אליהו בן עמרם כתב:אראל כתב:לענין תולעים איני יודע
אבל לענין 'גליצרין' [מורכב מסובך המטרידה מאוד את עולם הכשרות], שאפשר לייצרה בג' אופנים, ואחד מהם הוא מן דבר הבא מן החי, ושמעתי ממומחה אחד, שאחר שכבר נוצר הגליצרין, אחר כל תהליך היצירה, החום, והפרדת החומריים וכו', בלתי אפשרי במציאות לברר מהיכן נעשה הגליצרין, אם באופן הכשר או באופן הטמא, גם לא על ידי מעבדה וכדו'
וכאמור, לענין תולעים אין לי הידיעה, אבל אולי שגם תולעים בלתי אפשרי לברר
ניקח לדוגמא את הגליצרין:
מר מתייחס למוצא של הגליצרין, שזה אי אפשר לברר לדבריך, כנראה בגלל העיבוד המסיבי שלו, ואני מתייחס לגליצרין עצמו.
נניח שיש ספק על הגליצרין, שמקורו מן החי, ונניח שאנו מסתמכים על ביטול ב-60 בנוגע למזון שבו עירבו את הגליצרין, אך אם בתנאי מעבדה אפשר לבודד את ה-גליצרין עצמו מתערובת המזון, ייחשב כ"ניכר" ולא יתבטל.
אגב, אני מסתמך על פרסום ששמעתי ממומחי כשרות על ממצאי חלבון שמצאו ביין. (שזה שייך לנושא אחר וידוע בענין סחיטת הענבים ליין יחד עם כל "מרעין בישין" דאיכא בכרם)
אתה שואל והלא אפשר לבדד הגליצרין, ולמה לא תשאל שאלה פשוטה יותר, למה כלל להכניס הגליצרין להמזון???
מי שמכיר ויודע איך הגליצרין פועל בהמזון, והתועלת למה בכלל מכניסים אותה להמזון, יבין למה לא מבדדים הגליצרין ממנה... [הגליצרין פועל, לטעמא, לצבעא, ולקיום המזון לזמן מרובה, ועוד]
ואם שאלתך על הגליצרין שיחשב כ'ניכר' האיסור, אין הכי נמי, שום הכשר לא יתן הכשר על מזון שיש בה תערובות גליצרין טריפה, כי בין כך ובין כך אינו בטל, [או מטעם מעמיד, או מטעם ציבעא וחזותא, וכו' וכו']....
הבאתי לך דוגמא מגליצרין, שנעשה מן עצמות בעלי חיים או משמנם, ואחר כל התהליך, אי אפשר כלל לברר אם יש בהגליצרין דבר הבא מן החי, ואם נעשה מירקות או מבעלי חיים, ולנידו"ד, יתכן שאחר תהליך יצירת המזון, אני מסופק אם בכלל אפשר לברר ממנה חלקיקי דברים הבאים מן החי [אף אם תאמר שאפשר 'למצוא' ו'לזהות' איזה סימנים וחלקיקים מבעל חי, אבל לזקק לגמרי האיסור מן ההיתר, לא נראה לי כלל שאפשר, וק"ו מבליעות כלים, אין מי שיאמר שכהיום אפשר להוציא בליעות ע"י מעבדה]