מפרשי האוצר
חיפוש גוגל בפורום:

נ"ט בחריף ובתערובת

דברי תורה, עיוני שמעתתא, חידושי אגדה וכל פטפוטיא דאורייתא טבין
אוהב אוצר
הודעות: 3028
הצטרף: ו' יולי 02, 2010 12:40 am

נ"ט בחריף ובתערובת

הודעהעל ידי אוהב אוצר » ב' מרץ 28, 2016 12:52 am

שאלה שנשאלה ע"י משגיח כשרות:

טיגנו פילפלים חריפים במחבת חלבי שאינה ב"י, לאחמ"כ חתכו אותם ועירבו אותם בסלט עגבניות מבושל ['מטבוחה' בלע"ז..] ובישלו אותם שוב בתוספת מרק עוף בשרי - האם הכל נאסר?
אשמח להפניות.

אביגדור
הודעות: 419
הצטרף: ה' יוני 18, 2015 2:38 pm

Re: נ"ט בחריף ובתערובת

הודעהעל ידי אביגדור » ב' מרץ 28, 2016 8:20 am

לכאורה אם אין ס' כנגד הפלפלים (או נגד העוף) בבישול עם העוף לדעת הרמ"א הכל נאסר, ולדעת השו"ע תלוי בתירוץ הסתירה מסי' צ"ו סעיף ג' לסימן ק"ג סעיף ו' עיי"ש בט"ז ורעק"א.
ותלוי גם בגודל הפלפלים בשעת הטיגון ובכמות השמן שבו הם טוגנו כי יתכן שלא כל הפלפלים בלעו חלב.

סמל אישי של המשתמש
ארזי ביתר
הודעות: 2318
הצטרף: ב' פברואר 04, 2013 2:25 pm

Re: נ"ט בחריף ובתערובת

הודעהעל ידי ארזי ביתר » ב' מרץ 28, 2016 11:56 am

ראשית כל, דל עגבניות מהכא. אין להם קשר לנידון לענ"ד.

בל"נ אשאל רב, ואקבל את תשובתו המפורטת.

שמש
הודעות: 1587
הצטרף: ג' דצמבר 01, 2015 9:19 pm

Re: נ"ט בחריף ובתערובת

הודעהעל ידי שמש » ב' מרץ 28, 2016 2:57 pm

תלוי אי אמרינן 'אגב חורפיה משויא לשבח'. כלומר, הטעם החלבי הבלוע במחבת אינו בן יומו ולפיכך הוא נותן טעם לפגם ואינו הופך את הפלפלים לחלביים. אלא אם נאמר שמחמת חריפות הפלפלים הם משביחים את הטעם הפגום שבמחבת ומחזירים אותו להיות נותן טעם לשבח שהופך אותם לחלביים ואז צריך שיהיה בתבשיל הסופי שישים כנגד הפלפלים כדי להתיר את העוף.
לדעת הרבה פוסקים (ע' יביע אומר ח' או"ח מ"ג ה' ועוד) לדעת מרן הש"ע אין אומרים דחורפיה משויא לשבח (או שאומרים כן רק בחילתית המוזכרת בגמ' או דווקא כשהתבשל בכלי של איסור כמ"ש בסימן ק"ג ולא בכלי חלבי\בשרי דהוא נ"ט בר נ"ט דהיתירא) וכל חומרת דבר חריף היא רק כשהכלי (הסכין\המדוכה\הקדרה) הוא בן יומו אבל כשאינו בן יומו נחשב כנטל"פ ואינו אוסר כמבואר ביו"ד סימן צ"ו. ולדעת הרמ"א (בהגה בסי' צו ס"ג) חוששים שמא חורפיה משויא לשבח וחשיב כנותן טעם לשבח והפלפלים נעשו חלביים ואין לבשלם עם עוף ובדיעבד צריך שישים כנגדם כדי להתיר את העוף.

ישראל אליהו
הודעות: 1803
הצטרף: ב' מרץ 02, 2015 9:32 pm

Re: נ"ט בחריף ובתערובת

הודעהעל ידי ישראל אליהו » ג' מרץ 29, 2016 12:22 am

אם מחליא לשבח, הוא גם כטעם ראשון, וכאילו החלב כאן בעין.
ואסור אף אם עירבו כבר עם בשר. רמ"א ריש סי' צ"ה, ומקורו - או"ה.

ובדין חריף, השו"ע (צ"ו) הביא סתם להקל שרק חלתית מחליא, ויש אומרים להחמיר שכל חריף מחליא, ול"ד חילתית. וכ"פ הרמ"א.

לכשיבקע
הודעות: 575
הצטרף: ד' מאי 13, 2020 12:52 am

Re: נ"ט בחריף ובתערובת

הודעהעל ידי לכשיבקע » ה' נובמבר 19, 2020 9:28 pm

יש להוסיף הא דמייתי הפת''ש ביו''ד סי' צו סק''ד דמים [ולכאו' ה''ה שמן] מבטל החריפות


חזור אל “בית המדרש”



מי מחובר

משתמשים הגולשים בפורום זה: אין משתמשים רשומים ו־ 188 אורחים