זוטא כתב:
אינני מעונין להיכנס לפולמוס הת"ר
אבל הדור הם היהודים של מעמד הר סיני. שלא שינו דתם, וכו'.
טוב, את הדיון ה"חכם" הזה אשאיר אותך לנהל עם עצמך.
ההערה שלי היא בסך הכל הערת הבהרה עבור שאר עם ישראל שנכנס לאשכול.
זוטא כתב:
אינני מעונין להיכנס לפולמוס הת"ר
אבל הדור הם היהודים של מעמד הר סיני. שלא שינו דתם, וכו'.
שקדים מתוקים כתב:סתם לציין שיש חילוק גדול בין בנושא זו בין חוג הנקראין ליטאים ובין חוג החסידים, שלכל אחד מהם יש דרך שני איך להיות גדול/מנהיג הדור.
עבד לעבדי ה' כתב:אם צריך את מי שבקי בכל התורה. אז ר"ש פישר גדול הדור.
וואס כתב:דרוש גם לחדד מי נקרא רבי גדול?
כפי הנראה ברור שחייב להיות היררכיה, והשאלה היא איך נקבעת ההיררכיה?
אם למשל רבי פלוני או גדול פלוני מחליטים משהו, האם כולם חייבים לציית?
נאמר כך: ישבו המועצת - הליטאית או החסידית - והחליטו החלטה מסויימת.
האם יכול לבוא ראש ישיבה פלוני או רבי פלוני ולומר: אני לא סבור כך. החלטתם לא מחייבת אותי.
האם אני לא יכול להיות חבר במועצת?
אישי כתב:עבד לעבדי ה' כתב:אם צריך את מי שבקי בכל התורה. אז ר"ש פישר גדול הדור.
אכן לאחר פטירתו של הגרי"ש אלישיב זצ"ל, חשבתי בליבי שאין לנו בדור, מי שבקי בכל התורה כולה לאסוקי שמעתתא אליבא דהלכתא, מלבד ש"ב הגר"ש פישר שליט"א.
ומצער מאוד, שהדור הירוד שלנו, לא זוכה ליהנות מאורו כדבעי. אם כי האמת צריכה להאמר, שלאו כל מוחא סביל לקלוט את שמועותיו וחידושיו הנאמרים כמעיין המתגבר.
ואגב, לא נכון להגדיר אותו רק כבקי, כי גם בלמדנות הוא גאון עולם, אלא שברוב גאונותו הוא בולל את פרד"ס התורה כמקשה אחת.
זוטא כתב:אישי כתב:עבד לעבדי ה' כתב:אם צריך את מי שבקי בכל התורה. אז ר"ש פישר גדול הדור.
אכן לאחר פטירתו של הגרי"ש אלישיב זצ"ל, חשבתי בליבי שאין לנו בדור, מי שבקי בכל התורה כולה לאסוקי שמעתתא אליבא דהלכתא, מלבד ש"ב הגר"ש פישר שליט"א.
ומצער מאוד, שהדור הירוד שלנו, לא זוכה ליהנות מאורו כדבעי. אם כי האמת צריכה להאמר, שלאו כל מוחא סביל לקלוט את שמועותיו וחידושיו הנאמרים כמעיין המתגבר.
ואגב, לא נכון להגדיר אותו רק כבקי, כי גם בלמדנות הוא גאון עולם, אלא שברוב גאונותו הוא בולל את פרד"ס התורה כמקשה אחת.
אל תגזים
עט סופר כתב:אולי פשוט לא מודדים
וואס כתב:דרוש גם לחדד מי נקרא רבי גדול?
כפי הנראה ברור שחייב להיות היררכיה, והשאלה היא איך נקבעת ההיררכיה?
אם למשל רבי פלוני או גדול פלוני מחליטים משהו, האם כולם חייבים לציית?
נאמר כך: ישבו המועצת - הליטאית או החסידית - והחליטו החלטה מסויימת.
האם יכול לבוא ראש ישיבה פלוני או רבי פלוני ולומר: אני לא סבור כך. החלטתם לא מחייבת אותי.
האם אני לא יכול להיות חבר במועצת?
זוטא כתב:נבון כתב:קומי_אורי כתב:מנין התנאי הראשון, ואיך התקיים בגר"א ובחזו"א?
שני התנאים, לא ידוע לי שכתובים באיזשהוא ספר שחור על גבי לבן, אך שמעתי את שני התנאים ממספר תלמידי חכמים בעל שיעור קומה.
בענין הגר"א והחזו"א - דבר ראשון אדגיש, כי אם בדורינו אין אנו יודעים מי היה רבו של מי, אין זה אומר שלא היה לו רב.
בכ"א, לענין הגר"א, לפי הידוע לנו הוא למד אצל אביו, וכן אצל רבי משה מרגליות מקיידאן בעל הפני משה על הירושלמי.
ולענין החזו"א, כבר האריכו כאן, כי ברור הדבר שלחזו"א היה רב, עי':
viewtopic.php?f=19&t=7863
וה"ה לשאר כל גדולי ישראל.
אין רב שגדל על העץ, כולם למדו אצל רבנים אחרים. השאלה היא מה למדו, אם למדו את דרכי הנהגת כנסת ישראל... או שלמדו אצלו גפ"ת.
ולענינו הגר"א למד אצל הפ"מ בילדותו, ולא ידוע שהעביר לו את רזי הנהגת עמ"י, אלא גפ"ת.. אולי גם קבלה וכו'. וככה זה כל הרבנים. כנ"ל החזו"א.
אני מתכוין לשלול את הדרך הליטאית שבטוחה שיש איזה שו"ע חמישי שעובר במסורת מחכם לחכם, עד הגר"א, כי הגר"א לא קיבל מאף אחד שו"ע חמישי.
מה שכן ידוע הוא, מנהיג הדור הוא ת"ח מופלג שקיבלו בני הדור או קהילה מסוימת להיותו מנהיגם, וזה הנקרא בש"ס ת"ח הממונה פרנס על הציבור, ואין כוחו אלא על בני הציבור שקיבלהו. (וגם הרב שך לא היה לו שום סמכות להגיד לחסידי גור מה לעשות לדוגמא, אמנם החסידים זה עוד סוגיא, כי שם לפעמים זה לא ת"ח הממונה פרנס על הציבור, אלא אדם שבמקרה הטוב הוא עובד, וח"ו אינני מטיל קלון בעדת החסידים אלא בחלקם). וכל כח החכם הזה הוא רק מכח הציבור שמעניק לו את הסמכות להנהיג אותו. כמובן בכדי שיהא ת"ח צריך שיכירו בו החכמים שהוא ת"ח, וכו'.
ובאמת החכמים מעולם לא נבהלו כשחכ"א חלק, לדוגמא הגרש"ז חלק על הרב שך כ"פ, וזה לא גרם לזלזל באחד משניהם, והרב מנהיג את ציבורו כי קיבלו ע"ע אותו לפרנס עליהן, וכו'.
ושאר מחשבת ההמון בזה, היא שטות והבל.
קומי_אורי כתב:...כך ראוי וטוב שיש מנהיגים שמקבלים החלטות. (למשל: התפרסם עכשיו שלאור הטביעות שהיו, שמשהים את כל הפעילויות במים של כל המוסדות החרדים).
משתמשים הגולשים בפורום זה: אין משתמשים רשומים ו־ 216 אורחים