מפרשי האוצר
חיפוש גוגל בפורום:

דרך הלימוד חוג חזון איש

דברי תורה, עיוני שמעתתא, חידושי אגדה וכל פטפוטיא דאורייתא טבין
שמשון

דרך הלימוד חוג חזון איש

הודעהעל ידי שמשון » ב' נובמבר 18, 2024 4:25 pm

מאמר על דרך הלימוד של תלמידי החזו"א
קבצים מצורפים
עטרת וירא פה.pdf
(4.72 MiB) הורד 120 פעמים

שמשון

Re: דרך הלימוד חוג חזון איש

הודעהעל ידי שמשון » ש' נובמבר 23, 2024 6:56 pm

עטרת חיי שרה פה.pdf
(3.15 MiB) הורד 64 פעמים
מאמר שני בסדרה מוקדש כולו על הגר"ח גרינימן

שילה צבי
שם מלא: שילה

הודעהעל ידי שילה צבי » ש' נובמבר 23, 2024 10:05 pm

הרבה זמן יש לי מחשבה לפרוייקט נחמד, אולי מישהו פעם עשה את זה ומישהו יכול להפנות אותי.
תחושתי היא שהרבה פעמים ספרים ומאמרים על דרך הלימוד מדברים גבוה אבל לא באמת ברור איך זה יורד לפרקטיקה. לדוגמא מסבירים שרב חיים לומד את המה ורב שמעון את האיך, והקצות אבי הלמדנות וכו' וכו'. לפעמים זה בולט, אבל לפעמים אם יגידו לי קושיא אני לא יכול להגיד בודאות אם זו של של הקצות או של אחרון אחר.
לכן אני מציע:
לקחת סוגיא אחת, מפורסמת, נגיד אשו משום חציו או משהו כזה, ולעשות עבודה מחולקת לפרקים שמראה איך כל ראשון ואחרון יש לו שיטה. התוספות שואלים כך וכך, ורואים שזה שונה מהראשונים הספרדים שלא עשו הש"ס ככדור. ותראה איך הקצות שואל ככה. ובכלל רב חיים תוקף את הסוגיא מכיוון אחר. והחזו"א שואל את השאלה הזאת- שאף אחרון לא שאל, אבל זה ככ פשוט שזה עומד ביסוד הסוגיא וכו' וכו'
כי לכתוב מאמר על זה "שהחזו"א ירד לעומק פרטי ההלכה" זה לא ככ אומר לי שום דבר

יבנה

הודעהעל ידי יבנה » ש' נובמבר 23, 2024 11:11 pm

שילה צבי כתב:הרבה זמן יש לי מחשבה לפרוייקט נחמד, אולי מישהו פעם עשה את זה ומישהו יכול להפנות אותי.
תחושתי היא שהרבה פעמים ספרים ומאמרים על דרך הלימוד מדברים גבוה אבל לא באמת ברור איך זה יורד לפרקטיקה. לדוגמא מסבירים שרב חיים לומד את המה ורב שמעון את האיך, והקצות אבי הלמדנות וכו' וכו'. לפעמים זה בולט, אבל לפעמים אם יגידו לי קושיא אני לא יכול להגיד בודאות אם זו של של הקצות או של אחרון אחר.
לכן אני מציע:
לקחת סוגיא אחת, מפורסמת, נגיד אשו משום חציו או משהו כזה, ולעשות עבודה מחולקת לפרקים שמראה איך כל ראשון ואחרון יש לו שיטה. התוספות שואלים כך וכך, ורואים שזה שונה מהראשונים הספרדים שלא עשו הש"ס ככדור. ותראה איך הקצות שואל ככה. ובכלל רב חיים תוקף את הסוגיא מכיוון אחר. והחזו"א שואל את השאלה הזאת- שאף אחרון לא שאל, אבל זה ככ פשוט שזה עומד ביסוד הסוגיא וכו' וכו'
כי לכתוב מאמר על זה "שהחזו"א ירד לעומק פרטי ההלכה" זה לא ככ אומר לי שום דבר

באנגלית יש את הדגמה בחקירה מה ממתיק את התה https://www.aishdas.org/rygb/derachim.htm.
כאן עבודתו של שלמה טוקיצ׳ינסקי בזה https://forum.otzar.org/download/file.php?id=17087, שנקרא דרכי הלימוד בישיבות ליטא במאה התשע-עשרה.
יש את המאמר הארוך הזה של שלמה טולידאנו https://web.archive.org/web/20131015174 ... urce=ADMIN, שעובר באריכות על דרכי הלימוד השונות עם הדגמות לכל שיטה.

פלוריש
שם מלא: אריאל דוד

הודעהעל ידי פלוריש » א' נובמבר 24, 2024 10:55 am

שמשון כתב:מאמר על דרך הלימוד של תלמידי החזו"א

יישר כח!

חזור אל “בית המדרש”

מי מחובר

משתמשים הגולשים בפורום זה: אין משתמשים רשומים ו־ 42 אורחים