אמסטרדם כתב:הנה מקובל לפרש המונח "אמונה" כמו "והאמין בה' ויחשבה לו צדקה" שסומך על מה ששומע בלי שיהיה לו ראיה שכלית על כך, ואילו ידיעה שכלית נקרא "ידיעה". ונתקשיתי בפסוק "וירא ישראל את היד הגדולה אשר עשה ה' במצרים וגו' ויאמינו בה' ובמשה עבדו" ותמוה דאיזה אמונה שייך כאן אחרי שראו בחוש את היד הגדולה וכו' וגם לא היה אפשר להסתפק אם זה מעשה כישוף וכדו' שהרי אמרו "זה ק'לי" מלמד שראו את הקב"ה כביכול כדאי' בחז"ל. ועל כן עלה בדעתי שאמונה לאו דוקא שענינו 'אמונה' בלי שכל, אלא ענינו שיתאמת אצל האדם איזה דבר בין ע"י קבלה בלי שכל ובין בשכל או ראיה חושית. ויתיישב בזה מה שהעירו שיש סתירה ברמב"ם דבספר המצוות כתב דמצות אנכי הוא אמונה ובריש יסודי התורה כ' דהמצוה היא ידיעה [והובא כאן שהרב קאפח (?) תי' שזה נגרם מחמת התירגום מערבית לעברית] ולהנ"ל י"ל דמש"כ הרמב"ם אמונה פירושו ידיעה והוה כאילו כתב "שיידע ויתאמת אצלו".
ואחרי כל זה שמעתי שהגה"ק ר' יהושע מבעלזא ז"ל עמד על הקושי שבפסוק וירא ישראל הנ"ל וביאר על פי דרכו שאע"פ שראו בנ"י במו חושם מ"מ בחרו לנקוט האמונה הפשוטה שקיבלו מאבותיהם שהוא עדיף ע"פ ראיה חושית. ונפשי בשאלתי: וכי נאמר שזה 'פשט' בפסוק או שה'פשט' הוא כמו שכתבתי לעיל ודברי הרב מבעלזא ז"ל הם בדרך רמז?
אמסטרדם כתב:ת"ל כעת מצאתי דברים בזה מחכמים שליט"א, ומו"מ בדברי רבני בריסק ז"ל בענין זה.
וונדרבר כתב:יש ביטוי שנכנס לאחרונה בחוגים מסויימים לשיגרת הלשון, במקום לומר לדוגמא: אני משער שהוא יגיע תוך שעתיים, יש נוהגים לומר אני מאמין שהוא יגיע וכו'. .... ויש עוד דוגמאות לזה].
אמסטרדם כתב:באנגלית אומרים אני מאמין (I believe) כשרוצים לומר "אני משער". (וכבר חשבתי ע"ז כנ"ל..)
בריסק כתב:אמסטרדם כתב:ת"ל כעת מצאתי דברים בזה מחכמים שליט"א, ומו"מ בדברי רבני בריסק ז"ל בענין זה.
במאמר הזה שהעלית לכאן יש המון שטויות וכל מי שיודע קצת נ"ך רואה מיד מדוע אני כותב 'שטויות'.
הפנה אותך בינתיים לדברי רש"י אלו.
תהלים פרק ק פסוק ה'
בזה"ל: ועד דר ודר. קיימת אמונתו כל לשון אמת ואמונה אמונת הבטחה שמאמין ומבטיח הבטחתו:
וכבר הסכים עמי אחד מגדולי הדור שליט"א.
. עמוד 5אבל זו אין הדרך שמביא לידי הכרה וידיעה על עצם מציאותו, וא"א להכיר מציאות ד' אך ורק עפ"י נבואה. וזהו שהציץ עליו הקב"ה ואמר לו אני בעל העולם, היינו שהיה לו נבואה על זה, ובפרט זה דומה להמשל [דהיינו שניתווספה לו ידיעה על ידיעתו]
משתמשים הגולשים בפורום זה: אין משתמשים רשומים ו־ 187 אורחים