הודעהעל ידי ציטרון » ש' פברואר 16, 2019 10:57 pm
״..אך כתב היד שההדיר וישניצר היה חסר בראשיתו ובסופו ואיש לא ידע היכן נמצאים חלקיו האחרים. ההשערה הייתה שהם אבדו. לפני כמה שבועות בישר לי עמיתי, ההיסטוריון פרופסור גרשון הונדרט מאוניברסיטת מק-גיל שבקנדה, כי הצליח למצוא עוד כתשעים עמודים לא ידועים של כתב היד! עתה הוא עמל על העתקתם ופירושם, לקראת הוצאת מהדורה מחודשת של מקור היסטורי חשוב זה...
....
בשנת 1800 חיבר דוב ספר נוסף, שלו קרא דברי בינה (ראשי תיבות ד"ב; דוב בער). ספר זה, שחלק ניכר ממנו עוסק בוויכוח בין הרבנים לבין הפרנקיסטים שבעקבותיו המירו מאות פרנקיסטים את דתם והתנצרו, לא הובא לדפוס אף פעם בגלל אופיו האנטי-נוצרי. כתב היד היה מוכר לחוקרים, והחוקר והגיאוגרף אברהם יעקב בְּרָוֶר אף פרסם חלקים חשובים מתוכו בשנות העשרים הקודמות, בכתב העת השִּׁלוֹחַ (קוּבץ שוב בספרו גליציה ויהודיה, מוסד ביאליק, תשכ"ה).....
.....
כתב היד של 'דברי בינה' – שבמקורו השתמר בספרייתו המפורסמת של יוסף פרל בטרנופול – התגלגל לירושלים ונשמר כל השנים בספריה הלאומית. סיפור בפני עצמו הוא, שכתב יד זה אבד במשך שנים רבות, ואנשי הספרייה היו משוכנעים שנגנב. לפני כעשר שנים נמצאה האבדה על ידי הספרן יהושע מונדשיין, שגילה את כתב היד בתוך הארכיון של קהילת ג'רבה, שם תויק בטעות... אני זוכר שכאשר נמצאה האבדה התקשרו אליי מהמחלקה לארכיונים וכתבי יד בספרייה והזמינו אותי לראותו, ובאיזו התרגשות דפדפתי בכרך עב הכרס שנכתב כולו בעצם כתב ידו של דוב בער מבולחוב....
.....
לפני כשלוש שנים פרסם גרשון הונדרט מחקר מקיף על המבוא לספר 'דברי בינה'....
Gershon D. Hundert, 'The Introduction to Divre Binah by Dov Ber of Boleców: An Unexamined Source for the History of Jews in the Lwów Region in the Second Half of the Eighteenth Century', AJS Review, 33:2 (2009), p. 258
--------------
את כל זה כתב דוד אסף באתרו עונ״ש, לפני למעלה משש שנים !
אז בתקוה שהונדרט לא פרסם את הספרים הללו באנגלית, שני חיבורים אלה מצטרפים לרשימה המכובדת של כתבי-יד ש״מלומד פלוני שוקד עתה על ההדרתו, ובקרוב אור חדש על...״ וכו׳ וכו׳...