שברי לוחות כתב:ראה ביבין דעת המצורף כאן מ"ש בזה
עושה חדשות כתב:מצאתי כעת דברים מענין זה ב"מושב זקנים", וצע"ג.
(להרב עדיאל, האם זה נמצא לפנינו במקור אחר?)
ובשם רבינו קלונימוס מצאתי שאסור להתענות בזמן הזה בשבת אפילו תענית חלום דאין אנו בקיאין לדעת פתרון חלומות איזה טוב ואיזה רע כאשר היו יודעין הראשונים כדאיתא בפרק הרואה ובאיכה רבתי, ומספיקא אין מתענין. וכן נראה לי, ואף על פי דקורעין לו גזר דין של שבעים שנה ודמי לספק הצלת נפשות שמחללין עליו את השבת, כדאיתא במסכת יומא, אפילו הכי נראה לי שאין מתענין בשבת
עושה חדשות כתב:ז"ל הגמ' בפסחים כב. דתניא גיד הנשה מותר בהנאה דברי רבי יהודה ורבי שמעון אוסר.
ובב"י יו"ד סי' סה דן להחמיר בזה לדינא ע"פ הזוהר, וכנודע ד' הדרכ"מ שם, ועי"ש בנו"כ השו"ע.
וכהיום הזה נשאלתי ע"י תלמיד, דא"כ איך אפשר לרכוב על שור וכד' או לחרוש בו, ובודאי ללא גיד הרי הבהמה לכה"פ צולעת על יריכה, וא"כ יש כאן הנאה מן הגיד.
וכידוע הרעק"א הק' כן להס"ד בגמ' דאבר מן החי אסור בהנאה, למה לא הוכיחו מדין חרישה בשור וחמור, דעכ"פ כ"א לחוד מותר, ונהנה הוא מן אמ"ה, למ"ד בהמה בחייה לאברים עומדת, ותי' בזה דנפק"מ לבן פקועה, וכו', אבל גבי גיד הנשה הוי קו' אלימתא.
שו"ר שהק' כן בחי' מנח"ש על פסחים. (ועד הגרשז"א מה היה?). והוסיף להק' כעי"ז על הס"ד שם דדם אסור בהנאה.
ויש להק' עוד לפמש"כ הרשב"א דגיד הנשה של אדם ג"כ נאסר, (דעיקר קרא גבי מעשה דאדם כתיב), א"כ איך מותר לאדם ללכת כדרכו, וליהנות מכך שאיננו צולע על יריכו.
חכמי ורבני בקיאי וחריפי ביהמד"ר דפה, נא עזרתכם.
ישראל אליהו כתב:זו"ז גורם.
עושה חדשות כתב:עלה לי כיוון חדש ליישב את הקו' הללו, איך מותר ליהנות מבע"ח אם גיד הנשה והדם אסורים בהנאה.
ע"פ ד' הגמ' בקידושין נז. "לא מצינו בעלי חיים שאסורים", עי"ש שדנו בזה על עגלה ערופה וצפורי מצורע ומוקצה ונעבד ורובע ונרבע וכו', עכ"פ בסתמא דמילתא איסור הנאה לא חל על בע"ח. וא"כ יש ליישב בזה גם על דם וגיה"נ.
מה דעתכם?
אבןטובה כתב:עי' שו"ת דובב מישרים ח"ב סי' לח להג' מטשעבין זצ"ל
והתשובה ההיא נכתב להחריף העצום הג"ר אברהם יחיאל בלנקמן ז"ל משעברשין ששאל האיך מזין אפר פרה שנשרף עם הגיד הנשה למאן דס"ל דגיה"נ אסור בהנאה וכו' ע"ש.
זכריה כתב:קושיה מעיקרא ליתא
ההנאה לא באה מעצם הגיד,אלא ע"י גרמא וזה לא נאסר, ובאמת לו יצוייר שאדם יקח גיד ויחרוש עמו יהיה אסור
משתמשים הגולשים בפורום זה: אין משתמשים רשומים ו־ 418 אורחים