מפרשי האוצר
חיפוש גוגל בפורום:

פסטה שעבר עליה הפסח

הלכות חג בחג, חקרי מנהג, מאמרים לעיון והורדה
גלרשטיין
הודעות: 521
הצטרף: א' ינואר 08, 2017 8:07 am

פסטה שעבר עליה הפסח

הודעהעל ידי גלרשטיין » א' אפריל 04, 2021 11:01 am

שמעתי ממישהו שפסטה שעבר עליה הפסח מותרת באכילה כיון שלא היתה ראויה לאכילת כלב בפסח, ממילא לא עבר עליה, א״כ מדוע מנהג העולם להחמיר בזה?

נוריאל עזרא
הודעות: 1902
הצטרף: א' אפריל 12, 2020 1:00 am
שם מלא: נוריאל עזרא

Re: פסטה שעבר עליה הפסח

הודעהעל ידי נוריאל עזרא » א' אפריל 04, 2021 11:42 am

גלרשטיין כתב:שמעתי ממישהו שפסטה שעבר עליה הפסח מותרת באכילה כיון שלא היתה ראויה לאכילת כלב בפסח, ממילא לא עבר עליה, א״כ מדוע מנהג העולם להחמיר בזה?

יש לברר אם זה נכון שזה לא ראוי.
כאן: https://www.thesprucepets.com/can-dogs- ... ta-4796955 נכתב שפסטה מבושלת או שלא מבושלת זה בסדר לכלבים.
ובהמשך נכתב שפסטה(באופן כללי) ללא תוספות זה אף בריא בכמות מסויימת אך לא יותר מידי שלא ישמינו ויגרום לנזקי בריאות אחרים.

וכאן: https://zooawesome.com/home-pets/can-do ... ked-pasta/ נכתב שאם הכלב אכל פסטה יבשה זה לא מסוכן אך יש לבדוק שהוא לא אלרגי לחיטה.
ויש לברר המציאות.

יתר על כן כאן: https://cooking.stackexchange.com/quest ... -dangerous כתב איש אחד שהוא אוהב לפעמים לאכול קצת פסטה יבשה ושואל אם זה מסוכן. והשיבו לו שכמות קטנה זה בסדר אך צריכה של כמות גדולה איננה בריאה מכמה סיבות שפורטו שם.
ואם כן ייתכן שאף לבני אדם זה מוגדר ראוי למאכל.

גם לו יהי עדיין לכאורה חמץ שפסול לאכילת כלב כלומר שהינו מקולקל ולא שהינו במצב צבירה יבש ורק לא נוח לאכילה. אך לא העמקתי בזה ויבואו חכמים ויחכימו אותנו בזה הלכתית.

גלרשטיין
הודעות: 521
הצטרף: א' ינואר 08, 2017 8:07 am

Re: פסטה שעבר עליה הפסח

הודעהעל ידי גלרשטיין » ג' אפריל 06, 2021 12:30 am

עכשיו טענו לי שזה מותר, משום שהבצק של הפסטה כלל אינה מחמיצה אלא מכינים אותה תוך כמה דקות בודדות, וה״ה לגבי וופלים ואפילו בייגלה, עוד שמעתי שמותר לשתות בירה שעבר עליה הפסח משום שהשעורה עוברת תהליך קליה קודם יצור הבירה, המונע את ההחמצה...

סמל אישי של המשתמש
נהר שלום
הודעות: 3042
הצטרף: ב' יוני 09, 2014 6:56 pm
מיקום: דע מאין באת ולאן אתה הולך

Re: פסטה שעבר עליה הפסח

הודעהעל ידי נהר שלום » ג' אפריל 06, 2021 1:21 am

גלרשטיין כתב:עכשיו טענו לי שזה מותר, משום שהבצק של הפסטה כלל אינה מחמיצה אלא מכינים אותה תוך כמה דקות בודדות

פסטה אינה אפויה

מבני עליה
הודעות: 186
הצטרף: א' דצמבר 06, 2015 2:30 pm

Re: פסטה שעבר עליה הפסח

הודעהעל ידי מבני עליה » ג' אפריל 06, 2021 1:51 am

גלרשטיין כתב:עוד שמעתי שמותר לשתות בירה שעבר עליה הפסח משום שהשעורה עוברת תהליך קליה קודם יצור הבירה, המונע את ההחמצה...

למיטב ידיעתי הלתת מחוממת לחום מסויים (בין 50 ל70 מ"צ) לאחר שכבר הותססה והוחמצה בודאי (מלבד מה שבחום הנ"ל מן הסתם אין משום קליה)

מבני עליה
הודעות: 186
הצטרף: א' דצמבר 06, 2015 2:30 pm

Re: פסטה שעבר עליה הפסח

הודעהעל ידי מבני עליה » ג' אפריל 06, 2021 1:54 am

גלרשטיין כתב:שמעתי ממישהו שפסטה שעבר עליה הפסח מותרת באכילה כיון שלא היתה ראויה לאכילת כלב בפסח, ממילא לא עבר עליה, א״כ מדוע מנהג העולם להחמיר בזה?

דבר שאינו ראוי לאכילת כלב מפני שלא בושל ודאי אוכל הוא לטומאת אוכלין ולכל דיני התורה.

לבי במערב
הודעות: 9607
הצטרף: א' מאי 14, 2017 12:58 pm
מיקום: עקב צמצום שהותי כאן בע"ה, לענינים נחוצים - נא לפנות בהודעה פרטית. תודה מראש.

Re: פסטה שעבר עליה הפסח

הודעהעל ידי לבי במערב » ג' אפריל 06, 2021 6:05 am

גלרשטיין כתב:עכשיו טענו לי שזה מותר, משום שהבצק של הפסטה כלל אינה מחמיצה אלא מכינים אותה תוך כמה דקות בודדות, וה״ה לגבי וופלים ואפילו בייגלה
אף אם הי' כן, חומרי־התפיחה ודאי הופכים את העיסה לחמץ גמור; אך גם בלאה"כ, אין כל הפסטות שוות בזמן (ואופן) הכנתן.
וצע"ג על הטורחים להפיץ שמועות כגון־דא, שאין בהן כל תועלת מלבד חשש זלזול (ח"ו) בלתא דחמץ החמור.

גלרשטיין
הודעות: 521
הצטרף: א' ינואר 08, 2017 8:07 am

Re: פסטה שעבר עליה הפסח

הודעהעל ידי גלרשטיין » ג' אפריל 06, 2021 8:37 am

בדקו ומצאו שאין חומרי התפחה בפסטה וכ״ש לא בוופלים.

נוריאל עזרא
הודעות: 1902
הצטרף: א' אפריל 12, 2020 1:00 am
שם מלא: נוריאל עזרא

Re: פסטה שעבר עליה הפסח

הודעהעל ידי נוריאל עזרא » ג' אפריל 06, 2021 8:54 am

גלרשטיין כתב:עכשיו טענו לי שזה מותר, משום שהבצק של הפסטה כלל אינה מחמיצה אלא מכינים אותה תוך כמה דקות בודדות, וה״ה לגבי וופלים ואפילו בייגלה, עוד שמעתי שמותר לשתות בירה שעבר עליה הפסח משום שהשעורה עוברת תהליך קליה קודם יצור הבירה, המונע את ההחמצה...

בסרטון שראיתי אחרי שטוחנים את קמח הדורום מאחסנים אותו במכלים ענקיים ומשם הוא עובר למיכל שמערבב את החיטה הטחונה עם מים עד שנהיית עיסה, אמנם הם לא אומרים כמה דקות זה אך אחר כך זה עובר למיכל וואקום כדי להוציא את האוויר ואחר כך נדחס דרך חורים צרים ואז נתלה כחוטים ארוכים כאשר חותכים את הקצוות שיהיה שווה ובהמשך חותכים שוב.

כל הזמן הזה עד לאריזה מדובר ללא אפיה(וכמדומה שאף ללא כל ייבוש בחום) כמו שהעירו כאן כך שהמים(אף כי מועטים מאוד) ייתכן ועדיין פועלים את פעולתם ומחמיצים את העיסה. יתר על כן כל השאריות חוזרות לתחילת התהליך ועוברות שוב במטחנה ובערבוב המים כך שהן ודאי מחמיצות גם במיכל של הערבוב מן הסתם נשאר חלק שלא עובר ומחמיץ והכל מתערבב.

חשוב לומר, אין לי יותר מידי הבנה בזה אבל על פניו זה נראה מאוד לא אחראי לבוא ולטעון שזה מותר(לא כלפיך שאתה שואל אלא כלפי אי מי שטוען שזה מותר והשמועות ייתכן ועושות את שלהן- אלא אם כן הם רק טוענים באוזניך לצורך בדיקה). הטוענים כן צריכים לבדוק את המציאות הדק היטב תוך ציון הגורמים שהם התייעצו איתם והבדיקות שהם עשו תאורתית ובשטח ולכתוב בצורה סדורה את הנושא מהמקורות להלכה ואם יגיעו למסקנה כזו מילא ואז בנושא רגיש זה יבואו ויציעו דבריהם לפני גדולי הדור או לכל הפחות בירחונים מפורסמים שיבואו הת"ח מרחבי העולם ויביעו דעתם כדי לראות שלא טעו במציאות או הלכתית אבל כך לטעון כלאחר יד זה מותר כי זה פסול לאכילת כלב או זה מותר כי זה לא מחמיץ?! אתמהה!

גלרשטיין
הודעות: 521
הצטרף: א' ינואר 08, 2017 8:07 am

Re: פסטה שעבר עליה הפסח

הודעהעל ידי גלרשטיין » ג' אפריל 06, 2021 9:04 am

לגבי הטענה הנ״ל שהפסטה אינה מחמיצה, שמעתי ממי שבדק את העניין, וגם לפי התיאור שלך אי״ז אלא חשש (שמא החמיץ) או תערובת (של השאריות), ולכן ברור שהוא אסור בפסח, אך שמא לאחר הפסח יהיה מותר.

נוריאל עזרא
הודעות: 1902
הצטרף: א' אפריל 12, 2020 1:00 am
שם מלא: נוריאל עזרא

Re: פסטה שעבר עליה הפסח

הודעהעל ידי נוריאל עזרא » ג' אפריל 06, 2021 9:14 am

מחילה רבתי, מרגע הערבוב במים עד לאריזה עוברות דקות ארוכות ויותר משיעור החמצה איך הם ביררו את המציאות שהמים לא גורמים להחמצה? זה הרי לא עובר אפייה נכון שזה מתקשה כתוצאה מייבוש טבעי אבל במשך זמן לא מבוטל זה עדיין לא קשה ויש בו רכות מסויימת(המעידה שהספגטי לא יבש לחלוטין ממים) כפי שניכר מהגמישות של החוטים עד ההתקשות.

ושוב חלק לדעתי בוודאי חמץ שעובר את כל התהליך שוב, וביחס לאורך האטריות בסרטון שזה נחתך אין באותן אטריות 60 כנגדו(ותוסיף לזה את מה שנשאר אולי במיכלים) וכיוון שיחס זה נשמר כי מכל כמה אטריות חותכים אותה כמות אז זה לא בטל לכאורה ותערובת זו כפי הנראה כיוון שלא בטלה אסורה לאחר הפסח ורק באופן שבטל בשישים לא אוסרים לזכרוני.
אז לדעתך זה אחראי לטעון שספק חמץ +חמץ שלא בטל בשישים שעבר עליו הפסח זה מותר?

הוספה- חשוב לי להבהיר, אין אני בא לטעון שהם טועים בתכלית ייתכן והם צודקים פשוט לדעתי יש לברר המציאות יותר טוב גם בשטח וגם בהתייעצות עם מומחים וגם לבסס את זה הלכתית בצורה טובה. וגם את כל תהליך הבירור הנ"ל בצירוף מקורות ההלכה ודרך הפסיקה שלהם להציג בצירוף מסקנתם.

גלרשטיין
הודעות: 521
הצטרף: א' ינואר 08, 2017 8:07 am

Re: פסטה שעבר עליה הפסח

הודעהעל ידי גלרשטיין » ג' אפריל 06, 2021 9:32 am

נוריאל עזרא כתב:
גלרשטיין כתב:לגבי הטענה הנ״ל שהפסטה אינה מחמיצה, שמעתי ממי שבדק את העניין, וגם לפי התיאור שלך אי״ז אלא חשש (שמא החמיץ) או תערובת (של השאריות), ולכן ברור שהוא אסור בפסח, אך שמא לאחר הפסח יהיה מותר.

מחילה רבתי, מרגע הערבוב במים עד לאריזה עוברות דקות ארוכות ויותר משיעור החמצה איך הם ביררו את המציאות שהמים לא גורמים להחמצה? זה הרי לא עובר אפייה נכון שזה מתקשה כתוצאה מייבוש טבעי אבל במשך זמן לא מבוטל זה עדיין לא קשה ויש בו רכות מסויימת(המעידה שהספגטי לא יבש לחלוטין ממים) כפי שניכר מהגמישות של החוטים עד ההתקשות.

ושוב חלק לדעתי בוודאי חמץ שעובר את כל התהליך שוב, וביחס לאורך האטריות בסרטון שזה נחתך אין באותן אטריות 60 כנגדו(ותוסיף לזה את מה שנשאר אולי במיכלים) וכיוון שיחס זה נשמר כי מכל כמה אטריות חותכים אותה כמות אז זה לא בטל לכאורה ותערובת זו כפי הנראה כיוון שלא בטלה אסורה לאחר הפסח ורק באופן שבטל בשישים לא אוסרים לזכרוני.
אז לדעתך זה אחראי לטעון שספק חמץ +חמץ שלא בטל בשישים שעבר עליו הפסח זה מותר?

גם אם עובר דקות ארוכות, ימי שבדק מצא שאין אפי׳ רגע אחד שהבצק נח, אלא כל אותו הזמן מתעסקים בו, ואין לו אפשרות להחמיץ (עד הייבוש).
נפסק במשנ״ב (סי׳ תמז סקק״ה) שאם נתערב יבש ביבש או אפי׳ לח במינו בטל אפילו חד בתרי, ורק בלח במין בשאינו מינו בעינן שיתבטל בשישים. וה״ה לספק חמץ שמותר.

מלבב
הודעות: 3529
הצטרף: ד' אפריל 17, 2013 4:48 am

Re: פסטה שעבר עליה הפסח

הודעהעל ידי מלבב » ג' אפריל 06, 2021 9:45 am

גלרשטיין כתב:עכשיו טענו לי שזה מותר, משום שהבצק של הפסטה כלל אינה מחמיצה אלא מכינים אותה תוך כמה דקות בודדות, וה״ה לגבי וופלים ואפילו בייגלה, עוד שמעתי שמותר לשתות בירה שעבר עליה הפסח משום שהשעורה עוברת תהליך קליה קודם יצור הבירה, המונע את ההחמצה...

אז למה שלא נאכל פסטה ובירה בפסח?

נוריאל עזרא
הודעות: 1902
הצטרף: א' אפריל 12, 2020 1:00 am
שם מלא: נוריאל עזרא

Re: פסטה שעבר עליה הפסח

הודעהעל ידי נוריאל עזרא » ג' אפריל 06, 2021 9:46 am

גלרשטיין כתב:גם אם עובר דקות ארוכות, ימי שבדק מצא שאין אפי׳ רגע אחד שהבצק נח, אלא כל אותו הזמן מתעסקים בו, ואין לו אפשרות להחמיץ (עד הייבוש).
נפסק במשנ״ב (סי׳ תמז סקק״ה) שאם נתערב יבש ביבש או אפי׳ לח במינו בטל אפילו חד בתרי, ורק בלח במין בשאינו מינו בעינן שיתבטל בשישים. וה״ה לספק חמץ שמותר.

ייתכן אך באטריות הארוכות שראיתי הבצק נח כשהוא תלוי הרבה זמן. אלא שהסרטון חתוך ואין לי אפשרות לבדוק כמה זמן. וגם האם ייבוש כזה שלא ע"י אפייה מבטל פעולת המים? הרי גם לאחר ייבוש עדיין יש בהם גמישות מסוימת אחרת אולי משמע שיש בהם אחוז מסוים של מים אחרת הם היו מתפוררים לא?

חפשתי ברשת ומצאתי שהפסטה כן עוברת תהליך ייבוש בתנור בניגוד למה שאמרתי ובסרטון זה לא נאמר ראה כאן(https://www.import4u.co.il/%D7%AA%D7%94 ... 98%D7%94-2):
לאחר היצור של צורת הבצק אנו עוברים לתהליך הייבוש בתנורים,וגם כאן יש הבדל עצום בין איכויות הפסטה:

פסטה באיכות ירודה,בדרך כלל הפסטות הזולות מאוד ,הייבוש שלהם נעשה בטמפרטורה גבוהה מאוד של 120 מעלות צלזיוס ומעלה,דבר הפוגע באיכות הפסטה, נוכל לזהות זאת כשנבחין בצבע הפסטה-צהוב מאוד ובדרך כלל קצוות הפסטה שרופות או עקומות,פסטה זו גם מיובשת בזמן קצר ביותר של עד שעה, מה שנותן ליצרן של פסטה ירודה זו להספיק לייצר כמויות מסחריות גדולות ביותר, וכמובן זה בא על חשבון האיכות של הפסטה.

ואילו מנגד פסטה איכותית יותר הינה פסטה אשר עוברת תהליך יבוש איטי בטמפרטורה נמוכה, פסטה זו מיוצרת בטמפרטורה עולה יורדת של 30-40 מעלות צלזיוס ומשך הזמן של הייבוש הינו כיממה- 24 שעות!!! ומכך נסיק פי 30-40 זמן יצור מפסטה באיכות ירודה, דבר המתבטא במחיר . כלומר אם ניקח שני מפעלים דומים בשטח העבודה שלהם, המפעל התעשייתי יותר יכול לייצר פי כ 30 - 40 מוצרים, מאשר מפעל אשר מקפיד לייצר לפי שיטות מסורתיות.

המעניין הוא התיאור של ייבוש הפסטה האיכותית שהינו כ24 שעות.

אם כן ובהנחה שהנך צודק לגבי שיעור החימוץ במציאות זה תלוי מפעל וצריך בירור לכל פסטה.

נוריאל עזרא
הודעות: 1902
הצטרף: א' אפריל 12, 2020 1:00 am
שם מלא: נוריאל עזרא

Re: פסטה שעבר עליה הפסח

הודעהעל ידי נוריאל עזרא » ג' אפריל 06, 2021 9:48 am

מלבב כתב:
גלרשטיין כתב:עכשיו טענו לי שזה מותר, משום שהבצק של הפסטה כלל אינה מחמיצה אלא מכינים אותה תוך כמה דקות בודדות, וה״ה לגבי וופלים ואפילו בייגלה, עוד שמעתי שמותר לשתות בירה שעבר עליה הפסח משום שהשעורה עוברת תהליך קליה קודם יצור הבירה, המונע את ההחמצה...

אז למה שלא נאכל פסטה ובירה בפסח?

גם וופלים וביגלה.
פסטה כיוון שמבשלים אותה ייתכן ופירורי חמץ יוגדרו כחוזר וניעור(לרמ"א).

גלרשטיין
הודעות: 521
הצטרף: א' ינואר 08, 2017 8:07 am

Re: פסטה שעבר עליה הפסח

הודעהעל ידי גלרשטיין » ג' אפריל 06, 2021 9:59 am

ברור שאסור, כיון שאין ע״כ השגחה שהכל נעשה כמו שצריך וכו׳...

נוריאל עזרא
הודעות: 1902
הצטרף: א' אפריל 12, 2020 1:00 am
שם מלא: נוריאל עזרא

Re: פסטה שעבר עליה הפסח

הודעהעל ידי נוריאל עזרא » ג' אפריל 06, 2021 10:02 am

גלרשטיין כתב:ברור שאסור, כיון שאין ע״כ השגחה שהכל נעשה כמו שצריך וכו׳...

ואם יהיה משגיחים לדעתך יהיה מותר לאכול פסטה וופלים ביגלה ולשתות בירה?
נערך לאחרונה על ידי נוריאל עזרא ב ג' אפריל 06, 2021 10:03 am, נערך פעם 1 בסך הכל.

גלרשטיין
הודעות: 521
הצטרף: א' ינואר 08, 2017 8:07 am

Re: פסטה שעבר עליה הפסח

הודעהעל ידי גלרשטיין » ג' אפריל 06, 2021 10:03 am

נוריאל עזרא כתב:ייתכן אך באטריות הארוכות שראיתי הבצק נח כשהוא תלוי הרבה זמן. אלא שהסרטון חתוך ואין לי אפשרות לבדוק כמה זמן. וגם האם ייבוש כזה שלא ע"י אפייה מבטל פעולת המים? הרי גם לאחר ייבוש עדיין יש בהם גמישות מסוימת אחרת אולי משמע שיש בהם אחוז מסוים של מים אחרת הם היו מתפוררים לא?
.

הייבוש מייבש את רוב המים, וממילא אין ודאיות שהמים גורמים להחמצה, אלא יש בזה רק ספק שאולי לא כ״כ סביר...

גלרשטיין
הודעות: 521
הצטרף: א' ינואר 08, 2017 8:07 am

Re: פסטה שעבר עליה הפסח

הודעהעל ידי גלרשטיין » ג' אפריל 06, 2021 10:03 am

נוריאל עזרא כתב:ואם יהיה משגיחים לדעתך יהיה מותר לאכול פסטה וופלים ביגלה ולשתות בירה?

כך שמעתי...

נוריאל עזרא
הודעות: 1902
הצטרף: א' אפריל 12, 2020 1:00 am
שם מלא: נוריאל עזרא

Re: פסטה שעבר עליה הפסח

הודעהעל ידי נוריאל עזרא » ג' אפריל 06, 2021 10:05 am

גלרשטיין כתב:
נוריאל עזרא כתב:ייתכן אך באטריות הארוכות שראיתי הבצק נח כשהוא תלוי הרבה זמן. אלא שהסרטון חתוך ואין לי אפשרות לבדוק כמה זמן. וגם האם ייבוש כזה שלא ע"י אפייה מבטל פעולת המים? הרי גם לאחר ייבוש עדיין יש בהם גמישות מסוימת אחרת אולי משמע שיש בהם אחוז מסוים של מים אחרת הם היו מתפוררים לא?
.

הייבוש מייבש את רוב המים, וממילא אין ודאיות שהמים גורמים להחמצה, אלא יש בזה רק ספק שאולי לא כ״כ סביר...

אתה מסכים שדבר זה צריך בירור לא? אין לנו ידיעה בזה ולחדש חידוש כזה צריך להוכיח כן ולא לשער שלא מחמיץ גם אם הסברא תראה כך, לא?

נוריאל עזרא
הודעות: 1902
הצטרף: א' אפריל 12, 2020 1:00 am
שם מלא: נוריאל עזרא

Re: פסטה שעבר עליה הפסח

הודעהעל ידי נוריאל עזרא » ג' אפריל 06, 2021 10:08 am

גלרשטיין כתב:כך שמעתי...

חידוש מעניין.

גלרשטיין
הודעות: 521
הצטרף: א' ינואר 08, 2017 8:07 am

Re: פסטה שעבר עליה הפסח

הודעהעל ידי גלרשטיין » ג' אפריל 06, 2021 10:27 am

נוריאל עזרא כתב:
גלרשטיין כתב:
נוריאל עזרא כתב:ייתכן אך באטריות הארוכות שראיתי הבצק נח כשהוא תלוי הרבה זמן. אלא שהסרטון חתוך ואין לי אפשרות לבדוק כמה זמן. וגם האם ייבוש כזה שלא ע"י אפייה מבטל פעולת המים? הרי גם לאחר ייבוש עדיין יש בהם גמישות מסוימת אחרת אולי משמע שיש בהם אחוז מסוים של מים אחרת הם היו מתפוררים לא?
.

הייבוש מייבש את רוב המים, וממילא אין ודאיות שהמים גורמים להחמצה, אלא יש בזה רק ספק שאולי לא כ״כ סביר...

אתה מסכים שדבר זה צריך בירור לא? אין לנו ידיעה בזה ולחדש חידוש כזה צריך להוכיח כן ולא לשער שלא מחמיץ גם אם הסברא תראה כך, לא?

כך שמעתי מי שבירר...

נוריאל עזרא
הודעות: 1902
הצטרף: א' אפריל 12, 2020 1:00 am
שם מלא: נוריאל עזרא

Re: פסטה שעבר עליה הפסח

הודעהעל ידי נוריאל עזרא » ג' אפריל 06, 2021 10:37 am

גלרשטיין כתב:כך שמעתי מי שבירר...

איך אפשר לברר כזה דבר? אנחנו יודעים שעיסה נחה אף בלי סימני החמצה כל שהיה שיעור החמצה(מיל) היא החמיצה ואיך הם בדקו מה אחוז המים באטריות ומנין להם שבאחוז כזה זה לא מחמיץ?

גלרשטיין
הודעות: 521
הצטרף: א' ינואר 08, 2017 8:07 am

Re: פסטה שעבר עליה הפסח

הודעהעל ידי גלרשטיין » ג' אפריל 06, 2021 11:22 am

גלרשטיין כתב:
נוריאל עזרא כתב:אתה מסכים שדבר זה צריך בירור לא? אין לנו ידיעה בזה ולחדש חידוש כזה צריך להוכיח כן ולא לשער שלא מחמיץ גם אם הסברא תראה כך, לא?

כך שמעתי מי שבירר...

הבנתי שאע״פ שהפסטה עוברת ייבוש, מכ״מ כבר בהתחלה החום רומנע את החימוץ, ואדרבה, זה כל הסיבה לייבוש הפסטה, למנוע את ההחמצה של הבצק שלא יתעפש ויוכל להשמר לזמן רב.

גלרשטיין
הודעות: 521
הצטרף: א' ינואר 08, 2017 8:07 am

Re: פסטה שעבר עליה הפסח

הודעהעל ידי גלרשטיין » ג' אפריל 06, 2021 11:25 am

מבני עליה כתב:
גלרשטיין כתב:עוד שמעתי שמותר לשתות בירה שעבר עליה הפסח משום שהשעורה עוברת תהליך קליה קודם יצור הבירה, המונע את ההחמצה...

למיטב ידיעתי הלתת מחוממת לחום מסויים (בין 50 ל70 מ"צ) לאחר שכבר הותססה והוחמצה בודאי (מלבד מה שבחום הנ"ל מן הסתם אין משום קליה)

אז אני הבנתי שאת הלתת קולים בחום גבוה של 70 מעלות ואם היא בירה כהה אז אפי׳ 80, עוד לפני התסיסה, ואדרבה הסיבה לקליית הלתת הוא למנוע החמצה שתוכל לגרום להתקלקלות הבירה מהר יותר, אלא התסיסה של הבירות בימינו היא תסיסה חיצונית, כך שיוכל להשמר לאורך זמן.

נוריאל עזרא
הודעות: 1902
הצטרף: א' אפריל 12, 2020 1:00 am
שם מלא: נוריאל עזרא

Re: פסטה שעבר עליה הפסח

הודעהעל ידי נוריאל עזרא » ג' אפריל 06, 2021 12:50 pm

גלרשטיין כתב:
גלרשטיין כתב:
נוריאל עזרא כתב:
גלרשטיין כתב:
נוריאל עזרא כתב:ייתכן אך באטריות הארוכות שראיתי הבצק נח כשהוא תלוי הרבה זמן. אלא שהסרטון חתוך ואין לי אפשרות לבדוק כמה זמן. וגם האם ייבוש כזה שלא ע"י אפייה מבטל פעולת המים? הרי גם לאחר ייבוש עדיין יש בהם גמישות מסוימת אחרת אולי משמע שיש בהם אחוז מסוים של מים אחרת הם היו מתפוררים לא?
.

הייבוש מייבש את רוב המים, וממילא אין ודאיות שהמים גורמים להחמצה, אלא יש בזה רק ספק שאולי לא כ״כ סביר...

אתה מסכים שדבר זה צריך בירור לא? אין לנו ידיעה בזה ולחדש חידוש כזה צריך להוכיח כן ולא לשער שלא מחמיץ גם אם הסברא תראה כך, לא?

כך שמעתי מי שבירר...

הבנתי שאע״פ שהפסטה עוברת ייבוש, מכ״מ כבר בהתחלה החום רומנע את החימוץ, ואדרבה, זה כל הסיבה לייבוש הפסטה, למנוע את ההחמצה של הבצק שלא יתעפש ויוכל להשמר לזמן רב.

צ"ל האם מבחינה הלכתית זה לא עבר חימוץ. אין לנו ידיעה בזה יש טוענים שהכלים שלנו לא בולעים ע"י בדיקות ועדיין פוסקים להלכה להכשיר כלים. וצ"ע האם מתחשבים הלכתית בייבוש הזה.
אבל אתה אומר דברים מעניינים וחשובים וצ"ע.

גלרשטיין
הודעות: 521
הצטרף: א' ינואר 08, 2017 8:07 am

Re: פסטה שעבר עליה הפסח

הודעהעל ידי גלרשטיין » ג' אפריל 06, 2021 1:09 pm

ככל הידוע לי חימוץ היא דבר מציאותי (של פירוק הגלוטן והפרשת פטריות וחמצן) שניתן לבדוק, ולא דבר הלכתי מופשט (בליעות בכלים הוא נושא אחר לגמרי,של הבנה ויישוב בין המציאות הנראתבמעבדות וכד׳ לדיני התורה).

נוריאל עזרא
הודעות: 1902
הצטרף: א' אפריל 12, 2020 1:00 am
שם מלא: נוריאל עזרא

Re: פסטה שעבר עליה הפסח

הודעהעל ידי נוריאל עזרא » ג' אפריל 06, 2021 2:03 pm

גם בליעה הוא דבר מציאותי

לבי במערב
הודעות: 9607
הצטרף: א' מאי 14, 2017 12:58 pm
מיקום: עקב צמצום שהותי כאן בע"ה, לענינים נחוצים - נא לפנות בהודעה פרטית. תודה מראש.

Re: פסטה שעבר עליה הפסח

הודעהעל ידי לבי במערב » ג' אפריל 06, 2021 2:31 pm

במחכ"ת, דיון משעשע הוא זה. כל־כולו בנוי על שמועה הפורחת באויר, ובנדון חמור כחמץ. פשוט בזיון.

נוריאל עזרא
הודעות: 1902
הצטרף: א' אפריל 12, 2020 1:00 am
שם מלא: נוריאל עזרא

Re: פסטה שעבר עליה הפסח

הודעהעל ידי נוריאל עזרא » ג' אפריל 06, 2021 2:46 pm

אכן.(הוספה-לא עצם הדיון גם בשמועות מותר לדון. רק שיוברר שאין זה למעשה כלל כי אכן הניסוח מבלבל ובנדון חמור כחמץ זה באמת יכול בקלות לעבור ממשעשע לבזיון)

גלרשטיין
הודעות: 521
הצטרף: א' ינואר 08, 2017 8:07 am

Re: פסטה שעבר עליה הפסח

הודעהעל ידי גלרשטיין » ג' אפריל 06, 2021 5:16 pm

אין זה שמועה בעלמא, אלא בדיקה מעמיקה שעשה אדם רציני (מי שרוצה אוכל לתת לו את המספר או המייל שלו בפרטי), וכל הנידון הוא לגבי חמץ שעבר עליו הפסח הנאסר מדרבנן, וח״ו לא לגבי שהייה וכ״ש לא אכילה ח״ו בפסח עצמו.

מבני עליה
הודעות: 186
הצטרף: א' דצמבר 06, 2015 2:30 pm

Re: פסטה שעבר עליה הפסח

הודעהעל ידי מבני עליה » ג' אפריל 06, 2021 5:35 pm

גלרשטיין כתב:
מבני עליה כתב:
גלרשטיין כתב:עוד שמעתי שמותר לשתות בירה שעבר עליה הפסח משום שהשעורה עוברת תהליך קליה קודם יצור הבירה, המונע את ההחמצה...

למיטב ידיעתי הלתת מחוממת לחום מסויים (בין 50 ל70 מ"צ) לאחר שכבר הותססה והוחמצה בודאי (מלבד מה שבחום הנ"ל מן הסתם אין משום קליה)

אז אני הבנתי שאת הלתת קולים בחום גבוה של 70 מעלות ואם היא בירה כהה אז אפי׳ 80, עוד לפני התסיסה, ואדרבה הסיבה לקליית הלתת הוא למנוע החמצה שתוכל לגרום להתקלקלות הבירה מהר יותר, אלא התסיסה של הבירות בימינו היא תסיסה חיצונית, כך שיוכל להשמר לאורך זמן.

וזל"ק:
תהליך ההלתתה
בחלקו הראשון של תהליך ההלתתה, מאפשרים לגרעיני הדגן (לרוב שעורה) לנבוט על ידי ויסות האקלים סביבם לרמות טמפרטורה ולחות נכונות. בשלב זה של הנביטה נוצרים בגרעין אנזימים המפרקים את מאגרי האנרגיה שבתוך הגרעין - העמילן שבו.

פירוק העמילן על ידי האנזימים מתבצע בשני שלבים: בשלב הראשון מפורק דופן התא המכיל את העמילן, ובשלב השני מפורק העמילן עצמו.

לאחר שהאנזימים מפרקים את דפנות תאי העמילן, ולפני שהם מעכלים את העמילן עצמו, מגיע השלב השני בתהליך, שלב שבו עוצרים את תהליך הנביטה על ידי חימום של הגרעינים בתנורים שהטמפרטורה בהם נעה בין 38°C ל-49°C. התהליך עוצר את התפתחותם של האנזימים, ומשמר אותם במצב האחרון שבו הם נמצאו (מצב שבו הם מסוגלים לפרק עמילן ולהופכו לסוכרים).

לבסוף מיובש הלתת בחום של כ-60°C עד 71°C, עד שהגרעינים מגיעים למצב שבו אחוז הלחות בהם אינו עולה על 6%.

נוריאל עזרא
הודעות: 1902
הצטרף: א' אפריל 12, 2020 1:00 am
שם מלא: נוריאל עזרא

Re: פסטה שעבר עליה הפסח

הודעהעל ידי נוריאל עזרא » ג' אפריל 06, 2021 6:00 pm

גלרשטיין כתב:
נוריאל עזרא כתב:
לבי במערב כתב:במחכ"ת, דיון משעשע הוא זה. כל־כולו בנוי על שמועה הפורחת באויר, ובנדון חמור כחמץ. פשוט בזיון.

אכן.(הוספה-לא עצם הדיון גם בשמועות מותר לדון. רק שיוברר שאין זה למעשה כלל כי אכן הניסוח מבלבל ובנדון חמור כחמץ זה באמת יכול בקלות לעבור ממשעשע לבזיון)

אין זה שמועה בעלמא, אלא בדיקה מעמיקה שעשה אדם רציני (מי שרוצה אוכל לתת לו את המספר או המייל שלו בפרטי), וכל הנידון הוא לגבי חמץ שעבר עליו הפסח הנאסר מדרבנן, וח״ו לא לגבי שהייה וכ״ש לא אכילה ח״ו בפסח עצמו.

תודה על ההבהרה אולי תוכל לבקש ממנו פירוט של הבדיקות שעשה.

מבני עליה
הודעות: 186
הצטרף: א' דצמבר 06, 2015 2:30 pm

Re: פסטה שעבר עליה הפסח

הודעהעל ידי מבני עליה » ג' אפריל 06, 2021 6:08 pm

ולגופו של ענין הקליה שהוזכרה בגמרא (ובשו"ע תס"ג כלפי עיקר הדין יעויי"ש) היא באור -באש.
ולהשוות לזה ""קליה"" ב 80 מעלות מעלה גיחוך.

לבי במערב
הודעות: 9607
הצטרף: א' מאי 14, 2017 12:58 pm
מיקום: עקב צמצום שהותי כאן בע"ה, לענינים נחוצים - נא לפנות בהודעה פרטית. תודה מראש.

Re: פסטה שעבר עליה הפסח

הודעהעל ידי לבי במערב » ג' אפריל 06, 2021 6:17 pm

גלרשטיין כתב:אין זה שמועה בעלמא, אלא בדיקה מעמיקה שעשה אדם רציני
ולדעתו, מערכות־הכשרות הפועלות באותם המפעלים אינן יודעות מכ"ז? וכי חסרים ציורים בהם הי' הדבר מתפרסם?!
לעצם ה'הוכחות' יש להשיב, וכבר עשו כן כו"כ כאן באשכול; אך עצם הנדון הוא מגוחך, וה'הבהרות' רק מעצימות זאת.

גלרשטיין
הודעות: 521
הצטרף: א' ינואר 08, 2017 8:07 am

Re: פסטה שעבר עליה הפסח

הודעהעל ידי גלרשטיין » ג' אפריל 06, 2021 8:10 pm

מבני עליה כתב:ולגופו של ענין הקליה שהוזכרה בגמרא (ובשו"ע תס"ג כלפי עיקר הדין יעויי"ש) היא באור -באש.
ולהשוות לזה ""קליה"" ב 80 מעלות מעלה גיחוך.

לכאו׳ סגי בקליה של יד סולדת, לא?

גלרשטיין
הודעות: 521
הצטרף: א' ינואר 08, 2017 8:07 am

Re: פסטה שעבר עליה הפסח

הודעהעל ידי גלרשטיין » ג' אפריל 06, 2021 8:11 pm

לבי במערב כתב:
גלרשטיין כתב:אין זה שמועה בעלמא, אלא בדיקה מעמיקה שעשה אדם רציני
ולדעתו, מערכות־הכשרות הפועלות באותם המפעלים אינן יודעות מכ"ז? וכי חסרים ציורים בהם הי' הדבר מתפרסם?!
לעצם ה'הוכחות' יש להשיב, וכבר עשו כן כו"כ כאן באשכול; אך עצם הנדון הוא מגוחך, וה'הבהרות' רק מעצימות זאת.

עוד הפעם, אין מה למערכות הכשרות להתעסק בזה, כיון שבכ״מ לא נתיר זאת בפסח, ובכ״מ הם סומכים על המכירה, אני מדבר על מי שקנה ממקום שלא עשה מכירה, או שאינו סומך על המכירה שנעשת.

לבי במערב
הודעות: 9607
הצטרף: א' מאי 14, 2017 12:58 pm
מיקום: עקב צמצום שהותי כאן בע"ה, לענינים נחוצים - נא לפנות בהודעה פרטית. תודה מראש.

Re: פסטה שעבר עליה הפסח

הודעהעל ידי לבי במערב » ג' אפריל 06, 2021 8:18 pm

ודאי שיש להן להתעסק בכיו"ב. פאשלות תמיד מתרחשות, ופעמים רבות אף כרוכות בהפסד מרובה.
ואצ"ל רע־בנים למיניהם שישושו על כל ענין כזה.

מבני עליה
הודעות: 186
הצטרף: א' דצמבר 06, 2015 2:30 pm

Re: פסטה שעבר עליה הפסח

הודעהעל ידי מבני עליה » ג' אפריל 06, 2021 8:32 pm

גלרשטיין כתב:
מבני עליה כתב:ולגופו של ענין הקליה שהוזכרה בגמרא (ובשו"ע תס"ג כלפי עיקר הדין יעויי"ש) היא באור -באש.
ולהשוות לזה ""קליה"" ב 80 מעלות מעלה גיחוך.

לכאו׳ סגי בקליה של יד סולדת, לא?

מה פתאום קליה היא באש, אין שום ענין ל'בישול'.

עזריאל ברגר
הודעות: 13937
הצטרף: ג' אוקטובר 14, 2014 3:49 pm
מיקום: בת עין יע"א

Re: פסטה שעבר עליה הפסח

הודעהעל ידי עזריאל ברגר » ג' אפריל 06, 2021 11:19 pm

גלרשטיין כתב:
מבני עליה כתב:ולגופו של ענין הקליה שהוזכרה בגמרא (ובשו"ע תס"ג כלפי עיקר הדין יעויי"ש) היא באור -באש.
ולהשוות לזה ""קליה"" ב 80 מעלות מעלה גיחוך.

לכאו׳ סגי בקליה של יד סולדת, לא?

לאו דווקא!
איני יודע בבירור לגבי קליה, אך לגבי חליטה - שמעתי ממומחים שצריך כמעט 100 מעלות צלסיוס כדי לבטל את תהליך ההחמצה, וזהו מה שאמרו רבותינו שחוששים שמא לא ירתיח המים יפה יפה - דהיינו מפני שבאיזורים ההרריים (כמו ירושלים עיה"ק) המים רותחים בטמפרטורה נמוכה יותר, ואכן הקמח החלוט ב"רותחין" אלו - עלול להחמיץ במהרה!


חזור אל “פסח”



מי מחובר

משתמשים הגולשים בפורום זה: אין משתמשים רשומים ו־ 53 אורחים