ספרים וועלט כתב:ידוע שכמה פוסקים היה להם שיעור קבוע בספרי שו"ת. ברור שעל ת"ח רציני לעבור על ספרי שו"ת הקלסיים.
שאלתי, איך עושים את זה? סתם עוברים דף אחר דף? או מחפשים עניין שבלא"ה אוחזים בו? או לומדים כל תשובה באופן יסודי?
החכמים בעלי נסיון מתבקשים להשיב ולהחכים גם את אחרים.
בברכה המשולשת כתב:כמדומני שהשאלה הייתה על השו"ת של גדולי רבותינו.
דברי כתר"ה נכונים לגבי שו"ת של זמננו (ולא של גדול"י), שלא תמיד ידוע לנו מה דרגתו של רב מחבר פלוני
דרופתקי דאורייתא כתב:התועלת הגדולה בלימוד ספרי תשובות, היא בעיקר לא בעצם המסקנא, ההלכה, מאותן תשובות שלמדת, כי אם מהסגנון, מהצורה בה הוא ניגש לסוגיא, היחס שהוא נותן לכל דין, לכל שמועה, לאיזה ראשונים ולאיזה אחרונים הוא יותר חושש, במה הוא חותך הלכה, ובמה הוא מפחד להכריע, ועוד ועוד! [למשל, סגנון כתיבה].
בבחינת גדול שימושה יותר מלימודה. ואין לך שימושה גדול מלימוד התשובות, ללא העמקה בהם כלל, אלא רק להבין את הסגנון והצורה והגישה.
כל זה לבד מעצם הצבירת ידע ששום ספר מראי מקומות ותוכנות ומאגרים וכו' לא יביאו אותך לשם.
עני בן פחמא כתב:ראשית אני רוצה לומר שכמה פעמים למתי ענין מסוים בשו"ת בהיותי מונח בסוגיא, ולדידי זה היה בבחינת "נשיאים רוח וכו' ", אף שהיו חלק מהשו"תים מגדולי האחרונים, נכון לא מהשו"תים המוכרים לנו ביום יום (נוב"י ורעק"א) אבל בהחלט גדולי האחרונים, ואני לא חושב שאפשר לפי מה שראיתי בסוגיא מסוימת לגבש דעה על גדולים שכאלה, אתן דוגמא פעמים רבות קורה שלומדים סוגיא בעיון וכשרואים את הב"ח רואים שהוא מפרש בדרך שונה ודחוקה בגלל קושיה שאפשר ליישב, וכי בזה נבא לקבוע ציון לב"ח, ודאי שלא.
בן אליהו כתב:באופן אישי אני יכול לומר שכשלמדתי ענייני עגונות, סוגיות הגמרא ושו"ע ונו"כ, בסיום כל סוגייה נהגתי לפתוח ספרי שו"ת של האחרונים בשאלות שנוגעות לסוגייה, וקודם כל לכתוב תשובה על השאלה בעצמי, ואח"כ להשוות. ראיתי מכך תועלת.
ישראל אליהו כתב:הייתי מוסיף, שו"ת תורה לשמה.
שמואל דוד כתב:בן אליהו כתב:באופן אישי אני יכול לומר שכשלמדתי ענייני עגונות, סוגיות הגמרא ושו"ע ונו"כ, בסיום כל סוגייה נהגתי לפתוח ספרי שו"ת של האחרונים בשאלות שנוגעות לסוגייה, וקודם כל לכתוב תשובה על השאלה בעצמי, ואח"כ להשוות. ראיתי מכך תועלת.
שמעתי אתמול מהרב אריה ליבוביץ שליט״א שרבו הגר״צ שכטר שליט״א (כהכנה לבחינת הסמיכה) היה מעיין בשו״ת אגרות משה וניסה לכתוב תשובה בעצמו להשאלה שנמצא שם ואח״כ היה מסתכל בתשובת הגרמ״פ ז״ל לראות אם כיוון לדבריו...
משתמשים הגולשים בפורום זה: אין משתמשים רשומים ו־ 207 אורחים