, הפרושים שבישראל והנכבדים. תַּחַת אַצִּלוֹת יָדֶיךָ (ירמיה לח, יב), ובלשון זכרים עַל כָּל־אַצִּילֵי יָדַי (יחזקאל יג, יח), בתי השחי, ואפשר שיהיה מזה מְלוֹ הַקָּנֶה שֵׁשׁ אַמּוֹת אַצִּֽילָה כלומר מדות גדולות עד בית השחי. כִּֽי־יַגִּיעַ גֵּֽי־הָרִים אֶל־אָצַל (זכריה ד, ה), שם מקום.
משתמשים הגולשים בפורום זה: אין משתמשים רשומים ו־ 101 אורחים