נוה הלבנון כתב:עט סופר כתב:מאז שבשוקלד פרוה של עלית בהכשר הבד"ץ, אף שקו היצור הוכשר כדין נשאר איזה בליעה מזערית, שגרמה נזק לרגישה לחלב. ובעקבות כך החברה ספגה תביעה רצינית, במשך הרבה שנים העו"ד של שטראוס עילית אסר עליהם לכתוב אינו מכיל גלוטן, כיון שהוא חשש שמא חדר איזה שארית מזערית של גלוטן. היום הם נכנעו ללחץ של ציבור רגישי הגלוטן והחליטו ששוה להם לקחת סיכון. אך עדיין הם יחסית מאד נזהרים.
חשוב להדגיש שהכמות המזערית שנמצאה בזמנו בשוקולד העידה שהכשרות עשתה את עבודתה כנדרש, והקו עבר ניקוי והגעלה בצורה יסודית, שכך אחרת היה אמור להיות הרבה יותר שאריות.
מאידך באסם מאד משתדלים שמרבית המוצרים שניתן יהיו ללא גלוטן, וכן מייצרים קרקרים בייגלך ביסקויטים ועוד ללא גלוטן, ע"פ השמועה כיון שבתו של המנכ"ל ציליאק.
חשוב לזכור כי לאחר הגעלה כדין עדיין נשארים שרידים של בליעות, ברמה שמי שרגיש לאחד חלקי 50 אלף [הרמה של התקן] יכול למצוא שארית כזו, אף שחז"ל התירו זאת לכתחילה. [איסור משהו הוא רק כשידוע שיש משהו ולא חשש רחוק של שמא].
עד כאן מה ששמעתי, אם מישהו יודע נתונים מדויקים יותר אשמח לשמוע.
לפני מספר שנים דיברתי עם העמותה של ציליאק, והם ממליצים לקנות מוצרים כשרים לפסח בכשרות חרדית מהודרת, אך אינם מוכנים לפרט מהו כשרות חרדית מהודרת.
הם רק ציינו שע"פ רוב אין ברבנות בעיות בתנאי שאין קמח מצה, אך קורה לפעמים תקלות, בכשרות חרדית מהודרת זה נדיר מאד. עכ"ל.
מאוד מעניין מה שאתה כותב שאפי' בליעות יכולים לגרום לתגובה אלרגית. עד כמה ששמעתי -לא מוסמך- למעשה נוקטים שבכלים המצויים היום יש הרבה פחות בליעות מאשר בכלים שהיו מצויים בזמן חז"ל [-אם כי כמובן אין סומכים על זה לדינא].
בכל מקרה צריך להבדיל בין תגובה אלרגית לחלב לרגישות לגלוטן. עד כמה שידוע לי אין חשש לתגובה מסוכנת מצריכה חד פעמית של גלוטן. יש הצורכים מלכתחילה מוצרי 'עלול להכיל', וגם הנמנעים חוששים מנזקים מצטברים לאורך זמן.
בזמנו ראיתי כי כבר הרדב"ז דן על כך שנראה שבכלים שלנו הבליעות אינם קיימות, ובדק וגילה שמשהו נבלע בכלי, [כנראה ע"י שקילה לאחר הבישול], ולכן הורה שאין לשנות ממה שאמרו חכמים. אגב באגרות משה כסניף להיתר מצרף את מה שלמעשה בימינו אין כמעט פליטה ומסתמא פלט פחות מס', וגם ניכר שאין נתינת טעם של קפילא.
לגופו של ענין יש ציליאק ויש אלרגיה לגלוטן ויש רגישות לגלוטן [מלבד רגישות רק לדעת רפואה אלטרנטיבית]. בשלשתם לרוב אין רגישות ברמה כזו, גם לא לטווח ארוך. בשלשת האופנים הנ"ל ישנם חלק קטן המגיבים מיידית ויכולים להגיע לסכנת חיים. גם הרגישים לחלב לרוב לא מדובר ברמות מזעריות כאלו, אך מספיק שיש אחד שקורה לו משהו לתביעה של מליונים.
מחבר שמעתי כי בחברה זולה המתעסקת בעיקר ביבוא, כשהם מצהירים ללא גלוטן הבן שלו מגיב לעיתים קרובות בצורה קשה.
בעמותה של ציליאק גם ממליצים להשתמש במותגים.
אגב יש נקודה נוספת של שמן נבט חיטה שאין בו גלוטן, [למרות שיתכנו בו שאריות מגלוטן החיטה], לא מצוי שישתמשו איתו במאכלים, אך הוא מאד מצוי בקוסמטיקה בעיקר בגלל תכולת ויטמין E הגבוהה שלו. וכן סגולותיו הרפואיות לעור. אם כי לא ברור בכלל שהוא חמץ, ולכאורה בתהליך הפקתו אינו חמץ.